Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evidence, uprchlictví a gentlemani ve vzpomínkách

Současné dění občas připomene děje dávno uplynulé, například Peroutkův článek, povinné evidence, registrace, prověrky, kádrování a škatulkování.  Výňatek z životopisu "Slzavé údolí", sedmé až osmé pokračování, doba protektoriátu.

Nekrolog v časopise "Na hlubinu", nakladatelství  Krystal

  Byla válka, protektorátní zřízení doléhalo těžce na všechno české. Na každou tiskovinu muselo být vydáno ústředním úřadem v Praze zvláštní povolení. To musel zařizovat tajemník. Obvykle jsem to získal za úplatek ve formě cigaret nebo čokolády. Tehdy se již nepočítaly v tomto případě cigarety na balíčky po deseti nebo dvaceti kusech, nýbrž po sto kusech. A čokoláda po kilogramech. Za heydrichiády přišel písemný příkaz, že všechny noviny a časopisy musí uveřejnit nekrolog s fotografií. Byl to pro mne otřesný pokyn, i když jsem nebyl odpovědným redaktorem. Byl jsem se poradit s tehdejším tiskovým pověřencem dr. Turkem. Otevřeně jsem mu řekl, oč jde. Ptal se mne: "Víte, co se může stát, když neuposlechnete?" Neodpověděl jsem a nekrolog jsme neuveřejnili. Snad jediný český časopis. Když se po válce jednalo o opětné povolení k vydávání revue Výhled, ani tento argument nebyl nic platný.

Tajemník mimo evidenci

  Zaměstnání tajemníka mi umožňovalo občas zajet do Prahy. Měl jsem v Praze sourozence a tak mi tyto cesty přicházely vhod. Snažil jsem se, abych aspoň jednou měsíčně byl v Praze. Při jedné takové cestě jsem se stal obětí policejní léčky. Během dopoledne velký počet SS-manů obstoupil celé vnitřní pražské město a nikdo nesměl bez provedení osobní kontroly opustit uzavřený kruh, který obepínal Národní třídu, Václavské náměstí a okolí. Do tohoto prostoru mohl vstoupit kdokoliv, ale vyjít mohl jen ten, kdo u improvizovaných pracovišť na chodnících, v průchodech a v podloubích odevzdal "kenkartu". Místo ní obdržel písemné potvrzení a odevzdání s výzvou, aby si ji do tří dnů vyzvedl  v místě svého bydliště. Jakmile přijela tramvaj do stanice, nastoupili na stupátka SS-mani, aby znemožnili komukoliv nástup. Z počátku to bylo zmatečné a myslel jsem si, že je to za chvíli přejde. Bylo mi jasné, že nesmím poslechnout pokynů tlampačů a podřídit se kontrole. Viděl jsem v tom svůj konec. Jednak by se přišlo na to, že jsem mimo evidenci, jednak by mě v každém případě čekal okamžitý odsun na nucené práce do Říše. Bloudil jsem s kufrem po Václavském náměstí a snažil jsem se získat informaci o tom, jak postupovat nebo kudy se dostat z uzavřeného okruhu. Potkal jsem bývalého spolužáka Řezníčka, který byl v podobné situaci. Vidím se, jako by to bylo dnes, jak unaveni a zděšeni sedíme na mém kufru před prodejnou obuvi na Václavském náměstí a přemýšlíme, co dělat. Při tom jsme zjistili, že když tramvaj odjíždí ze stanice, hlídky ze schůdků za jízdy seskočí a tramvaj odjíždí již bez dozoru. Rozhodli jsme se tedy, že ze pokusíme naskočit do tramvaje nepozorovaně za jízdy. Nejvhodnějším místem se nám zdála zatáčka tramvaje z ulice 28. Října směrem na Václavské náměstí. Třiadvacítka se blíží od Pernštýna, je poloprázdná. Hop nebo trop. Kdyby nebylo toho vzácného českého člověka, průvodčího tramvaje č.23, který mě v mém skoku zachytil a vtáhl do tramvaje i s kufrem, bez jediného slova, snad i s úsměvem, nikdy by tyto řádky nebyly napsány.

Studenti, věční rebelové  

  Takovými a jinými žertíky nás obšťastňovali naši okupanti. Dávno byly vysoké  školy uzavřeny, dávno uplynula doba, kdy již měly být zas otevřeny, ale stále vysokoškoláky zneklidňovali, hned povolávali na nucené práce, hned vymáhali navrácení vypůjčených knih z univerzitní knihovny nebo předložení potvrzení o zaměstnání, o placení nemocenského pojištění, penzijního pojištění, přihlášky k pobytu a tak podobně. Stále se to pročesávalo, naháněli se lidé na nucené práce z těch, kteří se do této léčky dostali. Písemná výzva obyčejně končila pohrůžkou: "Neuposlechnutí této výzvy by mělo pro Vás nepříjemné důsledky." Jenže každý věděl, že uposlechnutí teprve.

