Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

28. říjen 2015

Za tři roky bude naše republika slavit sto let od jejího vzniku. Pár let má jinou podobu, není původní Československo a nemá ani Podkarpatskou Rus. Čeho se nesmíme vzdát, je princip na kterém byla založena - demokracie a svoboda.

Sešli jsme se zde, dámy a pánové, abychom si za prvé v úctě připomněli dnešní tolik významné výročí, výročí vzniku samostatného československého státu a za druhé abychom se postavili ZA SVOBODNOU REPUBLIKU. Jedno s druhým přímo souvisí, touha po svobodě národní i sociální byla hlavním důvodem boje za ideál Československého státu, ideál, který se po právní stránce naplnil právě 28. října 1918 a jehož naplnění si vyžádalo mnoho obětí.

SVOBODY JE TŘEBA SI VÁŽIT, SVOBODU JE TŘEBA CHRÁNIT!
 

ŽIJEME DNES VE SVOBODNÉ REPUBLICE? Na první pohled by se mohlo zdát, že ano. Ale ve skutečnosti je naše svoboda jak zvenčí (Evropskou unií) tak i zevnitř (naší současnou vládou) postupně oklešťována.
V roce 1943 napsal americký viceprezident Henry A. Wallace: "Celkem vzato, máme víc svobody a méně rovnosti než je tomu v Rusku. Rusko má méně svobody a víc rovnosti. Otázka, zda je demokracie definována v první řadě pojmem svobody nebo rovnosti, je pramenem nikdy nekončících sporů."

PRO MĚ JE DEMOKRACIE DEFINOVÁNA POJMEM SVOBODY!
BA NAOPAK: KLADU OTÁZKU LZE VŮBEC DOSÁHNOUT ROVNOSTI?
Nerovnost je totiž s každým z nás od narození a je to jenom dobře-svět je díky ní pestrý a zajímavý. Někdo se narodil dobře situovaným rodičům, jiný má nadání na atletiku a dalšímu jde zeměpis. NEROVNOST JE PŘIROZENÁ. VŠECHNY POKUSY NASTOLIT ROVNOST MEZI LIDMI SKONČILY NĚJAKOU HRŮZOVLÁDOU TYPU CHOMEJNÍHO ÍRÁNU NEBO STALINISMU.
V současné době u nás samozřejmě nezažíváme nějakou hrůzovládu. Nicméně zaznamenáváme čím dál víc plíživých pokusů nastolit tzv. "rovnost" a v důsledku toho omezit svobodu každého z nás. "Osvícení plánovači lepších zítřků" naplánovali SVÉ DOBRO a hodlají z něj nekončící sérií zákonů udělat DOBRO OBECNÉ, což je velmi nebezpečná tendence.

MNOHO ZÁKONŮ NEZNAMENÁ MNOHO DOBRA!

Stát má občanovi zajistit o co se nemůže postarat sám. Nemá ho vychovávat!
Ve jménu práva na zdraví nekuřáků bylo pošlapáno základní občanské právo majitele restaurace rozhodnout zda se v jeho podniku bude kouřit nebo ne. A kde zůstalo právo každého z nás rozhodnout se zda navštívíme kuřácký nebo nekuřácký podnik?
Zatím naštěstí spadl pod stůl nápad na povinný počet žen v politice. Historie i přítomnost nám ukazují, že jestliže se chce žena prosadit v politice žádnou kvótu na to nepotřebuje.
JEDINOU ROVNOSTÍ O KTEROU MÁ DEMOKRACIE USILOVAT JE ROVNOST ŠANCÍ!
A rovnost šancí je u nás zaručena Ústavou. Nepotřebujeme žádné další zákony, žádné další vyhlášky! Ty svobodu nepřinášejí, ale naopak berou!
Totalizující dopad pokusu nastolit rovnost je jasně vidět například v zákoně o povinnosti rodičů umístit dítě 5 let věku do školky. STÁT NEDŮVĚŘUJE, STÁT KONTROLUJE, STÁT NARUŠUJE PRÁVO RODIČŮ NA SVOBODNÉ ROZHODNUTÍ!
Děje se toho mnoho co usiluje o nastolení rovnostářské a uniformní společnosti. Taková společnost by byla nesnesitelná a to dokonce i pro řadu těch, kteří tato opatření možná ještě dnes vítají. Navíc mají tato opatření tendenci zahrnovat čím dál více oblastí života.
DÁMY A PÁNOVÉ, V SOUČASNÉ DOBĚ JE NUTNO SVOBODU BRÁNIT! PŘIJMĚME TUTO VÝZVU, ABYCHOM NA SEBE MOHLI BÝT HRDÍ. KONEJME TO PRO PŘÍTOMNOST I BUDOUCNOST NAŠÍ DRAHÉ VLASTI.
Děkuji vám za pozornost.

