Česko jako první na světě zmrazilo ruské nemovitosti

Vláda Petra Fialy podnikla razantní krok, zmrazila ruský státní majetek. To znamená, že Ruská federace nebude moci nakládat s nemovitostmi v ČR. Výjimku tvoří budovy diplomatických misí. Tomu tleskám. 

Jak uvedla CNN Prima News, na český sankční seznam přibyla ruská vládní agentura Goszagransobstvennost, která spravuje nemovitosti po celém světě a spadá přímo pod šéfa Kremlu Vladimira Putina. Česká vláda tak rozhodla na návrh ministra zahraničních věcí Jan Lipavského. Tento majetek je zablokován v katastru nemovitostí, aby nemohl být například prodán, a zablokovány jsou i bankovní účty.

To je v pořádku, akorát jsme mohli být ještě rozhodnější a tvrdší. Jak bylo uvedeno v pondělním příspěvku v Reportérech ČT, je stále hodně Rusů, zařazených na sankčním seznamu, kteří jej obchází a vlastní v naší zemi majetky, v mnoha případech získaných nelegální cestou.

Jak doložili sami Rusové, Putinovi stoupenci používají ke svému zbohatnutí brutálních vyděračských a nátlakových praktik. Typickým příkladem je kauza ruského podnikatele Ildara Gareeva. Ten ve firmě Sadovoje Kolco vlastnil atraktivní reality a pozemky v centru Moskvy, po kterých zatoužili vlivní lidé z okolí samotného prezidenta Vladimira Putina. Když Gareev odmítl jejich „výhodné“ nabídky ke koupi, byl účelově obviněn z vraždy advokátky, o majetek přišel a ten nyní patří Putinovým blízkým, údajně dokonce exmanželce Putinovy pravé ruky - šéfa Rosněftu Igora Sečina.

Je tedy jasné, že z morálního hlediska je zabavení majetku získaného mafiánskými a gangsterskými praktikami v pořádku. To za prvé.

Za druhé, Fialova vláda sáhla na ruský státní majetek, jehož výnosy slouží agresivní válce proti Ukrajině. To je také nemravné a proto toto vládní rozhodnutí vítám. Mohu mít vůči současné vládě řadu výtek, a také mám, ale za její zahraniční politiku a zvláště suverénní vystupování vůči putinovskému Rusku má u mne za jedna.

Možná by v budoucnu stálo za to, aby Česko tento ruský majetek rovnou zabavilo. V civilizovaném světě je běžné připravovat o vlastnictví mafiány a zločince, který oni získali trestnou činností.

Česko podniklo rázný krok. Jako první na světě zmrazilo ruské nemovitosti - CNN Prima NEWS (iprima.cz)

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-reporteri-ct/223452801240032/

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ildar-gareev-vydani-rusko-korupce-soud-extradice-podnikatel.A210709_151326_domaci_jum

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 16.11.2023 13:25 | karma článku: 25,16 | přečteno: 668x