Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Advent a konec šestinedělí

Začíná nám Advent, doba předvánoční a druhou adventní neděli uplyne šet neděl od voleb. Koho spatříme dřív? Bude to Ježíšek nebo naše nová vláda? Není to rouhání, už víckrát se mi stalo, že napsané přání se mi vyplnilo. Také doba předvánoční má být klidná a plná pohody. Snad tento blog dobu vánoční nenanuruší, skutečnosti, které se v současnosti dějí ji narušují totiž víc. ____________________________________________________________________________

Teoreticky nastává doba, kdy by zvolení poslanci měli být více přístupni názorům voličů. Alespoň před volbami strany slibovaly. Hnutí pak o přízeň usilovaly i několik let. Někdy po ukončení "šestinedělí" tedy veřejnost uvidí co se nám narodilo.

Média nás pilně informují o tvorbě koalice, která bude patrně víc než křehká. My jejich články pilně sdílíme a komentujeme. Neříkám že se nic neděje ani že komentování je špatné. Jen to děláme neefektivně. Skáčeme na lep mediím, téma které média vyhlásí diskutujeme, další den jiné téma, k prvnímu se vrátíme za týden, měsíc a stále dokola. Plně zaneprázdněni, taky otrávení z politiky, občas rozhořčeni, někdy nechápající.

Bohužel právě v době očekávných změn. Klidně se nám může stát, že zopakujeme tolik diskutovanou situaci roku 1989. Očekávanou změnu nám opět něco sebere. Znovu na tom budeme mít svůj podíl. O čtvrt století dál jsme mohli být rozumější a tématům doby se věnovat koordinovaně, ne jak nám diktují média.

My v těch diskuzích přesně kopírujeme náš stát. Totální nepřehled  a nejen v zákonech. Nakupené problémy, které se neřeší dlouhodobě a přerůstají únosnou mez. K jednomu vyřešenému se vracíme znova a zpochybňujeme původní řešení, ne jednou, téměř denně - restituce, II. pilíř atd. Naší zemí se šíří zloba, násilí, rasismus, chudoba. Kvůli způsobu provedení exekucí přichází varování Světové banky, další varování rovněž ignorujeme. Jedeme stále stejnou písničku, pořád dokola. Jednou se naštvete a to rádio, gramofon vypnete.

Co se může stát? V ten moment přijde změna, my ji přehlédneme, poněvadž šikovný manipulátor vám hodí návnadu, popereme se o ni jako psi o kost.

Změna která se očekává je posun na příčce demokracie, podpora svobody občana a univerzálních lidských práv (občanských, lidských, politických a dětskýc). Posuďte sami, kolik článků jste za poslední rok, dva, každý den na tato témata četli. Byla to spousta článků a taky spousta diskuzí a komentářů.

 DEMOKRACIE je diskuze. ... T.G.M.

Ano diskuze, diskuze má však mít řád, začátek, hledání řešení a závěr. Běžně se také na začátku sdělí předpokládaná doba trvání. Diskutujeme tedy dost nesmyslně, věci které děláme však mají mít smysl. Éterem létají komentáře, naše země je malá, tu a tam se vytvoří záchytný bod, potkají se lidé, kteří řeší stejný problém, školství, společnost, demokracii atd. Tady začíná demokracie ožívat, demokracii nám tentokrát nepřinese tatíček Masaryk, jsme o století dál, jsme dospělí a zasadit se o ní musíme sami. Stát pak k tomu musí vytvářet příslušné prostředí.

Svět musí být zabezpečen pro demokracii....

Woodrow Wilson, pomník před hl. nádr. Praha

Co bych si tedy k vánocům přála? Abychom začali opravdu diskutovat, občané mezi sebou, občané a státní instituce, aby občan byl schopen dosáhnout na svá práva. Prostě žít v demokratickém a právním státě.

