Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K nové bezpečnostní strategii ČR

Vláda představila novou bezpečnostní strategii ČR, která reflektuje aktuální mezinárodní, bezpečnostní a jiné hrozby, byť v základu je to pouze aktualizovaný dokument z roku 2011. Nicméně mám dobrý pocit z některých závazků, které se vláda tímto dokumentem zavazuje dodržet, jako je například posilování schopnosti přijímat na území ČR ozbrojené síly spojenců, či že ČR aktivně podporuje rozvoj a budování územní protiraketové obrany NATO a zkoumá možnosti konkrétního zapojení do tohoto systému. Vláda si je nadále vědoma hrozby tzv. zahraničních bojovníků, do toho spadají opatření proti radikalizaci a rekrutování teroristů. Vláda pak správně za velkou hrozbu považuje možné útoky v kyberprostoru jako nevojenské hrozby. Do této kategorie pak spadá i migrace, kde se vláda zavazuje k nastavení souvisejících politik, nicméně je se třeba ještě zamyslet, jak efektivně kontrolovat migrační toky v ČR a se sousedskými státy.   

Dokument reflektuje možné oslabení Evropy a USA v rámci vývoje světové ekonomiky, nicméně nepojmenovává hrozbu plynoucí ze zneužívání postavení pozice výhradního dodavatele strategických surovin, čímž je myšleno samozřejmě Rusko. V anonymitě zůstává i Islámský stát, který je zde popisován ve spojení se zahraničními bojovníky, z čehož podle koncepce plyne další ohrožení ČR i Evropy. Není zde rozepsáno, jak reagovat na konkrétní rizika, či zde nejsou konkrétně pojmenovány hrozby, což považuji, na rozdíl od polské bezpečnostní strategie, za vážné nedostatky. Polsko ve svém dokumentu reálně počítá s možným ozbrojeným konfliktem, tudíž zapracovávají i strategie týkající se obrany státu a potlačení vojenské agrese, zajištění hranic a participaci na posílení obrany jiných států (stabilizace mezinárodní situace). Co se týká ohrožení obyvatel, mají vypracovanou kapitolu postupů v sociální oblasti (včetně bezpečnostního vzdělávání obyvatel). Tato fakta zmiňuji pouze z toho důvodu, že je potřeba aktualizovat i Obrannou strategii ČR, která od roku 2012 značně zastarala nejen tím, že se změnily hrozby a mezinárodní politické uspořádání, ale i proto, že se odkazuje na již aktualizovaný dokument.

Nicméně tuto koncepci vítám a rozhodně využiji nabídku pana ministra k možnému připomínkování a rozšiřování dokumentu. Musím uznat, že je to daleko lepší materiál, než uniklá koncepce zahraniční politiky. Je vidět, že zde pravděpodobně ruka náměstka Druláka nezasahovala. Je vidět, že vláda přehodnotila i výroky ministra obrany Stropnického, když se v dokumentu výslovně zavazuje k posilování schopnosti přijímání spojeneckých vojsk na území ČR.  

Autor: Marek Ženíšek | čtvrtek 5.2.2015 17:55 | karma článku: 6,50 | přečteno: 383x
  • Další články autora

Marek Ženíšek

Vládní bilance roku 2015

S blížícím se koncem roku se premiér Sobotka na svém twitterovém účtu pochlubil úspěchy vlády v roce 2015.

30.12.2015 v 15:56 | Karma: 20,43 | Přečteno: 452x | Politika

Marek Ženíšek

O jakých zákonech bude sněmovna jednat, nesmí rozhodovat Babiš

Považuji za velmi důležité, aby včerejší úspěšná snaha zablokovat poslanecký návrh poslance Volného, byla opakovaně vysvětlována.

7.10.2015 v 16:46 | Karma: 15,91 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Marek Ženíšek

Dvojí dilema Merkelové

Vzhledem k událostem nejen na Ukrajině, nýbrž i v Řecku, jsem přemýšlel nad shrnutím všeho, co se okolo nás za poslední dny událo. Ze zpráv pomalu mizí záběry z války na Ukrajině, nebo se uchylují k věcným komentářům, zda jsou, či nejsou dodržovány Minské dohody. S tím souvisí debata o sankcích, která mě poslední dobou čím dál více udivuje. Z několika států zaznívá, že Rusko a separatisté na východní Ukrajině stahují těžké zbraně z fronty, tudíž dodržují Minské dohody, tím pádem by měly být sankce zmírněny. Za odměnu. Bohužel, spousta politiků i novinářů již zapomněla na to, že sankce nebyly uvaleny kvůli minským dohodám, nýbrž kvůli anexi Krymu. Kvůli tomu, že Rusko porušilo téměř všechny dohody, které byly ustanoveny od Helsinských dohod.

21.4.2015 v 12:53 | Karma: 14,66 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Marek Ženíšek

Máme Ukrajině pomoci dodávkami zbraní?

Vláda stále hledá třetí cestu. Ukazuje se to na postoji některých koaličních poslanců k Ukrajině, na snaze vytvořit nová spojenectví, například s neutrálním Rakouskem, na úkor proamerického a rozhodného Polska. Naši severní sousedé nedebatují, jestli Východ, nebo Západ. Mají jasno. My ale stále hledáme. Ano, situace na Ukrajině je velmi kritická i po podepsání dohody v Minsku, a rozhodně se nedá jednoduše shrnout. Já to však vidím takto – na Krym se úplně zapomnělo, teď se hraje o to, jak udržet příměří na východní Ukrajině. Pokud ale oblast konfliktu opět rozmrzne, budeme svědky dalšího opakování dějin z ruských územních záborů. Z protiústavních separatistů se stanou ozbrojené síly podřízené však již jen autonomním oblastem.

17.2.2015 v 15:21 | Karma: 17,92 | Přečteno: 1178x | Politika

Marek Ženíšek

Stárnutí a opojení mocí v případu Zeman

Říká se, že raněné zvíře kolem sebe kope nejvíc. Je mi líto, že toto přirovnání musím použít právě v případu naše vlastního prezidenta. Ale jeho poslední výroky a tvrzení, že demonstrace 17. listopadu s červenými kartami byla vlastně kvůli OpenCard a jejímu předražení, či že v protestu vůči němu mohla být zapojena americká ambasáda, mě pouze utvrdili v tom, že prezident již nemá co ztratit, tak kolem sebe vypouští tak explicitní lži. A právě zde vidím kombinaci opojení mocí a stárnutí, protože se jeho výroky začínají jasně radikalizovat.

3.1.2015 v 13:43 | Karma: 38,28 | Přečteno: 3202x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 904x
Vysokoškolský pedagog, politolog a 1. místopředseda TOP 09. Do 1.8. 2013 byl prvním náměstkem ministra zdravotnictví České republiky.V současné době poslanec za Plzeňský kraj.