Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AN

TondaN

18. 11. 2011 7:26
dopadne to

blbě.

0 0
možnosti
K

kaktusak

18. 11. 2011 0:38
Proč zatím současná krize nebyla tak hluboká?

No právě díky zásahům státu do ekonomiky. Kvantitativní uvolňování, dotace, sociální systém... Krize ve 30. letech byla zpočátku potírána úsporami, pevnou měnovou politikou, ale to nefungovalo, tak to skoro všichni postupně začali zkoušet jinak (třeba Holandsko vydrželo až do války u klasických opatření a z krize se nevyhrabalo, možná právě proto mělo tak málo peněz na zbraně).

Silná státní moc svobodu zaručuje. Další možnost, kterou známe za středověku, slabý stát a každý má právě tolik svobody, kolik si prosadí. Takže někdo hodně, někdo žádnou. Proč by to teď v případě oslabení státu mělo fungovat jinak?

0 0
možnosti
ZP

Animalz

18. 11. 2011 5:01
Re: Proč zatím současná krize nebyla tak hluboká?

Děkuji za normální reakci.

Za prvé. Článek neříká nic o tom, že bychom měli stát zrušit.

Za druhé současná krize by vůbec nemusela být díky přílišným státním zákazům. V tom se asi nikdy neshodneme. To nevadí, je třeba o tom diskutovat a hledat řešení. To lidi v Čechách neumí. Buď se shovávají za nick nebo jen nadávají.

Za třetí silná státní moc svobodu nezaručuje a nikdy ji nezaručí. Viz ismy - jestli to berete jako svobodu? Naopak, vždy si najde cestu jak ji omezovat ku prospěchu svému.

Ano, každý systém má chyby a kardinální otázka je o nastavení pravidel. Na silnici také nesmíte být svobodný jak chcete - třeba si vyrazit do levého pruhu. Musíme se dohodnout na pravidlech a ty vynucovat. Já říkám, že stát pravidel zneužívá ku prospěchu svému a jako ekonom říkám, že tka plýtvá zdroji. Až mě někdo přesvědčí o opaku (ano Švédsko,...), pak nemám problém se omluvit a ukázat na chyby a posunout se dále.

0 0
možnosti
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Strkání hlavu do písku před jakýmkoli problémem a ztráta ochoty bojovat za pravdu povede k tomu, že Váš život ovládne někdo jiný.
---
Naše životy začnou končit dne, kdy začneme mlčet o věcech, na nichž nám záleží.
---
Při čtení mojich příspěvků mějte, prosím, vždy na paměti následující: Na tomto blogu prezentuji výhradně své osobní názory, komentáře a postoje. Děkuji.

Seznam rubrik

Oblíbené články