Toto bychom měli chtít my občané. Volby jsou o voličích a nákladných kampaních. Demokracie se nedá koupit, ta se musí žít. Ztratili jsme hodně času, ztrácíme se v diskuzích, celý svět je v krizi. V tak malé zemi, jako je ta naše by však ta demokracie měla být dohledatelná líp, měla zde i tradici. Právě v době předválečné jsme měli demokracii  v tu dobu jednu z nejvyspělejších.

________________________________________________________________________

Závěr: Pokud se text zdá moc stručny či úderný, podívejte se do Preambule Ústavy ČR, najdete tam i text o "úctě k lidským právům".  V médiích zazněla otázka "Potřebujeme ministra pro lidská práva?". Nebude to o ministerstvu, bude o chuti je respektovat, vzít je konečně na vědomí. Také, v době krize řešit její nejhoší průvodní jevy a příčiny. Prvním je nebezpečí chudboby, druhým je morálka. První snížit a druhé rozvíjet, oboje napříč společností. Dalším jevem této krize či společnosti je nedůvěra, nedůvěra ke všemu, o tom třeba příště. 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdenka Wagnerová | pondělí 2.12.2013 18:54 | karma článku: 6,41 | přečteno: 349x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Ve stavu beztíže - galerie SOKOL

Vydali jsme se na vernisáž fotografií Jana Jirkovského v Galerii SOKOL. Návštěvu jsme spojili s poznávání Prahy i naší historie, převážně spjaté se sokoly, jejich činností sportovní, hrdinskou a bojovou nevyjímaje..

21.1.2024 v 19:05 | Karma: 4,90 | Přečteno: 126x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Kam jdou ty mašiny aneb B7 roku 2023

Vítěz B7 2023 na otázku v cíli jaké to bylo odpověděl: "Masakr". Osobně jsem se B7 účastnila podruhé jako "divák", tj. na pohyblivých stanovištích jsem morálně podporovala dceru. Takový nezapomenutelný zážitek a skvělá atmosféra.

3.9.2023 v 16:16 | Karma: 15,62 | Přečteno: 400x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Dva dny dovolené před dovolenou

Jedním ze stresů před dovolenou bývá balení kufrů, případně jejich permanentní oranizace a kontrola. Letos náhoda způsobila, že naše kufry odjely do Prahy místo v neděli už v pátek a my máme dva dni k dobru. A zasloužené.

17.6.2023 v 8:16 | Karma: 7,48 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

Hody z pohledu sokolů a to místních i župních. Náměšť na Hané je veskrze hanácká místo, přesněji městys, pod malebným zámkem a pod Hánáckým Mont Blankem - Velkým Kosířem. Hody tam bývají krásně hanácké.

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80 | Přečteno: 193x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

Právě podruhé jsem se účastnila srazu blogerů, za pozvání děkuji Johnu Blackovi a stejně tak děkuji zbytku účastníků za již druhé vlídné přijetí. Moravská Třebová nás přivítala opravdu květnovým počasím, bylo veskrze přívětivo.

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89 | Přečteno: 388x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno 

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Češi začali stavět mikrobyty. Paradoxně mohou prohloubit krizi bydlení

22. května 2024

Premium Češi stále častěji řeší, kde bydlet, když je to tak nedostupné. Velký byt je luxus, zájemci proto...

Soud odmítl propustit silničního piráta. Ve vězení se opil „šťávou z ovoce“

22. května 2024  12:51

Karlovarský soud zamítl žádost silničního piráta Miroslava Štíbra, který žádal o podmíněné...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59,  aktualizováno  12:40

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 637x
Otázka PROČ a odpověď PROTOŽE. Lze věci zjednodušovat a proč je to třeba. Protože je to přirozené, stejně jako logika, zdravý rozum, spokojený život. Spokojený život se vším všudy, včetně porozumění. S několika přáteli jsme v tomto duchu začali vydávat samizdat D-éčko, měsíčník o demokracii a založili Klub Přátel Demokracie. Odkazy jsou v SEZNAM RUBRIK.