Když se slétáme na slet, na ten letošní, sedmnáctý

Letošní rok je z hlediska sokolů sletový. Jedná se o XVII. slet v rámci jeho více jak 140 leté historii. První slet se konal v roce 1882, nejdelší přerušení následovalo po XI. sletu v roce 1948. Nyní se slétáme každých 6 let.

Všesokolský slet začíná slétáním. Pořádají se slety místní, oblastní, župní, krajské a vyvrcholením je Všesokolský slet v Praze začínající poslední červnový den tohoto roku.

O tom, jak to na sletech chodí pár fotografií ze dvou krajských sletů, kde se naše župa Olomoucká – Smrčkova účastnila a našeho oblastního sletu.

Krajský slet v Přerově, 15. června 2024

Sletu se účastnily župy:

      • Středomoravská – Kratochvílova (Přerov)
      • Severomoravská (Zábřeh)
      • Olomoucká – Smrčkova
      • Prostějovská

Dopoledne probíhají secvičné a nácviky řazení. Po té je třeba se posilnit a doplnit tekutiny. Na pivo jsme se slétli ovšem až po hlavním cvičení U Labutě.

Přerov, Wilsonova ulice. Řadíme se do sokolského průvodu, pokračujeme na náměstí T.G.M. k tribuně. Krátké proslovy, pozdravy a přivítání.

Z náměstí pokračujeme přes Tyršův most, kolem přerovské sokolovny na Městský stadion.

Na stadion přichází vlajková četa, prapory a cvičenci. Následují zdravice, vztyčení vlajky, hymna krajského sletu, znělka sletu, státní hymna a přání hezkého odpoledne.
Cvičenců je přibližně 2.600 a diváků kolem 3.000, vše na úžasném trávníku a za skvělé organizace. Vlastně krom pár omdlených z horka žádné zádrhely nebyly.

Skladby je nejlepší sledovat živě nebo z kamery, přesto pár momentek. Muži – Před kamerou, senioři – Jdi za štěstím, vícegenerační – S tebou mě baví svět, předškoláci - Mravenci.

Slet je nekonečná řada společenských setkání, zde je pár záběrů z nich.

Tento blog se nesnaží dokumentovat dění sletů, není to ani možné, když cvičíte, jste součástí sokolské stráže a nesete prapor, má uchovat a pokusit se sdělit zážitky. Proto připojím ještě pár snímků z krajského sletu v Brně a oblastního sletu v Olomouci – Chválkovicích

Krajský slet v médiích:

  • Přerovský deník - článek – krátké ukázky z průvodu a některých z jedenácti skladeb.
  • Televize TVCOM – Odkaz – zde se snad najde každý: organizátor, primátor, hejtman nebo divák.
  • Č ROZHLAS Olomouc – Odkaz – relace, text,video a fotky.

Krajský slet v Brně, 9. června 2024

U skladeb s větším počtem cvičenců v jednotlivých obrazcích hostujeme i v jiných krajích. Tak tomu bylo i ve skladbě seniorů - Jdi za štěstím, kde cvičí věrná garda, seniorky a senioři.

Oblastní slet v Olomouci – Chválkovicích, 1. 6. 2024

Závěrem dvě videa z oblastního sletu v Olomouci – Chválkovicích: nástup a odchod sokolské stráže

Úplně na závěr:

Ráda bych tuto koláž, jak říkáme blog, věnovala všem spolucvičenkám, našim cvičitelům, v našem případě cvičitelkám Zdence Vé a Martě Pé, cvičencům (rozuměj dětem, ženám i mužům), členům sokolské stráže, organizátorům, divákům i divákům příštím.
Se sokolským „Tužme se!“ a „Věrni zůstaneme!“.

__________________________________________________________________

Komentář nutný: Fotografie jsou pořízeny mým mobilem, případně předány bratry sokoly souhlasícími s tímto způsobem zveřejnění. Autorem videí je rovněž můj mobilní telefon.

Autor: Zdenka Wagnerová | neděle 16.6.2024 17:55 | karma článku: 8,00 | přečteno: 174x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89