Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Taková normální středa

Dva dny před volbami do PS. Jak je na tom naše DEMOKRACIE? Posouváme se na tom "pomyslném žebříčku" nahoru nebo dolů? Voláme po demokracii v zemi však pamuje rozkol, dělíme se na nesmiřitelné strany, PROTISTRANY. 

Jak se vyhnout Sodomě a Gomoře na prahu 3. tisíciletí?  

Nekopat nám v ulici plyn, myslela bych si že žijeme jen volbami. Plynárenská celý den kope, trhá dlažbu, stroje hučí atd. Ráno jsem málem omdlela, když jsem viděla jak večer vše uklidili. Do každého domu byl udělán vstup přes výkopy, podél výkopu zábrany, vše v pěkném hliníkovém provedení, původní dlažba poskládná do úhledných štosů. Chtěla jsem to vyfotit, už však zase kopou dál, z domu se lze dostat snad jen skokem přes výkop. Manžel těm "hochům" uvařil kafe, zaslouží si to. Tam kde jsou hotovi, položili původní dlažbu, dříve hrbolatý chodník dostal zcela jinou kvalitu s původním materiálem. Od plynu jsou domy odpojeny 3 dny, bude sice zima, koncem října, to jejich provedení se mi však zamlouvá. Navíc, nové vedení je třeba.

  Trochu dlouhý úvod, dobrá práce se však vyplatí a měla by se ocenit. Když je práce dobře organizovaná a výsledek má efekt, mají z toho prospěch obě strany, dodavatel i odběratel. Jakpak by to vypadalo, kdyby pracovali jeden den zde, druhý den v jiné ulici, za tři dni by se vrátili, trochu kopli a tak pořád dokola? Toho nového vedení bychom se asi nedočkali a někdy v listopadu, nemytí, naštvaní zamrzli docela. Úvodem se blížím k diskuzím na sociálních sítích, komentování na fb a komentářům pod články, hlavně však k tzv "skupinám" na fb, nějak mi připomínají ty rozkopané chodníky ale v jiném provedení. Kopeme, kopneme tuhle, kopneme támhle, voláme po novém vedení, nové cestě ale tak nějak nekoordinovaně. 

  Volá se po novém vedení státu, po demokracii ale nějak nesystematicky, nesystémově a zmmateně, nevážíme si vlastního času. Média nás zahlcují články, zleva zprava, pod nimi komentáře v několikanásobné délce než článek samotný. Volby se staly štvavou kampaní, za naší silné podpory a technologie se používají spíše jako indiánské signály nebo řeč v době kamenné.

  Ze štvavé kampaně vznikají klany nesmiřitelných skupin, občanská společnost je v ohrožení, kmenová soudržnost se nenosí, roste nenávist a hlavně chuť sdílet články s co nejdramatičtějšími titulky. Tudy vede cesta k demokracii? Spíš je to o Sodoma a Gomora 3. tisíciletí. 

  Má-li volební program 8, 10, 20 bodů, trváme na jejich ddodržování. Má-li skupina 4 body, prosím, držme se jich, neskákejme od jednoho tématu k ruhému. K čemu jsou diskuze ve skupině, každý den o něčem jiném? Skupina fb je obdoba skupiny přátel, zpravidla mají něco společného. Až po vypití pár piv a sklenek ve společnosti se z rozpravy stává víceméně samomluva či neartikulované výřiky typu "na všechno se vykašlat! Včera bylo líp!". Nechovejme se jako opilí ale jako ti v dobré náladě.

  "Prosím držme se oněch 4 bodů, jen ty nám zaručí hladký průběh, posun na příčce demokracie výš a směr k funkčnímu státu", poměrně srozumitelná a nikoho neurážející výzva, přijatelná levici, pravici, středu, ani ne tak určená politikům, spíš nám normálním občanům. Přesto výzvu ignorujeme a denně předkládáme nové a nové "senzace". Opakováním výzvy sklidíte posměšné komentáře a sdělení, "My se zde chceme bavit". Může být, PROČ se nebavit? V demokratickém státě, kde víc věcí funguje než nefunguje, kde můžeme věřit soudům, jeden druhému, médiím a tomu, že máme nakročeno výš, ne zpět.

  Dostat se někam výš, na další příčku demokracie, každý den pro to něco můžeme udělat. Neházejme si klacky pod nohy, ona ta vyspělá demokracie jednou přijde, ne ze dne na den, také ne, pokud ji nebudeme chtít. PROČ ji máme chtít? PROTOŽE jinak přijde něco úplně jiné. Také ne ze dne na den ale přijde. Není jiné cesty, je pouze buď a nebo. "Nebo" pak může být totalita, tyranie, rasismus, omezení naší kultury nebo její zánik. Nový světový řád? Cokoliv. Ještě na tom nejsme tak zle, abychom těm nejhorším scénářům nedokázali zabránit.

  Různých varování se nám dostává z mnoha stran, nedostatkem informací netrpíme, snad dát si je do souvislostí. Nemůžeme jako normální občané mnohé ovlivnit, proto není nejlepší cesta komentovat a "předělávat" vše najednou. Prostředí v kterém žijeme je však třeba si nejen vážit ale i vylepšovat. Věnujme se jako normální občané tomu našemu prostředí - demokracii, má spoustu zajímavých příchutí, od hořké až po ty sladší.

