PF 2013

Co popřát do nového roku 2013? JAK si umět správně přát, být na splnění přání připraveni. Prostě splnění všech přání a očekávání v roce 2013 všem.

Přála bych všem, aby rok 2013 byl jako trojnožka, ne jako rozjetý vlak.

Proč trojnožka? Protože trojnožka nemůže kulhat, je stabilní, jen sedací plocha se naklání ....

Trojice: společnost - právo - prostředí. Na takovou "trojnožku" pak lze posadit to, po čem všichni toužíme, fungující, výhledově snad i bohatý stát. 

Přála bych, abychom opustili onen rozjetý vlak, jedoucí po slepé koleji, s nefunkčními brzdami,  unaveným strojvůdcem a automatickým průvodčím. Vlak plný pasžérů přesvědčených že NĚKAM jedou, přitom jsou na slepé koleji, na konci nic než nárazník. Zatáhne někdo za brzdu nebo dojde palivo?    

Proto raději trojnožku než rozjetý vlak. Dal by se použít i tzv. "investiční trojúhelník", rovnostranný trojůhelník s vrcholy označenými čas - riziko - výnos. Bezpečí, výsledek investora je potom bod ve středu trojúhelníka. Pravidlo tohoto trjúhelníku zní: Kdykoliv se přiblížíme víc k jednomu z vrcholů, zvyšuje se hodnota dalších dvou veličin. (Vyšší výnos předpokládá delší čas a větší riziko). Použít tento trojúhelník, jen body přejmenovat na:  společnost - právo - prostředí. Ve středu trojúhelníku bod P jako prosperita.

Trojnožka, pilíře nebo trojúhelník, věnovat se posílení oněch třech základních veličin a jejich vyváženosti. Umět si správně přát, být na přijetí přání připraven. Umět splněná přání přijmout je stejně náročné jako umět si správně přát. 

Pilíře: vyspělá společnost - fungující právo - vyšší stupeň demokracie, na nich lze stavět dál.

Co víc si přát? 

 

Autor: Zdenka Wagnerová | pátek 28.12.2012 9:35 | karma článku: 6,48 | přečteno: 658x