Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volba je naše

Když píšu blog, přemýšlím, kam jej zařadit, převážně se jedná o věci společenské. Nabízí se rubrika "Společnost", dávám jej však do "Politika". PROČ? PROTOŽE politika BY MĚLA BÝT věcí společnosti, ne soupeření politických stran. ______________________________________________________________________________

  PROČ do pole "Politika" za druhé? PROTOŽE se nám, občanům tolik nelíbí. Svědčí o tom nejen blogy těch, co opravdu hodnotí politiku a kvalifikovaně. Nelíbí se nám mnohé, když se nelíbí prostředí, v kterém žijeme, je třeba NĚCO změnit. Je to stejné, jako když se doma dělá velký úklid nebo maluje. Také nečekáme až to za nás někdo udělá, někdo si pozve malíře, úklidovou službu, přesto na akci dohlíží, zapojí se, je to jeho domov. 

  Nelíbí se nám chování politiků a stav země, která je toho obrazem, onoho spoupeření politických stran. I kdyby náš stát byl naprosto OK, vždy je co vylepšovat. Kritiky je spousta, kritizují odborníci, mnozí jsou "zděšeni", kritizuje zahraničí atd. Pak jsou zde ti, co předkládají řešení a nakonec my, občané, lid. Dá se s "tím" něco dělat?

  Nespokojenost je taková, že lidé se zapojují, každý dle svých možností. Hledáme cesty, řešení a klademe si otázku "Co s tím můžu udělat já?". Často slyším od přátel: "Prosím tě, co s tím ty naděláš!?!?". Zkraje mně to dost zlobilo, nyní jim děkuji, i za ten pohrdavý tón. Věci jsou někdy prostší než se zdají.

  Nebude třeba vyrazit do ulic, na ramenou "vidle a lopaty" a to, co se nelíbí napíchnout na vidle a odhodit kamsi dál. Takové řešení se mi už jako ženě nemůže líbit, násilí je násilí. Podstatné však je, že jsme nevyčerpali naše reálné možnosti, reálné a zákonné. Že to nejde? Všecko jde, když se chce. Píšu zde zcela banální věci, samozřejmé, selský rozum. Nakonec přátelé řeknou: "Vždyť jsem to říkal, že to musí být takto!!"

  Chováme se však podle selského rozumu? Dokážeme zvolittu cestu, která se nám líbí? Dokážeme přijmout volbu, její výsledek? Jsme společnost, volba, výsledek rozhodnutí bude výsledkem rozhodování celku, množiny jednotlivců, občanů, lidu.

  Příklad: 15 lidí se rozhoduje kam pojedou na výlet, jsou podány tři návrhy, všechny jsou skvělé. Který zvítězí? Nebo se skupina přátel rozdělí na tři skupiny a každá pojede jinam? Mohou se i domluvit, tentokrát tam a příště na další místa.  

  Volba je důležitá, umět správně zvolit, hlasovat předpokládá určitou přípravu, znalosti, mít svůj názor. Zbytek a nejen v případě onoho výletu je, jak dalece respektuji názor ostatních, názor většiny, připustit, že i výlet do místa "A" může být zajímavý, důležitá bude i nálada výletníků, budou-li se stále hádat, že se mělo jet do místa "B", výlet nemusí být zdařilý. 

  My taky jedeme na "výlet", jsou to volby v roce 2014, možná i dřív. Budeme si "cíl výletu" volit na poslední chvíli, přijmeme předložené návrhy, jak už tolikrát  nebo přijdeme s novým, atraktivním nápadem? Trasa výletu je dlouhá, jde se "pěšky", trénujeme nebo "to" necháme osudu?

  Je nejvyšší čas připravovat se na volby. Nejen to, život není jen o volbách, volby nezajistí vše, co bychom rádi, například dobré bydlo, stát bez dluhů, řízený odborně, směrující k prosperitě, média bez cenzury. Je tedy třeba jet po dvou kolejích, politické a hospodářské, pravidla "hry" Ústava ČR.

  Jaro se blíží, hospodář vyjíždí na pole, děláme jarní úklid, účetní závěrku roku 2012 ....  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdenka Wagnerová | středa 6.2.2013 13:10 | karma článku: 6,77 | přečteno: 220x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Ve stavu beztíže - galerie SOKOL

Vydali jsme se na vernisáž fotografií Jana Jirkovského v Galerii SOKOL. Návštěvu jsme spojili s poznávání Prahy i naší historie, převážně spjaté se sokoly, jejich činností sportovní, hrdinskou a bojovou nevyjímaje..

21.1.2024 v 19:05 | Karma: 4,90 | Přečteno: 126x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Kam jdou ty mašiny aneb B7 roku 2023

Vítěz B7 2023 na otázku v cíli jaké to bylo odpověděl: "Masakr". Osobně jsem se B7 účastnila podruhé jako "divák", tj. na pohyblivých stanovištích jsem morálně podporovala dceru. Takový nezapomenutelný zážitek a skvělá atmosféra.

3.9.2023 v 16:16 | Karma: 15,62 | Přečteno: 400x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Dva dny dovolené před dovolenou

Jedním ze stresů před dovolenou bývá balení kufrů, případně jejich permanentní oranizace a kontrola. Letos náhoda způsobila, že naše kufry odjely do Prahy místo v neděli už v pátek a my máme dva dni k dobru. A zasloužené.

17.6.2023 v 8:16 | Karma: 7,48 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

Hody z pohledu sokolů a to místních i župních. Náměšť na Hané je veskrze hanácká místo, přesněji městys, pod malebným zámkem a pod Hánáckým Mont Blankem - Velkým Kosířem. Hody tam bývají krásně hanácké.

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80 | Přečteno: 192x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

Právě podruhé jsem se účastnila srazu blogerů, za pozvání děkuji Johnu Blackovi a stejně tak děkuji zbytku účastníků za již druhé vlídné přijetí. Moravská Třebová nás přivítala opravdu květnovým počasím, bylo veskrze přívětivo.

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89 | Přečteno: 388x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 637x
Otázka PROČ a odpověď PROTOŽE. Lze věci zjednodušovat a proč je to třeba. Protože je to přirozené, stejně jako logika, zdravý rozum, spokojený život. Spokojený život se vším všudy, včetně porozumění. S několika přáteli jsme v tomto duchu začali vydávat samizdat D-éčko, měsíčník o demokracii a založili Klub Přátel Demokracie. Odkazy jsou v SEZNAM RUBRIK.