Jedná paní ze Somálska v kauze Hidžáb opravdu ze své vůle ?

Včera jsem by u jedné známé přidělávat poličku a sedli jsme si na chvíli do obýváku a zapnuli televizi. Zrovna běžely televizní noviny a v jednom momentu se tam objevila paní ze Somálska

, která komentovala svou žalobu vůči ředitelce školy, která ji měla údajně diskriminovat zákazem nošení šátku. Pozorně jsem poslouchal, co ta dáma ze Somálska mluví a nemohl jsem zbavit silného pocitu: TATO ŽENA NEJEDNÁ SAMA ZA SEBE. Jsem člověk poměrně empatický a měl jsem tu čest, že se mi již mnoho žen důvěrně svěřilo se svými osobními věcmi, takže troufám si říct, že hodně rozumím tomu, jaké ženy jsou a jak jednají. Projev této dámy ze Somálska však mi vůbec nazapadá do toho, jak ženy jednají. Mám skutečně velkou a moc velkou pochybnost, že by tato žena jednala sama za sebe, že by se opravdu cítila tak ublížená a měla velkou potřebu podávat žalobu. Takto ženy samy za sebe nejednají. Nebo snad znáte případ z Vašeho okolí, kdy žena ( a vlastně i muž ) byla taková suverenní frajerka  a začla se soudit o nějaké své práva, ikdyž by dotyčná žena měla spousty jiných možností ? Člověk se přece soudí až v momentě, když už fakt neví kudy kam a hrozí mu velká újma.

O co tedy jde ?

Jsem naprosto přesvědčený, že tato žena jedná na základě silného tlaku ze svého rodinného okolí, může to být bratr, syn, manžel, otec nebo vzdálenější příbuzný nebo na základě tlaku komunity, ve které má sociální vazby. A ten tlak je formou nemalého psychického a fyzického zastrašování, vyhrůžek a vydírání. Žena je pak nucena věrohodně předstírat, že se cíti hluboce ublížena a hrát to tak přesvědčivě, aby to nikdo nepoznal. Poznal jsem, že tuto slabost a schopnost ženy skutečně mají. Když se ocitnou pod masivním tlakem okolí, pak jdou, podávají žaloby, trestní oznámení, jsou schopné udávat nevinné, lživě svědčit a podobně jenom proto, že nějaký psychopat z jejího okolí dokonale sehraje scénu absolutní uraženosti a dotčenosti. Žena pak bojuje jako lev " za pravdu" ne proto, že by ji šlo o právo a spravedlnost, ale z nesmírného strachu z reakce psychopatů z jejího okolí, kteří ji pak mohou bít, mlátit, ublížit dítěti a podobně, když budou mít pocit, že dotyčná žena nedostatečně lživě nebojuje za "jejich věc".

... a proto

jsem přesvědčený, že by se měla pozornost zaměřit na to, jestli daná žena skutečně má naprostou svobodu vyznání ze strany svého okolí, tedy jestli kdyby se náhodou rozhodla hidžáb nenosit nebo si ho jeden den nevzít, jestli by ji ze strany rodiny nehrozila nějaká forma fyzického nebo psychického násilí. 

 

Autor: Zdeněk Macura | čtvrtek 3.11.2016 14:38 | karma článku: 38,45 | přečteno: 2525x