Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Poslali? Prodali!!!

1 0
možnosti

Americane delali jen to co pro ne bylo vyhodne a z ceho cekali prospech. Rusy potrebovali k predpokladanemu boji s Japonskem, protoze jeste v te dobe netusili, ze se jim vyvoj atomove bomby povede.

Pokud by Nemci Rusy porazili, stali by Americane proti Nemecku a Japonsku, tezko rici jak by to dopadlo.

Britove americkou materialni pomoc doplatili nekdy v 70letech minuleho stoleti. My jsme Zapadu museli zaplatit vsechnu vyzbroj nasich vojaku na Zapade, ale oni neplatili za zivoty nasich vojsku.

Na druhou stranu Protektorat byl ve sve dobe zbrojovkou Nemecka a tak jsme pomahali prenesene zabijet miliony sovetskych vojaku a

civilistu

3 0
možnosti

Vy jste opravdu skutecny, z masa a kosti?

2 2
možnosti

No dobre, tak to ted konecne vime. Ale na druhou stranu se uspesne taji, ze Ceskoslovensko osvobodila Ruda armada a Americane jen dojeli do Plzne a okoli.

1 1
možnosti

Američané neposkytovali pomoc Rusku z lásky ke Stalinovi, věděli, že je to komunistický gauner a masový vrah. Jenomže pochopili, že Hitler je ještě horší gauner.

0 1
možnosti
Foto

Víte, já pořád nechápu ty dohady, kdo má jaký podíl na vítězství a snahy nějak shodit úsilí druhé strany. Jinak podle knihy Válka bombardérů se obrany proti náletům věnovalo milión lidí a rozdělení německých stíhaček k 1. dubnu 1944 bylo následující. Říše 850; Francie a Nizozemí 135; Norsko 30; Itálie 145; východní fronta 515; celkem tedy 1675.

0 1
možnosti
Foto

chce se mi k tomu dodat, jak nás ve škole učili, že pomoc byla bezvýznamná...důležitost mobility nezmiňoval jen Žukov...možná by se teoreticky dalo ke statistice přičíst i zboží, které skončilo na dně oceánu, ale především vzpomenout na statečné námořníky všech možných národností, z nichž mnozí mají hrob v moři...na konci celého procesu pak byl voják na východní frontě, který statečně bojoval za společnou věc.

4 0
možnosti

A kdo měl jiný bojovat? Do té doby to byla jediná Británie kdo bojoval proti Němcům a Rusové, kdo Německu dodával strategické suroviny.

2 2
možnosti

Nejvíce Rusku pomohla jeho zaostalost. Absence komunikací, takže Němci často stáli v kolonách, pak přišla rasputnica, kdy se i to málo komunikací proměnilo v řeky bahna. Největším problémem Němců se stalo nakonec logistika

A samozřejmě pak velký význam měla britská a americká pomoc a nejen ta dodávaní do SSSR přes Atlantik anebo iránskou cestu, ale také bombardování německých továren, cest a železnic.

1 0
možnosti
Foto

A slabá a nevhodná motorizace německých jednotek.

2 0
možnosti

D30a95d50a54k 42P47e56t14r

7. 5. 2015 4:59

Pochopitelně, že měli. Nepochopitelné je, že do kolečka  opakujete známé informace. Skutečně pomoc nebyla zadarmo, platilo se zlatem.

3 1
možnosti

Žádná pomoc není zadarmo. Někdo něco musí vyrobit a někdo to také chce zaplatit. V prvé řadě dělník chce svojí mzdu. A USA toho daly dost Rusku zadarmo a zaplatil to americký daňový poplatník.

1 1
možnosti

Vyjmenoval jste nám, dříve zamlčovaná, dnes už docela známá fakta. V každém případě americká pomoc Rusku/SSSR rozhodně nebyla bezvýznamná. Na jedno důležité sdělení jste ale zapomněl. Všechna ta pomoc byla zadarmo. Nebo ne?

5 0
možnosti

Amerika neměla zájem se vměšovat do světového konfliktu, koncem třicátých let měla menší armádu než my - 180 tisíc vojáků. V r. 1940 začala mít obavy, že až Hitler porazí Anglii a Francii, budou ohrožené i USA. Kongres schválil brannou povinnost a v r. 1941 podle hesla "Veškerá pomoc kromě války" bylo umožněno Británii a později SSSR získávat dodávky z amer. zbrojovek. Amerika si uvědomila nebezpečí od Japonska, což se potvrdilo napadením Pearl Harboru. USA měly výhodu, že válečná fronta se nepřehnala přes jejich území, postupně měla dobrou logistiku, zásobování, narozdíl od SSSR.

3 1
možnosti

J16a57n 52S17e98m35i10k

7. 5. 2015 1:34

S tou hrozbou Japonska to bylo jinak. US podporovaly ve valce proti Japonsku Cinu, dodavaly ji stejne jako Britanii v ramci L-L zbrane, a zahajili ekonomickou blokadu Japonska.

V te situaci Japonsko usoudilo ze US vstoupi do valky na pomoc Cine drive nebo pozdeji-- a se nakonec japonsti politici a vojaci rozhodli si alespon zvolit kdy a kde valka zacne, vyuzit mement prekvapeni a znicit US lodstvo (a tak jak si mysleli ziskat na par let cas a prevahu v pacifiku)

Takze Pearl Harbour byl spis dusledek angazovani USA proti Japonsku nez zdanlive zcela nelogicky krok ze strany Japoncu

2 0
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,82
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz