Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Slysel jsem projev generala Svobody v Tesine (ceskem) na namesti, oden vojenskym mundurem. Slouzil jsem tam. Prekrasne mesto s mnoha hezkymi slecnami.

Projev byl jeho pripravena reportaz na cely vyvoj ceskoslovenskeho utvaru v SSSR. Presne podle stanov strany.

Moje znalost generala Svobody je trochu jina, nez se jevi dnes. Vim o odmitnuti Benesovy otazky o pomoci armady udrzet demokracii v unoru 1948. Vim o jeho zakolisani jako velitele u Sokolova, kde zemrel kapitan Jaros a mnoho jeho vojaku. Navstivil jsem posledni misto v bitve o Duklu, to udoli smerujici k mestu Svidniku. Mluvil jsem s dvema Rusiny, kteri tu bitvu zazily jako mladi hosi. Videl jsem to misto, odkud Svoboda velel. Nebudu vsak komentovat na celou tu akci, ktera se tam udala. Jen pripominam, ze 20000 tisic ruskych vojaku a mnoho z tech 6000 tisicu ceskych vojaku tam padlo. Proc? To je na kazdem obcanovi to misto navstivit a presvetsit se, jaka jatka se tam stala a proc..

Snad tou nejsmutnejsi udalosti bylo vezeni v Moskve, kdy jako prezident podepsal kapitulaci CSR v roce 1968. I ten komunista Grigel to odmitl. Breznev vedel o jeho slabosti. Byla to loutka normalizace On, general !!??? Uzasne....!!??

2 0
možnosti
VV

Ano, vcera se i o tom bavili historici na poradu historie cs. Mluvili tam i pmemetnici. Vsichni se shodli na tom ze mnozi padli jdou na konto sovetskeho veleni kteremu i Svobodova armada podlehala.

2 0
možnosti
JL

Ve skole nas ucili a Svobodu chvalili, ze po porazce Polska si smer moudre vybral a zamiril do Sovetskeho Svazu. Autorem zmineny hrdina SSSR Josef Bursik, pise ve sve knize "Nelituj obeti", ze puvodne zamiril do Rumunska a pak pres Stredomori do Francie pokracovat v boji proti Nemcum. Nemci mu vsak postup do Rumunska odrizli a tak jedinou moznosti vyhnout se zajeti, byl ustuo do SSSR. Tam byli po dohode Molotov-Ribbentrop internovani.

1 0
možnosti