Tunely - Exekuce - a Bude líp

Místo zmírnění sankcí exekucí, které měly prioritně zajistit úhradu věřiteli, se dozvídáme o rozšíření práv exekutorů - sáhnout i na majetek osob, které s dluhy nejsou nikterak spjaty. Například osobě blízké jen nabídli střechu nad hlavou. Za tento lidský přístup jsou pak trestáni způsobem hraničící s porušováním lidských práv. Tento způsob sankcí  je nelidský a  je namířen  nejen  proti  státu ale i proti všem jeho občanům. _____________________________________________________________________________________

Republika pro Olomouc

"Mám zprávu pro ty, kterým hrozí exekuce. Možná, že to víte, ale pro jistotu. Od ledna roku 2014 vyšel v platnost zákon, kterým exekutor, může zabavit poměrnou část důchodu, mzdy, sociálních dávek toho, kdo je s vámi ve společné domácnosti. Samozřejmě i obstavení účtu v bankách.", znělo upozornění z důvěryhodného zdroje.

Je TO pravda? Není TO pravda?  Těžko říct, máme tolik zákonů a novel, že se v tom ani právníci nevyznají, přiznali to sami. Přesto tyto zákony neustále parlament mění, leckdy v časové tísni nebo s nedostatečným odhadem dopadů v budoucnosti. Mají ale poradce. Parlament máme na parádu, zvedání rukou a stát řídí poradci. Radí v zájmu státu?

Neradí v zájmu státu:

  • Ke státu patří i lidé. Dluh dlužníka exekutor znásobí a po té exekuuje. Zákon připouští sáhnout i na sociální dávky, na důchody a to i třetím osobám.
  • Exekuce tak ženou i nezúčastněné osoby do chudoby. Ty následně požadují další sociální dávky po státu, například příspěvky na bydlení.
  • Exekuce neplatí přednostně věřiteli, prvně je uspokojen exekutor.
  • Náklady exekucí tak sanují všichni plátci daní, daně z příjmů, DPH, spotřební daně, každý občan, včetně dětí i důchodů.
  • Exekuce jsou dalším tunelem státu. Zákonodárci toto připouští, moc výkonná mlčením schvaluje.
  • Z výběru daní se vlastně sanují neúměrně navýšené náklady exekucí.

Rada těm co jim hrozí exekuce: Nehledejte pomoc u svých blízkých, odstěhujte se na ubytovnu, ubytování Vám zaplatí Váš stát, ovšem na cizí konto, konto spoluobčanů. 

Zároveň probíhá osvětová akce - poskytněme osobní péči seniorům, zajistěte jim teplo domova a lidský přístup. Dopadne to obdobně. Za dobrý skutek budete po zásluze potrestáni. Zejména pokud nejste se seniorem o kterého se staráte v příbuzenském stavu. Můžete se o seniora roky starat, po jeho úmrtí se stanete bezdomovcem. Majetek seniora zabaví stát, závěť lze státem zpochybnit kdykoliv.

"Zákony stanovují mocní, aby lépe ovládali slabé. Nejde o veřejné blaho", Konfucius.

PROČ tunelování státu? Stát platí sociální dávky a exekutor z toho žije. Před exekucí se ještě, pro vyšší veřejné blaho, dlužná částka násobí.

Začněme počítat, začněme logicky uvažovat. Nedopusťme měnit pravidla života dle nálady a chtivosti poradců. Poslanci slibují: "Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí". Statistický úřad by měl vyhodnotit, výši dlužných částek, exekuované částky a výši uspokojených částek věřitelům. Možná bychom výsledkům jen stěží uvěřili.

Závěrem otázka: Může exekutor sáhnout i na sirotčí důchod?

Ano, v některých případech může. Exekucím nepodléhá:

  • příspěvek na bydlení
  • příspěvek v hmotné nouzi
  • některé jiné sociální dávky
  • nezabavitelné minimum - dvojnásobek životního minima 6.320 Kč.

 __________________________________________________________________________________

Závěr: Nejsem odborník na exekuce, článek neměl být odbormným pojednáním. To je věcí jiných, kteří jsou za to placeni. Článek má navodit atmosféru otázek, také zapojit do diskuze ty, kteří problematice rozumí víc.

Děkuji za spolupráci onomu Člověku, který s příjmem kolem 5.300 Kč/měs. invalidního důchodu několik hodin či dní trávil luštěním nepřehlednách zákonů, aby zjistil, jaký osud čeká jeho matku, která mu poskytla nezištně střechu nad hlavou. Kdyby šel na ubytovnu, stát by ji uhradil. Vážení, tomu říkám paradoxy  z peněz daňových polatníků v ČR.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Wagnerová | pondělí 18.8.2014 18:39 | karma článku: 25,36 | přečteno: 1031x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89