Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J22a59n 27A74n93d68r56l51e

10. 9. 2020 1:31

ono je to zavádějící... všechna ta čísla a procenta pomoci v kontextu celé produkce SSSR a vůbec válečné mašinérie... protože americká pomoc přišla v prvních fázích války a byla proto opravdu zásadní (stejně jako byla zásadní pro bitvu o Anglii) a tehdy to nikdo nezpochybnoval az pozdejsi komunisticti historici dali data do kontextu cele valky a to samozrejme upravilo vyledky... tedy, princip kdo rychle dava, dvakrat dava hraje roli. Roli obeti sovetskych vojaku a obcanu to nesnizuje ani v nejmensim. Umirali stejne hrdinne v studebakeru ci p-40 anebo t-34 vyrobene z kohokoli oceli... za nasi svobodu!!! ten posledni vojáček, co ani nevedel, kde je praha a umrel treba u ve svych 20 letech je ten nejvetsi hrdina....

1 0
možnosti
Foto

Klíčovou bitvou byla bitva o Moskvu, že by už v ní sehrála americká pomoc zásadní roli?

0 1
možnosti

Stejně je nutno připomenout,že bez rusů a ostatních národů SSSR by jste tento blog nenapsal.

2 0
možnosti

Bez západních spojenců také ne. Rusové tvořili v Rudé armádě asi 51% mužstva.

2 0
možnosti

Maršál Georgij Žukov k americké pomoci. „Dnes se říká, že nám Spojenci nikdy nepomohli. Ale sotva lze popřít, že nám Američané dodávali obrovské množství materiálu, bez něhož bychom nemohli formovat naše zálohy, ba ani pokračovat ve válce. Dostali jsme 350 000 aut, a jakých aut! Chyběly nám výbušniny, střelný prach, neměli jsme ani čím plnit patrony do pušek. Američané nás opravdu dostali z nouze.“

4 0
možnosti

J36a30k35u39b 16Š64o84l76c

9. 9. 2020 9:15

Vždy se najde někdo, kdo popře, že tráva je zelená. Většině lidí je jasné, že americká pomoc SSSR byla veliká. Dalším faktem ale je, že tu techniku musel někdo obsluhovat a v bojích umírat, a to byli převážně vojáci SSSR. A dalším faktem je, že Hitlera stvořila hlavně Versaillská smlouva, což bylo dílo Francie, V.B. a USA a postižení Hitlerem byli hlavně obyvatelé SSSR.

Ve finále je třeba poděkovat všem, kteří se nacismu a fašismu postavili a napravovali chyby svých politických vůdců.

7 0
možnosti

bylo by potřeba dodat, že nejvíce postižení Hitlerem byly ve finále sami němci, stejně jako obyvatelé SSSR byli nejvíce postiženi Stalinem

4 0
možnosti

V jenom rozhovoru sovětské letecké eso A. Pokryškin konstatoval, že jim Američané dodávali pouze zbraně, o které nikdo jiný neměl zájem, což je třeba příklad stíhačky P-39, např. Britové ji pro slabé výkony vůbec nezařadily k bojovým perutím, v SSSR však většina stíhacích es používala právě tento stroj, navíce Rusové nejen na těchto strojích prováděli úpravy, tak aby více vyhovovaly požadavků východní fronty.

0 1
možnosti

to je kec .. P39 neuspěla na západě, protože byly jiné podmínky .. na východní frontě se osvědčily její přednosti v nižších výškách ve kterých se tam válčilo. P39 měla samosvorné nádrže a opancéřovaný kokpit .. a třeba shermany se dávaly za odměnu .. oproti téčkům to byla spolehlivá, pohodlná mašina a když se němec trefil, bylo jedno, zda sediš v M4 nebo v T34

2 0
možnosti

osobně si myslím, že z WWII nejvíce profitoval SSSR ... nejen že si ponechal území vyválčené či získané před tzv. VVV (část Finka, pobaltské státy, Besarábie),ale po válce získal i východní prusko, zakarpatskou ukrajinu a sachalin. Z dodávek USA žil ještě léta po válce (kopie náklaďáků, buldozerů atd) a to nemluvím o vyrabování technologických celků v německu. Padla jim do chřtánu východní evropa a rozdrbali komunismem půl světa. Za cenu haldy mrtvých se stali světovou velmocí (ostatně něco podobného udělal Petr I, za cenu kupy mrtvol udělal z ruska evropskou velmoc) To, že zase zaostávaj je výmluvné, ale i hrozivé .. viz právě Petr I a STALIN ... kdy se najde někdo kdo bude chtít posunout RUSKO DO ČELA ??

4 2
možnosti

No, sovětské vedení asi jo. U těch cca 26 milionů mrtvých si nejsem úplně jistý.

2 0
možnosti

P82e15t59r 97L13u24k46e89š

8. 9. 2020 23:08

Pár drobností:

K větě "je pravdou, že Sovětský svaz za zmíněné dodávky platil" - dodávky byly poskytovány v rámci Zákona o půjčce a pronájmu. Ve skutečnosti podléhala platbě jen část dodaného materiálu. Stručně asi takhle: zničená technika nepodléhala platbě, po válce vrácená technika nepodléhala platbě. Chceš si ji po válce nechat - zaplatíš.

K "výrobě 70 000 skvělých T-34" - bez dodávek surovin by měl domácí tankový průmysl problém, to je fakt. Počty jsou o ale něco nižší. Do května 1945 bylo vyrobeno okolo 55 000 T-34. Vyráběl se ještě dlouho po válce. Mimo jiné i u nás.

K "nižší bojové úrovni Matild a Shermanů" - Matilda nebyla oblíbená, zatímco Sherman (v SSSR "Emča" z typového označení M4 - em četyre - "Emča") si na Východní frontě vysloužil uznání. V Rusku vyšlo pár pěkných monografií, které to celkem pěkně ilustrují. Zároveň existuje memoárová literatura, kde čtenář, možná ke svému překvapení, objeví totéž.

3 0
možnosti

nemáte tak docela pravdu .. za zbraně se neplatilo vůbec, platilo se jen za dodávky použitelné v civilním sektoru, tedy auta, lokomotivy, vagony atd. a o kvalitě T34 a způsobu používání je vypovídající, že z těch cca 55 tisíc vyrobených za války se 45 tisíc válelo v polích jako šrot ..

1 0
možnosti

Zajímavá bude další evropská válka, pokud ji začne Turecko. Kdo se ke komu přidá? A bude ležérní Evropa se schopná Turkům bránit? Rusko zřejmě podpoří Turky, protože potřebuje oslabit NATO i EU. Američani a Izrael by se museli postavit proti Turecku a Rusku. .....Toí je blízká budoucnost WW3

0 0
možnosti

nebude .. to spíš občanská válka .. něco jako jugoška

0 0
možnosti

To samé se dá řící, že bez východní fronty by měli velké problémy i západní spojenci.

WW2 byla vyhrána společným úsilím.

7 0
možnosti

A započala také společným úsilím. Ale úplně jiné party.

6 1
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,78
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz