Procházka po Berouně, 15 minut = 10 přestupků na silnicích

Jednou jsem si takhle všímal účastníků provozu v centru Berouna. Po chvilce mi ztuhnul úsměv, snad každý třetí porušil nějakým způsobem pravidla provozu.

Jednou takhle po cestě z oběda mě napadlo pozorovat dopravní ruch. Měl jsem asi 15 minutovou cestu do práce. Prvně mě vyděsil děda, který přechází silnici v nepřehledné zatáčce, kde málem skončil pod autem. Děda pokračuje dále podél silnice a za chvilku míjí přechod pro chodce. Nepochopím, přebíhat rušnou silnici, když za cca 80-100 metrů je přechod a když jdu směrem k tomu přechodu dále? Důchodce, holt, asi nemá čas.

Dále pokračuji, na křižovatce typu T se dívám na auta, která mohou jet pouze doprava nebo doleva. Ukazatel směru zapíná každý druhý. Nechápal jsem, proč je jim zatěžko zapnout ten blinkr, když odbočují. Za chvíli jsem pochopil, téměř každý z nich měl v ruce telefon.

Odcházím od křižovatky a míjím dvě auta projíždějící na červenou. Zhruba každé sedmé auto nesvítí. Kousek dál jede jeden s autem po chodníku, za minutu jeden řídič předjíždí v křižovatce.

Toto jsem viděl pouze cestou z oběda. Ať mi někdo neříká, že policie by si nemohla prostě stoupnot k silnici a vybrat alespoň ty telefonisty.

Na červenou na křižovatce jezdí taky pořád někdo. Tak proč si ta policie tam jednou nestoupne a nevybere pár lidí. Zprávy se šíří rychle a lidé by si začali dávat pozor.

Cestou zpátky z práce vidím policisty číhat za kruhovým objezdem. Říkám si super, alespoň vezmou pár těch, kteří se neobtěžují použít ukazatel směru při opuštění kruhového objezdu a tak na vjezdu čeká řada řidičů, kteří by mohli už dávno jet. Ouha, policisté toto ignorují a staví starou felicii a kontrolují lékárničku.

Vzhledem k tristním výsledkům autoškoly národa a tomu, co vidíme denně na ulicích, považuji prošlou lékárničku za jedno z nejmenších zel, které mohou policisté pokutovat.

Dokud nebudou policisté hlídat v provozu, bezpečněji nebude. Prošlá lékárnička obvykle nezabíjí.

Autor: Zdeněk Jonáš | úterý 1.3.2011 19:47 | karma článku: 19,71 | přečteno: 1617x