Občan ČR, Otakar Ševčík, Jeseník, říjen 2015

______________________________________________________________________________

Jedná se o text, který měl zaznít u sochy T. G. Masaryka na Moravě právě 28. října. Z více důvodů nezazněl, jedním z nich jsou "Osvícení plánovači lepších zítřků", nechuť o výročích se scházet a "Halekači" toho co nechceme. Hospodářské noviny toto komentovaly následovně: "Vzestup radikalismu, o němž na turecké ambasádě hovořil Hamáček, byl dobře znát ve středu 28. října, kdy se po republice konala série demonstrací proti islámu. Celkem se jich zúčastnilo několik tisíc lidí. Na té v Praze na náměstí Míru museli dokonce zasahovat těžkooděnci.". Světe div se, 31. října zasahovali těžkooděnci i v Olomouci, nikoliv však proti radikalismu ale proti odpůrcům fobiistů. Komunikaci mezi skupinami různých názorů zajišťují těžkooděnci. Dialog se nekoná, máme těžkooděnce.

Tak na prahu "souboje Titánů" řešíme dál, proč do školky povinně od 5 let, proč ne od tří nebo vlastně už od narození? O dětech rozhoduje stát a skrývá se za povinnou školní docházku, za původní plus z dob Marie Terezie a Františka Josefa. Řešíme vědecky nakolik lidem škodí hluk, zda psi mají mít zkoušky Magistrátu, přijímáme další zákazy s vděčností, jak se stát stará o naše jistoty. Jistoty na úkor svobody a podstatné protéká mezi prsty.

Článek je nedokončený, stejně tak jako Listopad ještě neskončil a žije v nás. Rok 1939  - po pohřbu studenta Jana Opletala konaného 15.  listopadu, den který se stal posledním projevem manifestačního odporu českého lidu proti okupaci Čech. Další okupace nastala v roce 1968. Zvláštní je i to, že Jan Opletal byl postřelen z civilní zbraně.

Položme si otázku: Co dnes nejvíce svazuje svobodné uvažování?

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Wagnerová | neděle 1.11.2015 15:35 | karma článku: 7,62 | přečteno: 366x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Ve stavu beztíže - galerie SOKOL

Vydali jsme se na vernisáž fotografií Jana Jirkovského v Galerii SOKOL. Návštěvu jsme spojili s poznávání Prahy i naší historie, převážně spjaté se sokoly, jejich činností sportovní, hrdinskou a bojovou nevyjímaje..

21.1.2024 v 19:05 | Karma: 4,90 | Přečteno: 126x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Kam jdou ty mašiny aneb B7 roku 2023

Vítěz B7 2023 na otázku v cíli jaké to bylo odpověděl: "Masakr". Osobně jsem se B7 účastnila podruhé jako "divák", tj. na pohyblivých stanovištích jsem morálně podporovala dceru. Takový nezapomenutelný zážitek a skvělá atmosféra.

3.9.2023 v 16:16 | Karma: 15,62 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Dva dny dovolené před dovolenou

Jedním ze stresů před dovolenou bývá balení kufrů, případně jejich permanentní oranizace a kontrola. Letos náhoda způsobila, že naše kufry odjely do Prahy místo v neděli už v pátek a my máme dva dni k dobru. A zasloužené.

17.6.2023 v 8:16 | Karma: 7,48 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

Hody z pohledu sokolů a to místních i župních. Náměšť na Hané je veskrze hanácká místo, přesněji městys, pod malebným zámkem a pod Hánáckým Mont Blankem - Velkým Kosířem. Hody tam bývají krásně hanácké.

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80 | Přečteno: 192x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

Právě podruhé jsem se účastnila srazu blogerů, za pozvání děkuji Johnu Blackovi a stejně tak děkuji zbytku účastníků za již druhé vlídné přijetí. Moravská Třebová nás přivítala opravdu květnovým počasím, bylo veskrze přívětivo.

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89 | Přečteno: 388x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:39

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Otázka PROČ a odpověď PROTOŽE. Lze věci zjednodušovat a proč je to třeba. Protože je to přirozené, stejně jako logika, zdravý rozum, spokojený život. Spokojený život se vším všudy, včetně porozumění. S několika přáteli jsme v tomto duchu začali vydávat samizdat D-éčko, měsíčník o demokracii a založili Klub Přátel Demokracie. Odkazy jsou v SEZNAM RUBRIK.