Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pokud sankce nebudou účinné, měla by Evropa přitvrdit

Je smutným faktem, že za jednáním o přijetí „pravých“ sankcí vůči Rusku a celkovým probuzením Evropy stojí až pád letadla s civilisty. V rámci těchto událostí se všech 28 velvyslanců Evropské unie shodlo na tvrdších sankcích pro Rusko. Sankce EU reagující na anexi Krymu zahrnovaly zmrazení majetku osob blízkých Putinovi na území EU a zákaz vydávání cestovních víz pro tyto osoby. Tento jmenovitý seznam se dále rozrůstá, nejnověji o dalších 8 jmen. Terčem tohoto typu sankcí byly rovněž soukromé společnosti a další právnické osoby, které se podílely na bojích na Ukrajině nebo z nich těžily.

Nové sankce přijaté v úterý a účinné od čtvrtka zahrnují zbrojní embargo, zákaz vývozu některých citlivých technologií a zákaz obchodování s dluhopisy a jiným majetkem ruských, státem vlastněných bank na evropském trhu. Evropský trh představuje zhruba polovinu celkových dluhopisových obchodů ruských bank, takže dopad tohoto omezení na ruské banky, potažmo ruskou ekonomiku jako celek, bude poměrně dramatický. Vysychající banky budou kolabovat, anebo do nich stát nalije miliardy, které tím pádem nebude moci použít na financování bojových akcí na ukrajinském území.

Rovněž uvalení zbrojního embarga by mělo pocítit více Rusko než státy EU. Zatímco státy EU vyváží do Ruska zbraně za 300 mil. eur ročně (ale delší dobu připravovaný francouzský kontrakt na vývoz lodí Mistral do Ruska v hodnotě 1 mld. eur zůstane embargem nedotčen), dovozy zbraní z Ruska do EU představují 3,2 mld. eur ročně. Poměrně výrazný smysl dává i zákaz vývozu technologií související s těžbou ropy z EU do Ruska, protože ruský export je do značné míry závislý na pevných palivech. Tento sektor je tedy v rámci ruské ekonomiky nejzranitelnější. Zároveň se však jedná o mimořádně citlivý sektor i pro státy EU dovážející velký podíl ropy a zemního plnu právě z Ruska. Dlouhodobá ziskovost ruského ropného sektoru totiž závisí na schopnosti objevovat a využívat nové zdroje těžby ropy. Uvalení tohoto druhu sankcí by tak mohlo mít za následek poptávku ruských ropných oligarchů po zdrženlivější zahraniční politice.

Krize na Ukrajině a s ní související sankce však může znamenat i příležitost pro EU vybudovat si větší energetickou nezávislost na Rusku, která by byla přínosná i z hlediska energetické bezpečnosti EU. Lze v ní proto spatřovat impuls pro vytvoření jednotné energetické politiky EU založené na maximální energetické soběstačnosti, diverzifikaci dovážených zdrojů energie a jednotného postupu v zahraničně-obchodních vztazích. Rovněž by to měla být příležitost k vývoji lepšího bezpečnostního a obranného systému EU, který je zatím vcelku limitován nedostatečnými finančními, ale i personálními nedostatky, které plynou z možného skrytého protekcionismu evropského trhu s vojenským vybavením.

Z České republiky však přišla odpověď nám vlastní. První reakce pana premiéra na sankce zněla tak, hlavně ať nás tato opatření nebolí. Sice tyto kroky podporujeme, ale přece nebudeme přijímat další kroky, které by mohly ohrozit český byznys. Vyjádření pana premiéra se mi bytostně příčí, a pokud mu tedy navrhované sankce tak vadí, měla by se vláda zaměřit na to, jak firmám, které budou zasaženy sankcemi, či kontra sankcemi z ruské strany, pomoci.

Já nový okruh sankcí vyhlášených EU považuji za úspěch, v mnohém jdou dál než dosavadní sankce USA (omezení obchodování ruských bank). Pokud by se neukázaly jako dostatečně účinné, měla by mít EU odvahu k jejich dalšímu přitvrzení. Putinovskému Rusku bychom neměli ustupovat a naše vláda by měla přestat přepočítávat hodnoty, které jsme si po pádu SSSR těžce vydobyli, na peníze. Protože to, co se děje na Ukrajině, je válka. Mnohým to bohužel nedochází a už vůbec si nejsou, nebo nechtějí být vědomi toho, že tyto události probíhají pouhých tisíc kilometrů od nás.

