Byznysmeni vyzývají k zásadní změně české ekonomiky

Jak uvedl Týdeník Forum v čísle 15, třicet dva špičkových českých podnikatelů a manažérů vydalo výzvu k druhé transformaci naší ekonomiky. Z EU nemáme vystupovat, ale využít jejich předností.

Mezi signatáři jsou opravdu hvězdná jména českého byznysu. Spoluzakladatel asi nejúspěšnější české firmy současnosti antivirové společnosti Avast Eduard Kučera, majitel skupiny KKCG Karel Komárek, vlastník Kofoly Janis Samaras či viceprezident Svazu dopravy a průmyslu Radek Špicar, který byl nedávno zvolen viceprezidentem největšího evropského zaměstnavatelského svazu Konfederace evropského podnikání BusinessEurope.

Já si vážím lidí, kteří v životě něco dokázali, a výše jmenovaní mezi ně bezpochyby patří a proto jejich výzvu směřující k výraznému zlepšení české ekonomik beru vážně. To je něco jiného, než nějaký jsou, který nic neumí, volí SPD, a zmůže se akorát na výkřiky pryč s Bruselem.

Tito úspěšní byznysmeni se shodli na třech pilířích, které by nás měly posunout dopředu. K nim patří česká značka, otevřená společnost a udržitelnost. „Chceme, aby se česká ekonomika opírala o firmy, které bez ohledu na vlastníka v ČR nejen vyrábějí, ale i vyvíjejí a prodávají do celého světa finální výrobky a služby pod vlastní značkou s vysokou přidanou hodnotou, a také o technologicky vyspělé firmy, které z Česka řídí své kapitálové toky a doma je také investují. K tomu navrhují množství konkrétních opatření, , například posílení kapitálového trhu, , reformu penzijního investování či zavedení daňové podpory investování obyvatel do akcií malých a středních veřejně obchodovaných firem. Signatáři výzvy rovněž volají po větší digitalizaci, reformě státní správy a zjednodušení migrační agendy pro lidi, kteří jsou pro českou ekonomiku přínosem. Dále by podle nich měl stát lépe a účinněji informovat o výhodnosti našeho členství v NATO a EU.

Tito byznysmeni také nezatracují Green Deal, ale zdůrazňují, že když se dobře vyjedná, nemusí být ohrožením, ale příležitostí pro modernizaci země. Samozřejmě v jeho rámci je třeba vyjednat takové parametry, které budou respektovat možnosti a podmínky České republiky. Green Deal opravdu není jen o spalovacích motorech.

Řeknu to na rovinu, nejsem ekonom. Ale pokud si chci utvořit nějaký názor v této oblasti, tak dám na renomované odborníky v daném oboru, kterými signatáři této výzvy bezpochyby jsou. Například Eduard Kučera se podílel na založení společnosti Avast, a dokázal tak, že i českých podmínkách lze vytvořit veleúspěšnou firmu celosvětově respektovanou. Nestačí jenom nadávat na to, že Česko je montovnou, že to tady nestojí za nic, ale je třeba to změnit. A jak říká vice prezident Špicar, nebojme se sáhnout i pro odborníky ze západní Evropy.

Já si vážím lidí, kteří v životě něco dokázali, a je za nimi kus pořádné práce, jako za signatáři této výzvy. Jejich názory jako lidí z praxe beru vážně. Doufám, že jim bude naslouchat i nová vláda Petra Fialy, Pak by to naší zemi mohlo posunout o hodně dál.

Na druhé straně výkřiky teoretiků, neználků a bezvýznamných nul mě nezajímají. Ti, co umí jenom nadávat, jako převážná většina voličů a sympatizantů SPD Tomia Okamury, jsou k ničemu.

Nedostatek lidí? „Musíme být schopni sáhnout i pro odborníky ze západní Evropy,“ tvrdí Špicar | iROZHLAS - spolehlivé zprávy

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pátek 3.12.2021 11:17 | karma článku: 18,20 | přečteno: 552x