Na svatého Jiří

Aféra se Českem šíří, policie je málo empatická a málo citlivá. Skautská mládež ukázala až rytířské chování pod jejich heslem "Buď připraven!" a mnohým dospělý nezbývá než žasnout, nad jejich zpěvem a pozdravy.

Skauti a skautíci předvedli ukázněný postoj i po příliš horlivému přístupu policie, označený později v tisku jako málo empatický a citlivý. Tím něco velmi důležitého zlomili a doufám že i v nás, které skauting a sokolství minuly vlivem doby, kdy "K tomu mi dopomáhej bůh" bylo odsunuto na vedlejší kolej, někde však pečlivě střeženo hluboce v duši a vědomí.

Mně osobně skauting i sokolství zdánlivě minulo. Rodiče byli skauti, stejně jako jejich vnukové. Skauting a sokolství bylo zakázáno dvakrát, za okupace let první poloviny minulého století a pak po vítězné revoluci 1948, do-potvrzeno v roce 1970. Přesto tady jsou a velmi lidsky dokázali předvést, že heslo "Buď připraven!" berou stejně vážně jako svůj slib.

Slib skautů a skautek:
Slibuji na svou čest, jak dovedu nejlépe:
Sloužit nejvyšší pravdě a lásce věrně v každé době, plnit povinnosti vlastní a zachovávat zákony skautské, duší i tělem být připraven(a) pomáhat vlasti a bližním.

Po složení slibu mohou věřící skauti(ky) připojit prosbu:
K tomu mi pomáhej Bůh.

Mládež na kterou je radost se podívat. Nyní kousek sebereflexe. Vyjádření skautů proběhlo sociálními sítěmi, bylo sdíleno zhruba 1.500 krát a obsahovalo zhruba tolik souhlasů. Pod nimi vyjádření, převážně kladná, velká část ve smyslu: "No to snad ne!", "Kam až tohle povede", nebo také: "Jiná doba, jiný svět, svět se mění v zlo".

Většina našich velkých osobností dřívější doby byli skauti nebo sokolové, Například Jan Opletal nebo letci R.A.F. Později bylo o nich napsáno: "Řídili se stručnými zásadami, to jim pomáhalo přežít". Například pro letce platilo: "V případě sestřelení vojenský mrav ukládal letci co nejdříve se vrátit na základnu nebo k některé ze spřátelených jednotek".

Nebyli jsme sestřeleni, na sv. Jiří jsme byli postaveni "nohama na zem". Veškeré složitosti, zbytečné výkřiky, příkazy, zákazy i mocenskou zvůli symbolizuje onen drak, živící se lidskými obětmi, převážně ženského pohlaví, kterého Jiří přemohl a zabil. Za což byl v r. 303 n. l. po zásluze "odměněn" mučením a stětím ve věku 33 let. Díky výzvě římského císaře Diokleciána k pronásledování a útisku křesťanství.

Protože skauti mluví jasnou řečí, dovolím si: "Včera nám skauti vytřeli zrak. NAZDAR!"

Závěr a poděkování: Milí Skauti a Skautíci, děkuji za pozvání na Vaši stránku. Včera jste byli skvělí! Mnozí dospělí by si z vašeho chování a přístupu měli brát příklad. Nedali jste se otrávit nespravedlivým jednáním policejní roztěkanosti a neznalosti Vašich zásad. Klobouk dolů, vážení a má velká úcta.... Potomek skautů.

Dovětek: Článků kolem aféry bude přehršel, tahle moje glosa je víc než poděkování, je to uznání směrem k těm mladým lidem, mladým věkem nebo mladým duchem. Uznání mravenčí a denní práce odehrávající na pozadí hlasité (dračí) scenérie masmediálního běsnění nebo též krakenismu. Jsou myšlenky, které je třeba strážit a neopustit v žádné době, byť zdánlivě době ztracené, době zla nebo zmaru. Empatie a cit nelze zákonem nařídit, ty se musí umět žít.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdenka Wagnerová | úterý 26.4.2016 9:25 | karma článku: 14,67 | přečteno: 413x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89