Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^R^R^

Díky za tolik důležité informace!

Díky za poučení mládeže, která má zkreslené poznání naší historie!

:-)

0 0
možnosti
JD

i když popíšete největší svinstvo komunistů nepřekvapí mě, že se najde ještě horší :-/

3 0
možnosti
VV

Mate pravdu.

Ciny plukovnika KGB V.V. Putina jsou opravdu jeste horsi. Asi se shledl ve svem prikladu z Braunau an der Inn.

1 0
možnosti
LH

jak to doopravdy bylo s Reicinen (Reicingerem)... to by mě docela zajímalo, komu opravdu sloužil...

0 0
možnosti
JL

Slysel jsem projev generala Svobody v Tesine (ceskem) na namesti, oden vojenskym mundurem. Slouzil jsem tam. Prekrasne mesto s mnoha hezkymi slecnami.

Projev byl jeho pripravena reportaz na cely vyvoj ceskoslovenskeho utvaru v SSSR. Presne podle stanov strany.

Moje znalost generala Svobody je trochu jina, nez se jevi dnes. Vim o odmitnuti Benesovy otazky o pomoci armady udrzet demokracii v unoru 1948. Vim o jeho zakolisani jako velitele u Sokolova, kde zemrel kapitan Jaros a mnoho jeho vojaku. Navstivil jsem posledni misto v bitve o Duklu, to udoli smerujici k mestu Svidniku. Mluvil jsem s dvema Rusiny, kteri tu bitvu zazily jako mladi hosi. Videl jsem to misto, odkud Svoboda velel. Nebudu vsak komentovat na celou tu akci, ktera se tam udala. Jen pripominam, ze 20000 tisic ruskych vojaku a mnoho z tech 6000 tisicu ceskych vojaku tam padlo. Proc? To je na kazdem obcanovi to misto navstivit a presvetsit se, jaka jatka se tam stala a proc..

Snad tou nejsmutnejsi udalosti bylo vezeni v Moskve, kdy jako prezident podepsal kapitulaci CSR v roce 1968. I ten komunista Grigel to odmitl. Breznev vedel o jeho slabosti. Byla to loutka normalizace On, general !!??? Uzasne....!!??

2 0
možnosti
VV

Ano, vcera se i o tom bavili historici na poradu historie cs. Mluvili tam i pmemetnici. Vsichni se shodli na tom ze mnozi padli jdou na konto sovetskeho veleni kteremu i Svobodova armada podlehala.

2 0
možnosti
JL

Buzuluk, jasně - viděl jsem za socialismu ty pěkné filmy. Nikdo nám ovšem neřekl ty bezvýznamné detaily, že tam lidi lifrovali z gulagu. Pak jsem z pracovních důvodů (v rozvinutém kapitalismu) hovořil s dvěma pamětníky , co prošli Svobodovou armádou až sem. Muž a žena. Velmi zajímavé vzpomínky, ale ty už nikdo nenatočil a asi nenatočí ve formě hraného filmu, není to obchodovatelné. Česko. Co s ním? Mimochodem ve škole do nás učitelé historie a čs. filmaři pumpovali ty vyretušované mýty - Dukla. Pak jsem se dočetl ten drobný detail, už nevím od koho, že na Dukle to vypadalo tak, že němečto ostřelovači nemířili na horní polovinu těla - jak si naivně představujeme podle filmů - ale na nohy nejlépe na koleno, voják byl zmrzačen a museli ho odvléci další 4 a ti tím pádem chyběli v přímém boji. Koho by to napadlo, jak jsou homo moudří rafinovaní?

2 0
možnosti
PK

Řekl bych česko-slovenské statečnosti, nejen české ...

2 0
možnosti
JL

Spíš než Slováci, tam bojovali Rusíni.

0 0
možnosti
PK

Tentokráte karma za připomenutí, které by se mělo opakovat. Autor promine, když přidám svou vzpomínku z let dávno minulých.

Prezidenti v období reálného socialismu, to nebyl příliš repre výběr , počínaje KG, přes krásného Toníka a konče GH. V této řadě pan Svoboda vynikal a měl u lidu velký kredit.

Když odešel, byl jsem při jeho pohřbu, rakev na lafetě, prostě typicky vojenský pohřeb.

1 0
možnosti
AL

V Svobodově rodném domku v Hroznatíně zřídili muzeum a nějaký čas tam provázela jeho švagrová, Novotná. Pak ji soudruzi vylifrovali pryč, protože návštěvníkům říkala: "Ludva? Tomu se nikdy nechtělo dělat, ten měl ruce pryč od práce, proto šel do armády."

1 0
možnosti
  • Počet článků 3343
  • Celková karma 23,83
  • Průměrná čtenost 1801x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz