Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

maxas

4. 12. 2011 11:16
Pan Zelený to jenom naťukl,

kromě pojmenování současného stavu, ale uvedl i některá čísla : zemědělství a průmysl zaměstnávají 18% populace, služby 70% a stát zbytek ( v USA). Alarmující čísla, k uživení a materiálové zabezpečení populace stačí necelých 20% obyvatel, zbytek produkuje minimum hodnot, byť svými službami pomáhají při tvorbě. Díky robotizaci, automatizaci, IT technologiím, však sektor služeb bude nadále klesat. Jinak řečeno armáda nezaměstnatelných jedinců poroste. Struktura společnosti se musí začít měnit. Ovšem jak? Profesor Zelený hovořil o jakém si "regionálním modelu hospodaření" připomínalo to "deglobalisaci". Ale je jasné, že se prostě neví. K dočasnému zajištění stability společnosti musí posílit stát, přerozdělování musí rovněž posílit, aby byla zajištěna koupěschopná poptávka a nedošlo k zhroucení produkčního sektoru. Ale smysluplné zapojení "nepotřebných" jedinců je ten hlavní transformační problém. Americké rčení "Buďto zbohatni nebo zemři" by docela klidně mohlo dojít naplnění.

0 0
možnosti
G

Gašpo_2

4. 12. 2011 11:38
Re: Pan Zelený to jenom naťukl,

Ale deglobalizácia je skutočne jediné riešenie.:-P

Samozrejme okrem radikálnej zmeny finančného i politického systému. Postaviť rebríček hodnot zase z hlavy na nohy a zo štátu urobiť skutočne funkčnú ekonomickú jednotku.

Človek má kmeńovú podstatu. Prirodzené mu je združovanie do tak veľkých skupín, aby spolu dokázali udržať existenciu. Príliš veľké celky nikdy nefungovali dlho, pretože sú proti prirodzenosti.

Budúcnosť vidím v schopnosti využiť to, čo je k dispozícii pre zabezpečenie základnej existencie. Tj. znovu návrat výroby potravín i potrieb bežnej potreby do národných ekonomík. Na dovoz v tejto kategórii uvaliť clo, ktoré ochráni pracovné príležitosti. Chceš viac, než potrebuješ? Máš pocit, že dovozový tovar je kvalitnejší, luxusnejší ? Priplať si, prispej do štátnej kasy a tak podpor aj národnú ekonomiku. Inak to fakt fungovať nebude.

0 0
možnosti
G

Gašpo_2

4. 12. 2011 9:01
Tak nejak je ukľudňujúce

že ľudia ako Zelený existujú. Nie je sám, začínajú sa postupne dostávať k slovu ďaľší ekonómovia či analytici, ktorí hľadajú podstatu problému a kašlú na politickú korektnosť, ktoré zvazuje ruky, či huby tým oficiálnym. Ten kto ešte stále tvrdí, že je to kríza ako každá iná a podarí sa ju zvládnuť je smiešnejší a smiešnejší.

Myslím, že samotný proces transformácie začne až sa začnú objavovať politické, či občianske hnutia, ktoré pochopia o čo beží, dokážu to vysvetliť aj časti "chápajúcich" občanov a budú získavať stále vačšiu podporu. Potom to začne mať zmysel.

Zatiaľ sú to len bezzubé pokusy, ktoré sa škrabu po povrchu problému, ako Babiš a pod.

Doležité je si uvedomiť, že pád eura, či pád samotnej EU, nie je žiadne riešenie či transformácia. Je to len zemetrasenie pred výbuchom vulkánu.

A že od stávajúcich zdegenerovaných loutkových politických garnitúr sa žiadneho pochopenia problému , natož nejakých riešení NEDOČKÁME !

1 0
možnosti
MB

z-VV-na-bliti

4. 12. 2011 2:49
Tak me napadlo...

...jestli tou zatim nejasnou ctvrtou ekonomickou sferou nebude virtualni bordel jako obchodovani s uhlikovymi odpustky. Totiz, je-li primarni, sekundarni i tercialni sfera vycerpana a v podstate uz neni kde brat, vymyslet neco umelyho se skoro nabizi. A povolenky do toho tragickyho schematu zapadaji.

0 0
možnosti
G

Gašpo_2

4. 12. 2011 9:06
Re: Tak me napadlo...

Problém je, že všetky možnosti ktoré sa pre vyplnenie ponúkajú sú neproduktívne. Už skoro celá ekonomika stojí na presúvaní z jedného miesta na druhé a spotrebe. Skutočne produktívne časti, ktoré vytvárajú hodnoty sa zmrskávajú.

Nič umelé už fungovať nebude. Umelý je finančný systém, štátna správa a dokonca aj značná časť služieb, ktoré žijú z dotácií.

V podstate sa ponúkajú už len možnosti ozbrojených konfliktov a získavanie surovinových zdrojov.:-P

0 0
možnosti
PN

petacx

4. 12. 2011 0:56
karma, EU stoji na krizovatce

EU stoji na krizovatce ale obavam se ze to nepochopila

-

EU 1) bud muze prohloubit nivelizaci a tim jeste vice ztratit na vykonu 2) nebo cast nesmyslu EU demontuje

-

obavam se ze mocni zvoli 1) za kazdou cenu ;-€ EU bez socialistu a nesmyslu by mohlo byt dobre smysluplne spolecenstvi, zel ... ;-€

0 0
možnosti
PN

petacx

4. 12. 2011 1:02
Krize kapitalismu nebo socialismu?

Krize kapitalismu nebo socialismu?

-

http://jiritomas.blog.idnes.cz/c/233199/Krize-kapitalismu.html

R^

0 0
možnosti
V

viet

3. 12. 2011 23:43
Človíčku

Človíčku popletený, měl byste něco času věnovat historii a ujasnit si, jaká byla státní (či vládcova) moc třeba za Franze Josefa, nebo za pinocheta, nebo za kteréhokoliv z Bushů nebo třeba za Karla IV.

Trochu vzdělanosti a rozumu by bylo třeba!;-)

0 0
možnosti

Tramp_007

3. 12. 2011 23:40
Problém je hlavně v tom,

že nevyrábíme. Drtivá většina z toho, co spotřebováváme je vyrobena někde daleko v podstatě otroky drženými nad hranici minima. A v ČR je další specifická zátěž a to, že veliká část peněz vybraných na daních a určených na společné výdaje je "odkloněna" jinam. Sociální stát by za jiných okolností takovým problémem nebyl.

1 0
možnosti
MB

z-VV-na-bliti

4. 12. 2011 2:46
Re: Problém je hlavně v tom,

Najdi si ten Hydepark v archivu CT, uvidis, co presne Zeleny myslel.

0 0
možnosti
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Strkání hlavu do písku před jakýmkoli problémem a ztráta ochoty bojovat za pravdu povede k tomu, že Váš život ovládne někdo jiný.
---
Naše životy začnou končit dne, kdy začneme mlčet o věcech, na nichž nám záleží.
---
Při čtení mojich příspěvků mějte, prosím, vždy na paměti následující: Na tomto blogu prezentuji výhradně své osobní názory, komentáře a postoje. Děkuji.

Seznam rubrik

Oblíbené články