Olomouc a vojenská posádka

 V Olomouci byla silná vojenská posádka. V druhé polovině válečných let, když již i na východě nastal obrat a německá vojska ustupovala a morálka upadala, k povzbuzení morálky civilního obyvatelstva i utužení kázně vojska pořádalo posádkové vedení občas parádní přehlídku. S vojenskou parádou byl také spojen odsun vojenských jednotek na frontu. Celý velký vojenský útvar, snad prapor, snad pluk, snad i více se dal na pochod městem, prošel nádražní třídou, hlavním náměstím, Riegrovou ulicí a Litovelskou ulicí z města ven. Moje cesta do tiskárny vedla Riegrovou ulicí a jednoho nešťastného dne jsem šel do Kramářovy tiskárny právě ve chvíli, kdy procházel takový slavností průvod:prapory, vlajky, velitelé na koních, velitelé pěší a nesmírné zástupy vojáků. Bylo to pro mne zdržení, musel jem čekat, až průvod přejde, což mohlo trvat půl hodiny i déle, a mimo to zde byla nepříjemná povinnost smeknout před tou částí průvodu, kde byly neseny vlajky. 

 Chvíli jsem čekal, ale pak jsem se rozhodl, že přejdu, jakmile bude v průvodu větší mezera, což jsem také udělal a velmi jsem pospíchal za roh ulice, směrem k tiskárně na tehdejší nábřeží. Za sebou jsem sice pozoroval jakýsi vzruch, ale nevěnoval jsem tomu pozornost. Ale bylo velmi zle a brzo jsem pozornost zatraceně zbystřil. Velitel útvaru, který jel na koni, se za mnu rozjel, za rohem mne dohnal a nepříčetně na mne řval tou svou nepříjemnou němčinou a kůň - byl to šedý grošák - se na mě tlačil a utiskoval mě svými kopyty a já v hrůze jsem ustupoval před tímto zvířetem až přes vodu a skončil jsem u protější zdi obytného domu. Dál jsem nemohl: nebylo kam, neměl jsem sil. A důstojník řval a řval a já jsem nerozuměl ani slovo, a kůň na mě našlapoval, cítil  jsem pach koňského těla pach kožené výstroje a viděl dvě kopyta, která našlapovala těsně vedle mne; viděl jsem, že je to můj konec a jen jsem čekal, zda to bude výstřel či dýka, či úder koňského kopyta, který ukončí moje muka. Neřekl jsem ani slovo, nepozvedl jsem zrak, jen jsem stál hrůzou přilepen ke zdi. Krve by se ve mně v té chvíli nedořezal.

 Nevím, jak dlouho to trvalo, zdálo se mi, že to nebralo konce. Nikdy jsem v životě neomdlel, žel ani tehdy. Pak náhle důstojník, který po celou tu dobu sedě na koni, odcválal směrem za postupujícím útvarem do Litovelské ulice. Kolem z povzdálí stálo několik lidí a pozorovali výstup. Jeden muž pak šel kolem mne a tiše mi říká: "Honem zmizte!" A další okamžiky jsou jako vymazány z mé paměti. Nevím, kam jsem šel, zda do tiskárny, či domů, či jinam.

Rodinný život za války a po válce

  Se svou dívkou (od roku 1946 manželkou) jsem se dostal do okruhu prostých lidí z Hané. Její otec Josef totiž pocházel z početné rodiny v Žerotíně. Bylo jich dvanáct sourozenců,  většinu z nich jsem postupně poznal osobně, nejvíce však jsem poznal strýce Dana, Aloise a jejich sestru Anči. Rovněž matka mé dívky pocházela z početné žeracké rodiny. Pro moje mládí to bylo na dlouhou dobu velké sousto. Prostě jsem se v tomto příbuzenstvu nevyznal a když jsme šli k někomu na návštěvu, dal jsem se, obvykle na cestě, seznámit s rodinnými vztahy toho, jemuž naše návštěva patřila.

 Strýc Daniel Krejčí, prostě strýc Dan, měl v lednu 1940 svatbu a v červnu téhož roku byl Gestapem zatčen a odvlečen do vězení a do koncentračních táborů. Po pěti letech se vrátil. Po dobu okupace jsme navštěvovali jeho manželku Libuši Krejčí, která trpělivě čekala po celá ta dlouhá léta a její naděje nebyla zklamána. Strýc Alois žil ve svém rodišti "v chaloupkách" jako zedník a chalupník. Vychovat tři syny nebyla v tehdejší době maličkost. A jestliže alespoň jednomu chtěl dát vzdělání, aby "to někam dotáhl", pak teprve to nebyla maličkost. Jeho syn Jarek, kterého jsem zprvu moc neznal, skutečně vystudoval gymnasium v Olomouci a pak i pedagogickou fakultu a stal se univerzitním profesorem. Zůstal při svém povolání věren komunistickému přesvědčení svého otce.

