Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Republika a demokratické volby

Dlouho  se  zamýšlím  nad   problematikou  voleb, finacování  volebních  kampaní,  reklamy, prací PR agentur, volebních průzkumů. Také naší předvolební náladou, až se stalo, že  TO prožívám  na vlastní kůži. Že reklama nabírá na obrátkách, je stále agresivnější vidím, zarazil mě výraz "ODRAZUJÍCÍ KAMPAŇ". _____________________________________________________________________________________

  Forma "Odrazující kampaně" byla spojena s něčím jiným, nesouvisela s volbami, měla drastickou formou varovat před nebezpečím terorismu. Odrazující kampaní bylo i ono "Nemyslíš, zaplatíš". Co je ale kampaň? Kampaň je podle slovníku: "Bojové úsilí, tažení, propagační akce".

  Volby do Senátu jsou jedny z mála přímých voleb u nás v ČR. Mají tedy jistý demokratický prvek. Masívní kampaní  - bojovým úsilím - tažením - propagačními  akcemi, jejich demokratický charakter  uvadá. Do senátu se volí jednou za dva roky, pokaždé 27 senátorů. Senát je jedním z nástrojů demokracie, je komorou věcných řešení, místem upozorňování na problémy. Senát, senátor má být občanům nejblíže. Problémy mají lidé. Problémy státu má řešit vláda, pod dohledem Senátu a dalších institucí. Není to popsáno do do detailu, pro potřeby stručného vyjádření však dostačující.

  Poslední roky zažíváme volby jako velkolepé SHOW, reklamy se předhánějí v marketingových strategiích, PR agentuty mají žně, pod vlajkou "Chléb a hry" a skákacích hradů tóny demokracie zaznívají do ztracena. Chlácholíme se tím, že volby financuje stát, dává zavedeným stranám finance na základě jejich dřívějších výsledků. Ne tak zcela, volby nám zdražují téměř každý výrobek. Reklamní kampaně se musí z něčeho platit, platí je sponzoři, úspěšní podnikatelé. Stačí?  

  Jde to ale jinak? Nebo  přesněji: CO S TÍM? Lze to jinak, začít se stavět k přímým volbám občansky přímo a demokraticky. Jenže demokracie je chudá, utlačovaná, snad někde zatlačená do kouta, bez zájmu reklamy. Z uvedného vyplývá, že demokracii nelze koupit, je neúplatná, proto "na mizině". Snad by se pro ni měla začít sbírt víčka nebo vybírat do pokladniček.

Jde to jinak. Celkem velmi prostě:

  • Nepodléhejme reklamě - zdražuje výrobky, zvyšuje daně (zvýšení ceny= vyšší DPH)
  • Demokracie má budoucnost. Totalita, terorismus, násilí, rasismus, války nás drtí, reklama je nespraví, ani "odstrašující kampaně". Odstrašující kampaň je v překladu: odstrašující bojové úsilí, odstrašující propagační akce.
  • Vezměte volby 2014 jako DOBRÝ OBCHOD. Dobrý obchod je ten, kdy jsou spokojeny obě strany, dlouhodbě. Volič i zvolený, spokojenost je věcí dlouhodobé spolupráce. Ta spolupráce jednou musí začít, buďme průkopníky, nedejme se i nadále masírovat reklamami.
  • Vyberte si z nabídky to nejméně křiklavé, volíte-li harmonii, klid, pohodu a zdraví. 
  • Třeba TO přijede za Vámi.

  Demokracie se vyhýbá slovům volte-nevolte, volební kampaně-průzkumy, fandím-nefandím,  boj za-boj proti. Toto vše jsou věcí klamavé reklamy a kampaní, udělejme si volby po našem, milé, klidné, vlídné a hlavně lidské. Kolikrát jsem slyšela a četla: "Zrušit Senát!". Ano, zrušme si sami demokratický prvek, který tu byl už za 1. reubliky a po dlouhých letech opět existuje.  Návrh zrušit Senát je protiústavní myšlenka. Uvažujme reálně, je čas opustit staré totalistické myšlení, onu spirálu, co se mi nelíbí - zakážu, stanovím sankci, udělím trest. Ano, toto nám RE-KLAMY neřeknou - dodržujme Ústavu. Senát bude takový, nakolik demokraticky přistoupíme k volbě.

"Svět musí být zabezpečen pro demokracii", Woodrow Wilson

___________________________________________________________________________________

Závěr: O reklamách, jak se nám nelíbí bylo napsáno více, přesto stále skáčeme na špek jak myšky na sýr, co už sýrem není. O reklamách bylo řečeno mnoho, přesto čím dál víc plní všechen prostor, kam se podíváte, je reklama. Demokracie se krčí v koutě, odmítána, zavrhovaná občas vysmívána, zapomenutá jako svobody a lidská práva. Zdáli se text příliš úderny, stále je lidštější než odstrašující kampaně a méně vtíravý než různé klamy.

     Jedeme za REPUBLIKU ve dvojici: Mobilní Bilboard a Šíbr Šestky

Autor: Zdenka Wagnerová | neděle 7.9.2014 14:48 | karma článku: 4,64 | přečteno: 252x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Ve stavu beztíže - galerie SOKOL

Vydali jsme se na vernisáž fotografií Jana Jirkovského v Galerii SOKOL. Návštěvu jsme spojili s poznávání Prahy i naší historie, převážně spjaté se sokoly, jejich činností sportovní, hrdinskou a bojovou nevyjímaje..

21.1.2024 v 19:05 | Karma: 4,90 | Přečteno: 126x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Kam jdou ty mašiny aneb B7 roku 2023

Vítěz B7 2023 na otázku v cíli jaké to bylo odpověděl: "Masakr". Osobně jsem se B7 účastnila podruhé jako "divák", tj. na pohyblivých stanovištích jsem morálně podporovala dceru. Takový nezapomenutelný zážitek a skvělá atmosféra.

3.9.2023 v 16:16 | Karma: 15,62 | Přečteno: 400x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Dva dny dovolené před dovolenou

Jedním ze stresů před dovolenou bývá balení kufrů, případně jejich permanentní oranizace a kontrola. Letos náhoda způsobila, že naše kufry odjely do Prahy místo v neděli už v pátek a my máme dva dni k dobru. A zasloužené.

17.6.2023 v 8:16 | Karma: 7,48 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

Hody z pohledu sokolů a to místních i župních. Náměšť na Hané je veskrze hanácká místo, přesněji městys, pod malebným zámkem a pod Hánáckým Mont Blankem - Velkým Kosířem. Hody tam bývají krásně hanácké.

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80 | Přečteno: 192x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

Právě podruhé jsem se účastnila srazu blogerů, za pozvání děkuji Johnu Blackovi a stejně tak děkuji zbytku účastníků za již druhé vlídné přijetí. Moravská Třebová nás přivítala opravdu květnovým počasím, bylo veskrze přívětivo.

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89 | Přečteno: 388x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Otázka PROČ a odpověď PROTOŽE. Lze věci zjednodušovat a proč je to třeba. Protože je to přirozené, stejně jako logika, zdravý rozum, spokojený život. Spokojený život se vším všudy, včetně porozumění. S několika přáteli jsme v tomto duchu začali vydávat samizdat D-éčko, měsíčník o demokracii a založili Klub Přátel Demokracie. Odkazy jsou v SEZNAM RUBRIK.