Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

A lide si dnes nedokazi vysvetlit proc je u nas takovy bordel a nic nefunguje.  Kdyz je zeme postavena na lzi, podvodu, slepena bloky, ktere k sobe nepatri, tak se nesmime pak divit.  Je spatne, ze se lide, politici, media nechteji poucit a napravit z nasich chyb, aby se pak uz na poradnem zaklade dalo stavet poradne.  Bohuzel...

0 0
možnosti
TM

Tak nějak mi připadne, že Donutil předvedl výborný výkon, ze všech postav v seriálu se mi líbil nejvíc.

2 0
možnosti
LK

No chyby se do blogu vloudily. Kmen Čechů v 9. století samozřejmě existoval a obýval prostor středních Čech, Bořivoj I. přijal křest prostřednictvím Svatopluka Velkomoravského, a byly zde politické vazby a závislost na Velké Moravě také v 9. století. Jinak všelijaké mýtické konstrukce používaly všechny tehdejší národy, včetně tehdy mladého Německa či Itálie. Historici ostatních států jen sypaly mýty a legendy z rukávu. Lloyd George si mohl dovolit velkorysé úvahy, když jeho národ ovládal půl světa. Rozpad celého R-U způsobila hlavně politika Vídně za FJ, který žil v hlubokém 19. století a nebyl schopen včlenit emancipaci tehdejších národů do politiky císařství, kromě křičících Maďarů, a její postupná závislost na Německém císařství. Všelijaké pokusy Karla byly jen zoufalou snahou slepit rozbitý porcelán, když v roce 1916 se země topila v krvi a šílenství, ostatně vládl generální štáb, v jehož vleku byl i on sám. Není třeba to zase idealizovat, vídeňské valčíky, sacher a Vídeň můžeme navštěvovat a vychutnávat i bez společného státu.

0 2
možnosti

Hezké je, že zřejmě evidentně místní přispivatelé se domnívájí, že jsme  měli před  WWI přehršel politiků schopných jednat a myslet na mezinárodní provni. Komu to tehdy lépe myslelo než Benešovi a Masarykovi?

0 2
možnosti
PGS

O Sámově svazu není pochyb, včetně  bitvy u Vogastisburgu, kterou Moravané vyhráli, jak lze vysledovat v historických pramenech. Samozřejmě, že na Velké Moravě žili jen Moravané, Pravda značně nesvorní, ale po Slovácích nebylo ani dechu, to je vedlejší produkt odolnosti proti maďarizačním tendencím na Horní zemi. Moravané zřejmě přišli do Evropy spolu s Huny a na Moravu pak z jihu. Zatímco, Češi, jako odnož severních Slovanů přišli zřejmě od Severu a v době velké Moravy byli rádi, že jim Moravané poskytli ochranu před alemany a Moravané pak zase po Maďarském vpádu, že Češi převzali kulturní  i správní kontinuitu. Písemných dokladů o tom mnoho není, ty vzaly za své a vyletěly komínem za husitských drancování, která s. Masaryk tak obdivoval. Přečtěte si Třeštíka, ten o tom krásně píše a dokládá mnohé. Ale že někdo staví masarykovské legendy do reality, to je dfobře, tio chválím. Blábolů podle Jiráska a Nejedlého už bylo tak akorát dost!

1 0
možnosti
MK

KarmaR^ Jinak jsem zrovna v Budějcích a čekám, až se rozjede vlak do Kaplice

1 1
možnosti
MR

Zde je potřeba říci i ono B a to že tehdejší Anglie byla největší koloniální velmocí a tím byla hodně ovlivněna. Pořad jsem shlédl a říkal jsem si jak by asi na jeho straně musela "bojovat" Anglie, kdyby chtěla sama uznat svoji nezávislost. V jejich dějinách je hodně slabých míst. 

Ještě před tím jsem shlédl dokument o prezidentovi Benešovi, tak že jsem to měl posunuté jinam a hlavní roli zde hrál především Beneš, bez jeho diplomacie by nebyl český stát.

Tehdy  svět byl svět říší a panovníků, dnes je svět států. Sama Anglie se navíc taky jaksi zcvrkává ... .

Hodně jsem kvitoval kde byla rozehrán děj před rokem 1918, a jaké zde bylo ovzduší.

Každá Evropská země se moc nemůže chlubit svoji minulost. Směrodatnější je její rukopis a čas v dějinách. To že dnes je zde vnímání světa nacionální, dříve neplatilo, bylo to kosmopolitnější s potřebou ochránce, zde vladaře. Navíc jsme ovlivněni dnešní marasmem a 43 let nadvládou Ruska, jež společnost naprosto rozvrátili.

Anglii my můžeme vytknout mnoho, třeba Mnichov a to abychom moc neremcali tak nám tehdy poskytla úvěr 10.000.000Kč, z čehož čerpala druhá republika a následně exilová vláda v Londýně a kde i  našim vojákům jež bojovali za Anglii, účtovala náklady, iniformy, výzbroj.

0 0
možnosti
Foto

P69e35t15r 69U61g40r74i76n

30. 10. 2013 13:24

Masaryk byl v mých očích jen štváč a Česko bylo odjakživa "bundesland" a pokud někdo říká, že Češi měli vlastní stát, tak ať si klidně lže sám sobě a ne našim dětem. Přemyslovci byly vazalové císařů svaté říše římské a když neposlouchali, tak dostali na zadek. S příchodem Lucemburků se pak téměř vždy císařem této svaté říše stal i český král. Dědičný titul královský vázaný k českým zemím a udělená římským císařem Fridrichem II. z rodu Štaufů Přemyslu I. za jeho služby, intriky a svazky jako byla dcera Otty Wettina (v přímé linii pra ... pra dědka královny Alřběty II. Anglické). Tahle říše zanikla myslím v roce 1806 a Česko se stalo logicky "bundeslandem" rakouského císařství, protože Habsburk byl i král český, legitimně a po právu. Pak řišel štváč masaryk a robil to co tu více jak 900 let fungovalo ... zpočátku nám to pomohlo, ale záhy (1938 a 1948 se ukázalo, jak jsou Češi slabí a vytře si s nimi zadnici téměř každý. Čechy a Morava měli zůstat tam kam patřili a nikoliv být vytrženy ... při prvním sčítání lidu, myslím že to bylo v roce 1920, se většina lidí přihlásila k národnosti Rakouské ... Tak co ještě chce člověk více vědět? Čechy byly součástí německých zemí a měli mez nimi výsadní postavení díky Přemyslovcům a jejich hamižnosti ... a tak to mělo i zůstat!!!

2 6
možnosti
JJ

J58a95n 23J61e34l42í19n26e14k

30. 10. 2013 12:54

Jen drobná připomínka - Masaryk byl daleko víc státník, než politik.

0 0
možnosti
PH

P92a86v50e47l 45H61o28r31á55k

30. 10. 2013 13:15

No buďme rádi, protože jako politik by toho nalhal ještě mnohem víc.

0 1
možnosti
  • Počet článků 3328
  • Celková karma 25,17
  • Průměrná čtenost 1805x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz