Slovenský test

Naši sousedé učinili předminulý víkend zásadní rozhodnutí. Na příští čtyři roky nechají o své zemi plně rozhodovat levici. Situace ne úplně obvyklá a nezáviděníhodná, možná ale poučná pro nás, pro Čechy. Jaká bude druhá vláda Roberta Fica?

Před volbami se lehce slibuje. Po volbách se většinou jako argument k neplnění slibů používá věta „Jsme v koalici, musíme respektovat koaličního partnera.“ Koalici na Slovensku nemají, Robertovi Ficovi tedy zbývá buďto splnit vše, nebo přiznat, že jeho sliby byly nereálné. Stejně, jako to víceméně udělal, když byl premiérem poprvé, a velkou část opatření, která provedla předchozí Dzurindova vláda, ponechal.

Fico slibuje například dostavení všech důležitých komunikací, které na Slovensku chybí. Otázka je, kde na to už tak dost zadlužené Slovensko vezme. Navíc Slovensko podepsalo fiskální smlouvu, tedy nesmí se přehnaně zadlužit, jinak přijdou sankce z  Bruselu.

Pro nás pro Čechy se otevírá jedinečná možnost, a to zpovzdáli sledovat, co se stane, když taková slovenská ČSSD dostane volné pole působnosti. Třeba to zjištění, jak to nakonec dopadne, pro nás bude velmi přínosné.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Ženíšek | sobota 24.3.2012 9:36 | karma článku: 13,20 | přečteno: 879x