Demokracie je forma řízení státu.

Politika je správa věcí veřejných, správa obce, státu.

  Může tomu tak být? Doufejme, budou-li se věci veřejné, čili chod státu, nikoliv VV, spravovat systematicky? Ne že pokaždé budou platit jiná pravidla a zavádět se systémy, které nikdy nemají šanci fungovat. Ne že se bude šoupat procenty sem a tam a nic se nezmění.

   Klade to však důraz i na nás, normální občany, třeba politicky neangažované. Důraz na to nebát se říct, že jsme stát s jistým národním dědictvím a chceme být stát i s příjemným prostředím, kde si jeden druhého může vážit i když jejich názory se různí. Nedělejme to, co se nám nelíbí na odvolaných politicích, jsme-li lepší, tolik jsme je přece kritizovali.

  JAK to ale realizovat? Přestat skákat v diskuzích jak studenoválečná senilita a věnovat se věcem, které lze ovlivnit. Například v těch internetových diskuzích a skupinách fb říct co si myslím a ne co je IN, dát jim smysl a řád podobný jako prostředí v jakém bychom chtěli žít. Stručně řečeno, přestat šaškovat a skákat od jednoho problému k druhému. Takto se ještě žádný problém nevyřešil. Náš momentální problém je rozdělená společnost vedoucí až k nenávisti, to je zlé. "V lidech se šíří zloba", pravil jeden sociolog. Je spousta jiných kapacit, kteří mluví jinak, to je dobře, tu vyspělou demokracii si zasloužíme. 

 

  Nevím proč ale žádný článek se mi neodklikávat tak těžce jako tento. OVŠEM je tolik problémů, nebudu jmenovat, znáte je, čekat že je vyřeší nová PS je víc než naivní, nevzneseme-li my sami podněty k jejich řešení. Možná nám ty podněty půjdou zpočátku ztuha, něco mi říká, že to půjde. Tak tolik očekávám od voleb a také od "přátel" na fb, zejména těch ve skupině KCO. 

   Občas jsem použla výrazy jiných lidí, nestydím se za to a přiznávám. Myšlenky se šíří rychleji než je naše touha po změnách, také je to odraz spolupráce. Pokud někomu vadí, že jsem tak učinila, klidně mi vynadejte v diskuzi pod šlánkem, taky způsob komunikace :-))

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdenka Wagnerová | středa 23.10.2013 20:01 | karma článku: 4,69 | přečteno: 145x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Ve stavu beztíže - galerie SOKOL

Vydali jsme se na vernisáž fotografií Jana Jirkovského v Galerii SOKOL. Návštěvu jsme spojili s poznávání Prahy i naší historie, převážně spjaté se sokoly, jejich činností sportovní, hrdinskou a bojovou nevyjímaje..

21.1.2024 v 19:05 | Karma: 4,90 | Přečteno: 126x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Kam jdou ty mašiny aneb B7 roku 2023

Vítěz B7 2023 na otázku v cíli jaké to bylo odpověděl: "Masakr". Osobně jsem se B7 účastnila podruhé jako "divák", tj. na pohyblivých stanovištích jsem morálně podporovala dceru. Takový nezapomenutelný zážitek a skvělá atmosféra.

3.9.2023 v 16:16 | Karma: 15,62 | Přečteno: 400x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Dva dny dovolené před dovolenou

Jedním ze stresů před dovolenou bývá balení kufrů, případně jejich permanentní oranizace a kontrola. Letos náhoda způsobila, že naše kufry odjely do Prahy místo v neděli už v pátek a my máme dva dni k dobru. A zasloužené.

17.6.2023 v 8:16 | Karma: 7,48 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

Hody z pohledu sokolů a to místních i župních. Náměšť na Hané je veskrze hanácká místo, přesněji městys, pod malebným zámkem a pod Hánáckým Mont Blankem - Velkým Kosířem. Hody tam bývají krásně hanácké.

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80 | Přečteno: 193x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

Právě podruhé jsem se účastnila srazu blogerů, za pozvání děkuji Johnu Blackovi a stejně tak děkuji zbytku účastníků za již druhé vlídné přijetí. Moravská Třebová nás přivítala opravdu květnovým počasím, bylo veskrze přívětivo.

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89 | Přečteno: 388x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52,  aktualizováno  18:06

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

Má místo končetin protézy. Britský parlament tleskal „bionickému poslanci“

22. května 2024  17:45

Britští politici ukázali výjimečnou jednotu, když společně potleskem ve stoje přivítali zpět v...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 637x
Otázka PROČ a odpověď PROTOŽE. Lze věci zjednodušovat a proč je to třeba. Protože je to přirozené, stejně jako logika, zdravý rozum, spokojený život. Spokojený život se vším všudy, včetně porozumění. S několika přáteli jsme v tomto duchu začali vydávat samizdat D-éčko, měsíčník o demokracii a založili Klub Přátel Demokracie. Odkazy jsou v SEZNAM RUBRIK.