Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chlupatý projekt

Velmi netradiční spolupráci  s kanadskou stranou zahájilo malé české výrobní družstvo. V mezinárodním výběrovém řízení uspělo s obrovským náskokem a podle neověřených signálů má na českém vítězství značný podíl i vepřo knedlo zelo s pivem, které  se podávalo při jednání.

Jack na trase východně od Fort MacleodZdeněk Hanka & kol.

Kanadská pošta se tradičně potýká s překonáváním vzdáleností v rozlehlých prériích, kde farmy a usedlosti jsou mnohdy desítky kilometrů daleko od sebe. V řadě oblastí jsou navíc po významnou část roku silnice nesjízdné a nebo neexistují vůbec.  Před několika lety kanadská vláda vypsala výběrové řízení na vyřešení problému s doručováním zásilek. S nezvyklým nápadem přišel v jedné saskatchewanské osadě malý chlapec. Nápad poslal vládě a ta přijala program výcviku poštovních kojotů.

Projekt se rozdělil na dvě části. Především bylo nutno naučit kojoty správně vyhodnotit adresu. Ukázalo se však, že nejsnadnější je naučit kojota běžet stejnou trasou a zastavit ho na každé farmě při cestě. Tam majitel projde zásilky a vybere si, co mu patří a naopak do brašny vhodí poštu, kterou chce odeslat. Druhým úkolem bylo navrhnout a vyrobit takovou poštovní brašnu, která by splňovala náročná kritéria. Měla by být lehká, nepromokavá, aerodynamická, bezpečně zamykatelná, a to do takové míry, že ani sám kojot nemůže narušit listovní tajemství tím, že by do brašny nahlížel.   Právě tady v náročném úkolu obstáli čeští výrobci. Na svět se dostala lehká kožená taška, která se upoutá na obě strany hřbetu kojota, naloží se rovnoměrně zásilkami a kojot se vydá na svou linku.

Během pilotních zkoušek projektu došlo k několika nečekaným příhodám. Předně, Kanada je země dvojjazyčná a podle zákona, všechny poštovní instituce v Kanadě musí alespoň nabízet bilinguální komunikaci. Ukázalo se, že někteří kojoti odmítli nosit francouzský text Courrier Express společně s textem Express Mail.  Šarvátku mezi pracovníky kanadských pošt a kojoty snadno vyřešilo odstranění specifikujícího podstatného jména. Běhat pak kojoti začali  s anglickým označením  Express vpravo a francouzským  textem Express vlevo. Na některých usedlostech však farmáři samolepky záměrně prohazovali. Tak se dostal francouzský Express doprava a anglický výraz Express doleva. Bylo to vnímáno jako provokace a nášivky byly odstraněny.

Jiná událost se stala v jižní Manitobě 12. června 2011 na lince 252. Kojot s úředním jménem Jack sežral levou polovinu brašny, protože obsahovala zásilku slaniny pro farmáře Olivera Bowena v západní Manitobě. Nevyvážený náklad pak nutil Jacka běžet v kruhu a doručení se zpozdilo o dva týdny. 25. června byl Jack rázně zastaven cíleně nasazeným skunkem Fredem. Ten uplatnil své prostředky, vyprázdil své pachové žlázy do Jackovy tváře a Jack musel byl z poštovních služeb odstaven.

K jiné mrzutosti došlo na podzim loňského roku, způsobené pravděpodobně faktem, že kojoti, jako státní zaměstnanci, mají nárok na různé úlevy. Do poštovního depa v oblasti Fort Macleod přiběhl přerostlý kojot a dožadoval se nasazení na linku 115 mezi farmami v jižní Albertě. Ukázalo se, že jde o podvod ve chvíli, kdy se kojot po přijetí do pracovního poměru od srdce zasmál a radostně si zamnul přední tlapy.

České brašny s pracovním označením Vpřed se osvědčují jak na dlouhých linkách, tak i při bleskových, spěšných donáškách. Dnes se potkávají poštovní kojoti s kvalitními českými brašnami na velmi vytížených tratích v celých dlouhých proudech. České družstvo, které brašny vyrábí a vyváží, nalezlo odbyt i na jiných trzích severských oblastí. Brašny souběhu Vperjod jsou robustnější, zatímco varianta Eteenpäin je vybavena březovou metličkou, která při běhu kojota mrská na nahé kůži třísel.

Služba je oblíbená natolik, že sám teď vidím sedět před vrátky poštovního kojota s brašnami. Dívám se pozorněji a usuzuji, že ten co se smál, byl nakonec přece jen přijat.

Autor: Zdeněk Šťastný | pondělí 1.4.2013 0:25 | karma článku: 12,00 | přečteno: 350x
  • Další články autora

Zdeněk Šťastný

Věřím, že ano. Určitě ano.

Byla to tehdy přirozená samozřejmost? Hloupost na nepravém místě nebo odvaha na místě pravém? Možná to byla pověstná klika, možná dva náhodní lidé měli štěstí nebo jsme k sobě byli slušnější. Že by to bylo v tom? Tak se ptám, zda by se to mohlo stát i dnes, právě tak, jako se to odehrálo tehdy.

28.6.2013 v 3:43 | Karma: 12,22 | Přečteno: 318x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Nic víc, než posedlost

Dočetl jsem se, že hotel Praha se má proměnit v trosky. Tedy ...má se jásat? Je třeba si vzít mávátka? Bude se sledovat účast a provolávat sláva?

24.6.2013 v 0:20 | Karma: 16,07 | Přečteno: 738x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Vy mládenci, kteří jste jako já...

... tak jste možná bohatší o shodnou zkušenost. Netřeba líčit, jak to začíná, ale plné hlubokých zážitků je rozhodně to pokračování. Všechno se má vidět z obou stran, jde jen o přípravu auditoria. Celé představení o několika dílech začíná laskavě a mírně.

20.6.2013 v 1:29 | Karma: 10,49 | Přečteno: 600x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Den otců

Okolnosti jsou stejné, zkušenost je táž, návyky jsou shodné a přece člověk jedná zcela jinak, vstoupí-li do hry emoce. Takové nestandardní počínání může pak vyznít komicky, možná o člověku vypoví něco víc, někdy to může být dobré, jindy ne. Ať tak či onak, naše člověčí pocity, vnímání a srdeční hnutí řídí naše jednání víc, než se na první pohled zdá.

16.6.2013 v 1:21 | Karma: 10,58 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Třeba to tak mělo být

Cesta za cílem, který si člověk sám stanoví, se všelijak klikatí. Nahoru, dolů, někdy na dešti a podstatné je nezastavit se. Doslova to platilo na jedné z etap. Hlavně se nezastavit. Vzpomněl jsem si a usmál jsem se, protože jsem viděl film. Jeden známý herec se jmenuje právě tak, jako ústřední postava onoho krátkého příběhu ze života. Symbolická a podivuhodně příznačná je skutečnost, že v roli, kterou zmíněný herec ztvárnil, nakonec...

12.6.2013 v 4:08 | Karma: 11,83 | Přečteno: 412x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 565x
Žiji v Kanadě a mám tím pádem jednu nevýhodu a jednu výhodu. Tou nevýhodou je skutečnost, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích. Na druhé straně mám však obrovskou výhodu v tom, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích

Seznam rubrik