  Na rozdíl od svých bratří, kteří s výjimkou jednoho, byli přesvědčenými komunisty, byla teta Anči zbožná katolická žena, která po celý život sloužila u cizích lidí, ale při tom žila klidným, zbožným životem osamělé ženy. Její bratří se k ní chovali velmi pozorně a když se jim po válce lépe vedlo, velmi jí pomáhali. Ostatně všichni tito sourozenci spolu velmi drželi bez ohledu na své politické přesvědčení a všichni tíhli k rodné obci, zvláště ke svým dvěma bratrům, Vlaďkovi a Aloisovi, kteří bydleli v Žerotíně "v chaloupkách".

 Osudy těchto sourozenců byly roztodivné: Marie Krejčí se dostala do Vídně, kde založila rodinu Tonturovu, jejíž členové dnes ve Vídni cosi znamenají. Antonín Krejčí se stal pivovarských dělníkem a žije dnes v Hanušovicích, Vojta Krejčí žil na Litovelsku jako obuvník.

Josef Krejčí, otec dívky, která mě do jejich rodiny uvedla, byl železničním zaměstnancem, strojním topičem, ale též úředníkem. Kristina žila jako chalupnice na moravském Slovácku. Většinou se však drželi na Olomoucku a s výjimkou Anči a Josefa patřili ke komunistické straně, což jim nebránilo, aby se vzájemně měli rádi do pozdního věku. Z tohoto politického přesvědčení většinou vystřízlivěli, když se dočkali zklamání právě u toho člena, na němž si tento rod nejvíce zakládal, mladém Jarkovi Krejčím, který vystudoval a stal se vysokoškolským profesorem, kterého strana pro jeho původ mimořádně vyznamenávala, vysílala jej do ciziny na přednáškové turné, ale pak se ho zřekla natolik, že jej vyloučila ze svého středu, perzekuovala, věznila a nakonec vystěhovala z vlasti i s celou rodinou.

 Vídeňská větev jejich rodiny se ho ujala, připravila mu ve Vídni přátelské uvítání, zajistila mu tam dobrou existenci. V souvislosti s tímto případem někteří členové rodiny, do té doby horliví komunisté, zřekli se své stranické příslušnosti.

Úryvek z životopisu - Zdeněk Kašička (*7.1.1917 Městec Králové + 2.8.2006 Olomouc)

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Wagnerová | středa 16.3.2016 13:39 | karma článku: 13,80 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Ve stavu beztíže - galerie SOKOL

Vydali jsme se na vernisáž fotografií Jana Jirkovského v Galerii SOKOL. Návštěvu jsme spojili s poznávání Prahy i naší historie, převážně spjaté se sokoly, jejich činností sportovní, hrdinskou a bojovou nevyjímaje..

21.1.2024 v 19:05 | Karma: 4,90 | Přečteno: 126x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Kam jdou ty mašiny aneb B7 roku 2023

Vítěz B7 2023 na otázku v cíli jaké to bylo odpověděl: "Masakr". Osobně jsem se B7 účastnila podruhé jako "divák", tj. na pohyblivých stanovištích jsem morálně podporovala dceru. Takový nezapomenutelný zážitek a skvělá atmosféra.

3.9.2023 v 16:16 | Karma: 15,62 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Dva dny dovolené před dovolenou

Jedním ze stresů před dovolenou bývá balení kufrů, případně jejich permanentní oranizace a kontrola. Letos náhoda způsobila, že naše kufry odjely do Prahy místo v neděli už v pátek a my máme dva dni k dobru. A zasloužené.

17.6.2023 v 8:16 | Karma: 7,48 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

Hody z pohledu sokolů a to místních i župních. Náměšť na Hané je veskrze hanácká místo, přesněji městys, pod malebným zámkem a pod Hánáckým Mont Blankem - Velkým Kosířem. Hody tam bývají krásně hanácké.

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80 | Přečteno: 192x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

Právě podruhé jsem se účastnila srazu blogerů, za pozvání děkuji Johnu Blackovi a stejně tak děkuji zbytku účastníků za již druhé vlídné přijetí. Moravská Třebová nás přivítala opravdu květnovým počasím, bylo veskrze přívětivo.

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89 | Přečteno: 388x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme, tvrdí Putin

17. května 2024  13:10,  aktualizováno  14:10

Ruské síly podle prezidenta Vladimira Putina v Charkovské oblasti postupují podle plánu. S dobytím...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  14:03

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Nova i Prima zahajují předvolební vysílání, nabídnou debaty i rozhovory s lídry

17. května 2024

Televize Nova a Prima přešly do volebního režimu. Nova startuje v pátek odpoledne na TN Live první...

Piráti plánují boj s dezinformacemi. Putin má zájem ovlivnit eurovolby, míní

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  13:50

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Otázka PROČ a odpověď PROTOŽE. Lze věci zjednodušovat a proč je to třeba. Protože je to přirozené, stejně jako logika, zdravý rozum, spokojený život. Spokojený život se vším všudy, včetně porozumění. S několika přáteli jsme v tomto duchu začali vydávat samizdat D-éčko, měsíčník o demokracii a založili Klub Přátel Demokracie. Odkazy jsou v SEZNAM RUBRIK.