Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Multi-problémy. Co s tím? Také den "D"

Máme spoustu problémů, které převážně narůstají. Nemá smysl o tom jen psát. Pokud hledáme cestu "CO S TÍM", zákonitě ten směr musíme vidět. Pokud ne, nemá smysl o tom psát dál. Jen postupným řešením  po čase můžeme opět nasát čerstvý vzduch a problémy eliminovat na únosnou mez. Nikdy nezmizí všechy problémy. To je dobře, poněvadž jinak bychom ztratili obezřetnost, jinými slovy - postupně bychom zdegenerovali. ___________________________________________________________________________________

Článek by neměl opakovat notoricky známé, spíše hledat cestu ven, měl by mít tři odstavce, základní body:

  • politika
  • kultura
  • společnost

1. Politika

Často se zlobím, že se politika komentuje jako hokejový turnaj. Zápas není vhodné, na to máme příliš politických uskupení. U politiky je malér, že chybí kvalifikovaný rozhodčí. Mohli by to být občané, ti jsou však rozděleni na fanoušky týmů, jejich hodnocení tudíž není objektivní, navíc jsou tou hrou příliš uchváceni nebo naopak znechuceni.

Co s tím ad 1: Udělejme politiku jako hokej: Hráči, rozhodčí, trestná lavice, diváci, ledová plocha, stadion, vyměřený čas. Hokej má i svá pravidla a ta jsou nekompromisně hlídána píšťalkou, rozhodnutím sudích a kritice diváků obou hrajících mužstev.

V podstatě není co více vysvětlovat. Vítězný tým vyhrává, ovšem bez soupeřů by vítězství nedosáhl. Proto se po zápase týmy zdraví, hraje se hymna, navazují přátelství, občas přestupy. Divák vyžaduje kvalitní hru, zaplatil si vstupné a má na ni nárok.  Hráči dostávají svoji odměnu, případně potlesk, hrají-li pěknou a férovou hru. Nakolik jsou odměny hráčů dotovány od jinud můžeme jen odhadovat. Při troše dobré vůle by politika jako hokej mohla být. Pro hovoří ono - vyměřený čas, žádný zápas se nehraje do nekonečna jako třenice v politice. Tohle by diváka nebavilo a na takové zápasy by nechodil, hokejový tým by ztratil zdroj příjmů, nejspíše.

Co hovoří proti je, že v hokeji místo potlesku je více pískotu, jindy radostného jásotu. Závěr zápasů diváků končí v hospůdce, probíráním každé branky či zkažené nahrávky. Občas se likvidují stadiony, vagóny, popelnice. Ale na rovinu, přejí si právě toto oni hráči, kteří celý život trénují aby podávali dobré výkony? 

2. Kultura 

Kultura je malér ač prolíná celým našim životem, od kolébky až po hrob. Každý máme své oblíbené písně, co si hrajeme při různých příležitostech, od koléby až po ty poslední tři. Máme své oblíbené hry, knihy, obrazy, autory, humor a jistě se neomezujeme jen na domácí kulturu. Kultura je i dovolená, stýkání s přáteli, příbuznými, zde obvykle žádné hranice neexistují. Jsme tedy multikurní, už proto, že jsme národ Čechů, Moravanů, Slezanů, Chodů, mnohý z nás má příbutzné v cizině. Po roce 1918 bylo naprosto běžné, že část rodiny žila v Československu a část v Rakousku, dříve jednom mocnářství. Multikultura není zakázané slovo, je to realita. Kolik našich lidí odešlo pracovat jinam, kolik jich emigrovalo. Ano, čím dál víc se otvíráme světu, před multikulturou se nelze stahovat za ostnatý drát jako kdysi.

Co s tím ad 2: Přijmout myšlenku, že každá kultura má své, mnohdy méně či více pro nás zajímavé. Poznání jiné kultury rozšiřuje obzor. Neznamená to, že nám bude omezovat náš prostor, naši svobodu, ořezávat naše kořeny, jež jsou spjaty s náší přirozeností.  Dnes je zcela běžné, že v rodině máme příslušníka z jiné země, světadílu, stejně tak přátele. Kolik z nás rádi jezdí do Turecka, Egypta, Tuniska i jinam na dovolenou, obchodně.

Kultura pomáhá lidem žít vedle sebe bez diskriminace, jeden s druhým, vzájemně se posilovat tím lepším, co v každém je. Jsou kultury které umí léčit nemoci bylinkami, psychické problémy mantrou i slovy, ukáží vám, jak žít, jaký jste typ, učí kouzlům různých bojových umění, přinášejí nám dosud neznáme pokrmy atd.

Proč se nám ne vždy daří toto rozvíjet? Snad proto, že jsme desítky let žili odděleni, orientování převážně jedním směrem, bez možnosti vlastní volby. Svobodná vůle, jedno ze základních lidských práv byla podřízená totalitímu uvažování na to, co je dobré a co ne. Nikdy a nikdo za člověka nemá rozhodovat, každý má právo rozhodnout se svobodně ale také odpovědně, na základě dosti informací, znalostí. Pokud žijeme kulturně, navštívíme jinou zemi, kultuním výrazem je, že respektujeme jejich pravidla, od rychlosti jízdy na komunikacích až po jejich zvyky i zákony. Je důležitější rychlost jízdy nebo respetktování jejich suverenity, co cení hostiel víc? 

