Dánové budou brát uprchlíkům peníze a cennosti

Naštěstí už některým evropským vládám dochází s masivní migrační vlnou trpělivost a začínají se bránit. Dánská vláda chce od imigrantů příspěvek na pobyt. Souhlasí s ní i europoslanec Tomáš Zdechovský.

Jednou to přijít muselo. Dánsko patří k zemím, jež, vzhledem k poměru k počtu obyvatel, nejvíce úpí pod náporem žadatelů o azyl. Dánský parlament proto přijal zákon, který tamním úřadům umožní odebírat žadatelům o azyl peníze a cennosti v hodnotě nad 10 tisíc dánských korun, což v přepočtu činí asi 36 tisíc Kč.

S tím rozhodně nemám problém. A ptám se, co je to za uprchlíka před válkou, který má u sebe tolik drahých věcí či peněz? To je i pro mnoho Čechů docela slušná suma, na níž musí pracovat dva i více měsíců. Já jsem přesvědčen, že takový utečenec musí být rád, že si zachrání holý život a nemá čas na to, aby sebou vláčel nějaké obrovské sumy a velkou část svého majetku. Správně by měl také požádat o azyl v první sousední zemi, která je bezpečná. Což například v případě Sýrie jsou Turecko a Jordánsko.

Jestliže tedy někdo z Afriky nebo Asie chce azyl až v Dánsku, tak to není uprchlík, ale ekonomický imigrant. A vůbec, pokud tito lidé mají u sebe dost peněz, tak ať si na svůj pobyt přispívají. Nechápu, proč by v takovém případě měli žít na úkor hostitelské země. Proto mám pro dánský nápad, který jistě také zmenší uprchlickou vlnu, pochopení.            

Jasno má i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který s krokem dánské vlády rozhodně souhlasí. Pro euractiv.cz už dříve uvedl. „Považuji za nesmysl, že ti lidé mají vše zdarma a přitom mnozí z nich disponují částkami okolo pěti a více tisíc eur,“ řekl redakci. Argumenty dánských představitelů, které přednesli v Evropském parlamentu, ho podle jeho slov přesvědčily. „Dánsko je na pokraji svých možností,“ vysvětlil.

http://www.euractiv.cz/evropa-dnes0/clanek/odebirani-cennosti-azylantum-v-dansku-co-na-to-eu-013123

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | středa 27.1.2016 18:40 | karma článku: 29,66 | přečteno: 873x