Bulharsko nakupuje levnější plyn z USA než z Ruska

Je to jeden z pozitivních příkladů, jak čelit ruskému vydírání ropou a plynem. Nebude to jednoduché, nicméně cesty existují. Proto i my hledejme nové spolehlivé dodavatele surovin.

Ruský Gazprom se už v minulosti projevil jako nesolidní firma, která neplní své závazky vůči svým zákazníkům. Potíž je v tom, že se jedná o státní společnost povyšující ideologii nad obchod. Není to klasický privátní subjekt, kterému jde pouze o obchod a zisk. Gazprom slouží také jako nástroj Kremlu vůči neposlušným zemím. Tak před časem zvýšil o padesát procent cenu plynu Litvě jenom proto, že si dovolila přijmout zákon o protiprávnosti komunismu a zákazu používání komunistických symbolů. Takhle se solidní obchodní partneři nechovají.

Nyní však odborný web oenergetice.cz přinesl zprávu o tom, že Bulharsko už od června odebírá zkapalnělý plyn (LNG) z USA za levnější cenu, než jakou platilo ruskému dodavateli státní firmě Gazprom. Ten už v dubnu zastavil do této země a rovněž do Polska veškeré dodávky plynu. Na příkladu Bulharska je tedy vidět, že ruský plyn nahradit lze, i když to samozřejmě není jednoduché. A také, že americký plyn může být levnější než ten ruský. To jaksi vyvrací dezinformace šířené rusáckými trolly, že americký zkapalnělý plyn bude výrazně dražší než ten ruský. Na bulharském příkladu je vidět, že to není pravda!

Bulharsko tak může být vzorem i pro nás, jak se zbavit závislosti na ruském plynu. Pravda nemáme moře a ani terminály na zkapalnělý plyn. Nicméně je možné se domluvit na vybudování plynovodu z Polska, který by k nám LNG od našich severních sousedů dopravoval, a jehož výstavbu Babišova vláda nepochopitelně zarazila. Řešením by bylo též obnovení dodávek plynu z Norska, které k nám dříve dodávalo čtvrtinu jeho potřebného množství, a jež pro změnu zařízla vláda premiéra Bohuslava Sobotky. Na druhé straně podle názoru jednoho odborníka jej prý nemohla ovlivnit.   

Bulharsko bude brát zkapalněný plyn z USA za nižší cenu, než platilo Gazpromu (oenergetice.cz)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pondělí 18.7.2022 13:05 | karma článku: 25,71 | přečteno: 946x