3. Společnost

Společnost, krásná záležitost, pokud funguje. Obrovský problém, je-li nesourodá, narušená, roztříštěná, tápající. Jsme v tom problému, ještě pár týdnů, nikdo nebude věřit nikomu a dobrovolně se vrhnneme do duchu 50-tých let, kdy jeden udával druhého a děti odsuzovaly vlastní rodiče a věřili, že jsou vlastizrádci. Nepřeháním, skutečnost se jeví pokaždé v jiné formě. Skutečnost je strach a apatie v 95% společnosti.

Co s tím ad 3: Sága na román nebo naopak na velmi jednoduché řešení, ne ve stylu jediného řešení ale ve stylu Alberta Einsteina. "Problémy nemohou být vyřešeny stejným způsobem myšlení, jakým byly vytvořeny.". Začněme myslet jinak, respektive mysleme dlouze a mluvme krátce, když něco chci říct, tak to říct, sebevědomě a na plnou hubu, jak se říká. Veškeré kličky vedou zpět, zpětné analýzy jsou jen matením mysli. Albert myslel na nás, na budoucnost, zanechal nám odkazy, nebyl nakonec jediný. Balit řeči do vaty byl styl 80-tých let. Doba se zrychluje, naše mluva musí být jasná a sručná, bez vaty.

Naše společnost se skládá ze svobodných jedinců, respektující práva společnosti. Společnost jsou lidé, děti, dospělí, senioři, čili respektování univerzálních lidskách práv, včetně politických. Společnost není určená k válkám, a zabíjení. Zabíjení, války osnují jedinci postižení nemocí moci. Společnost má být zdravá a sebevědomá, k tomu jí slouží odkaz z let poválečných, let 1945-1948, doby deklarace lidských práv a svobod. Nestavme se na stranu RF, EU či USA, sledujme svobodně, klidně i sobecky, naše lidská práva. Pamatujme v dobrém, že historii píší vítězové, buďme jimi. Můžeme psát i budoucnost.

Závěr: Zítra je 70. výročí dne "D", kdy ono vítězné "V" začalo postupovat Evropou. Pokračujme v jeho duchu. Válek, hašteření bylo dost a jsou jen pro psychopatické osobnosti. Můžeme vzpomenout citáty generála Pattona, vzpomenout hrdinů F. Fajtla, F. Peřiny, J. Brixe, kohokoliv z 1. i 2. republiky. Chovejme se jako hrdí lidé republiky. Republiky na níž můžeme být hrdí, jako BóJové, Flavisté atd. Dnes 5. 6. 2014 dostává na frak i význam slova občan ČR, naštěstí zde máme zálohu a oporu v naších předcích. Byli světobněžníci, bojovali na všech frontách, východní i západní, jejich srdce bilo pro tento kraj, tehdy Československou republiku. Věřili, že jejich boj bude posledním z bojů za mír. Nešlapme po jejich vizích a  ideách. Postavme se na stranu míru pevně, hajme mír a mějme k němu úctu. Boj za mír je nesmysl, je přežitý, mír se žije. Kdo mír žít nedokáže, je přežitý, odsouzen na smetiště dějin.   

Autor: Zdenka Wagnerová | čtvrtek 5.6.2014 21:58 | karma článku: 6,48 | přečteno: 658x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Ve stavu beztíže - galerie SOKOL

Vydali jsme se na vernisáž fotografií Jana Jirkovského v Galerii SOKOL. Návštěvu jsme spojili s poznávání Prahy i naší historie, převážně spjaté se sokoly, jejich činností sportovní, hrdinskou a bojovou nevyjímaje..

21.1.2024 v 19:05 | Karma: 4,90 | Přečteno: 126x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Kam jdou ty mašiny aneb B7 roku 2023

Vítěz B7 2023 na otázku v cíli jaké to bylo odpověděl: "Masakr". Osobně jsem se B7 účastnila podruhé jako "divák", tj. na pohyblivých stanovištích jsem morálně podporovala dceru. Takový nezapomenutelný zážitek a skvělá atmosféra.

3.9.2023 v 16:16 | Karma: 15,62 | Přečteno: 400x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Dva dny dovolené před dovolenou

Jedním ze stresů před dovolenou bývá balení kufrů, případně jejich permanentní oranizace a kontrola. Letos náhoda způsobila, že naše kufry odjely do Prahy místo v neděli už v pátek a my máme dva dni k dobru. A zasloužené.

17.6.2023 v 8:16 | Karma: 7,48 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

Hody z pohledu sokolů a to místních i župních. Náměšť na Hané je veskrze hanácká místo, přesněji městys, pod malebným zámkem a pod Hánáckým Mont Blankem - Velkým Kosířem. Hody tam bývají krásně hanácké.

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80 | Přečteno: 192x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

Právě podruhé jsem se účastnila srazu blogerů, za pozvání děkuji Johnu Blackovi a stejně tak děkuji zbytku účastníků za již druhé vlídné přijetí. Moravská Třebová nás přivítala opravdu květnovým počasím, bylo veskrze přívětivo.

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89 | Přečteno: 388x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Otázka PROČ a odpověď PROTOŽE. Lze věci zjednodušovat a proč je to třeba. Protože je to přirozené, stejně jako logika, zdravý rozum, spokojený život. Spokojený život se vším všudy, včetně porozumění. S několika přáteli jsme v tomto duchu začali vydávat samizdat D-éčko, měsíčník o demokracii a založili Klub Přátel Demokracie. Odkazy jsou v SEZNAM RUBRIK.