Autor: Marek Ženíšek | pátek 1.8.2014 12:08 | karma článku: 13,35 | přečteno: 675x
  • Další články autora

Marek Ženíšek

Splnění vládních slibů by znamenalo zadlužení země

Premiér Bohuslav Sobotka postupně objíždí všechna ministerstva a hodnotí první měsíce jejich činnosti. Proto bych se i já za sebe pokusil zhodnotit dosavadní působení vládní koalice. Pokud splní všechny předvolební sliby, čeká naši zemi zadlužení. Něco takového je jasné každému, kdo umí počítat do sta. Proto pevně věřím, že se jí to v následujícím období nepodaří. Jestli ano, bude muset příští vláda přijít ještě s tvrdšími úspornými opatřeními, než jaké realizovala vláda minulá.

25.7.2014 v 14:07 | Karma: 12,86 | Přečteno: 340x | Politika

Marek Ženíšek

Kam směřuje naše zahraniční politika?

Těžko říci, kam naše zahraniční politika v těchto dobách směřuje. Vedle stálého proruského směřování, odmítání spojenecké pomoci a utlumování vztahů v rámci Visegrádské čtyřky, jsme stále svědky neschopnosti dohodnout se na jednom stanovisku, jak by naše zahraniční politika měla vypadat a zda se vůbec shoduje se zájmy České republiky. Z ministerstva zahraničí zaznívá kritika zahraniční politiky za posledních 24 let, mluví se o jejím škodlivém dopadu. Pro mě je to popírání samotného vývoje po roce 1989 jako něčeho, co bylo správné. Navíc nutno podotknout, že po roce 1989 to byla právě zahraniční politika, jako jedna z mála politik naší mladé demokracie, kterou lze označit za úspěšnou!

14.7.2014 v 16:36 | Karma: 9,81 | Přečteno: 373x | Politika

Marek Ženíšek

Rusko pro nás není hrozba?

V době hrozby možného konfliktu mě stále zaráží postoje vládnoucí koalice, respektive opětovná vyjádření pana premiéra Sobotky směrem k Ukrajině a NATO. Ve svém rozhovoru pro časopis Respekt opět avizoval svůj názor na vojenskou přítomnost spojenců v Evropě. Navíc, společně s názorem, že posílení vojenských jednotek na hranicích NATO nemá s jádrem ukrajinsko-vojenského konfliktu nic společného, zde vyvstává mnoho otázek, tedy primárně ta, jaký je opravdový zájem USA na tom, aby zde byly posíleny určité oblasti? Co mě dále zaujalo, byl názor pana premiéra na střet integračních hodnot EU a Ruska, kdy je podle něho pochopitelné, že se díky integračním snahám Evropské unie cítí Rusko ohroženo. Přijde mi relativně úsměvné (až děsivé) označovat Putinovy snahy o rozšíření svého impéria jako integrační snahu a dávat tak integrační snahy Ruska a EU na stejnou úroveň. Sice uznal, že anexí Krymu Rusko porušilo mezinárodní dohody, nicméně stále odmítá myšlenku uvalení sankcí za jednotlivé státy. Pokud tedy podle pana premiéra Rusko není hrozba, co tedy reálně znamenala anexe Krymu? Bylo to především narušení blízkosti aliančního prostoru, otřes bezpečnostní architektury NATO (to aliance sama říká a my přeci NATO jsme). Navíc v bezpečnostních doktrínách Ruska je NATO označováno jako hrozba. Tuto politiku ustupování agresorovi však svět už v různých scénářích několikrát zažil. Je škoda, že se na rozdíl od Poláků a jiných zemí poučit nechceme.

19.6.2014 v 17:57 | Karma: 18,48 | Přečteno: 935x | Diskuse| Politika

Marek Ženíšek

Otázka postu eurokomisaře

Se znepokojením sleduji, jak vláda zoufale tápe v otázce nominace kandidáta na eurokomisaře. Poté, co Babiš v této souvislosti zmínil jméno vlastního lídra do eurovoleb Teličky, přišla ČSSD s protinávrhem v podobě exministra Mertlíka. Míč je teď na straně Babišova hnutí a zejména samotného Teličky, který by se měl jasně vyjádřit, na co chce vlastně kandidovat.

13.5.2014 v 19:04 | Karma: 7,17 | Přečteno: 223x | Politika

Marek Ženíšek

Hodnoty nelze přepočítávat na peníze

Jedním z největších, jakkoli ne na první pohled nejviditelnějších, problémů české politiky je absence strategické vize směřování České republiky. Výsledkem je, že místo abychom byli alespoň v mezích možností hybatelem vývoje, ocitáme se až příliš často ve vleku událostí, které nás pak staví před hotovou věc.

28.3.2014 v 12:14 | Karma: 9,14 | Přečteno: 388x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 904x
Vysokoškolský pedagog, politolog a 1. místopředseda TOP 09. Do 1.8. 2013 byl prvním náměstkem ministra zdravotnictví České republiky.V současné době poslanec za Plzeňský kraj.