Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chlupatý projekt

Velmi netradiční spolupráci  s kanadskou stranou zahájilo malé české výrobní družstvo. V mezinárodním výběrovém řízení uspělo s obrovským náskokem a podle neověřených signálů má na českém vítězství značný podíl i vepřo knedlo zelo s pivem, které  se podávalo při jednání.

Jack na trase východně od Fort MacleodZdeněk Hanka & kol.

Kanadská pošta se tradičně potýká s překonáváním vzdáleností v rozlehlých prériích, kde farmy a usedlosti jsou mnohdy desítky kilometrů daleko od sebe. V řadě oblastí jsou navíc po významnou část roku silnice nesjízdné a nebo neexistují vůbec.  Před několika lety kanadská vláda vypsala výběrové řízení na vyřešení problému s doručováním zásilek. S nezvyklým nápadem přišel v jedné saskatchewanské osadě malý chlapec. Nápad poslal vládě a ta přijala program výcviku poštovních kojotů.

Projekt se rozdělil na dvě části. Především bylo nutno naučit kojoty správně vyhodnotit adresu. Ukázalo se však, že nejsnadnější je naučit kojota běžet stejnou trasou a zastavit ho na každé farmě při cestě. Tam majitel projde zásilky a vybere si, co mu patří a naopak do brašny vhodí poštu, kterou chce odeslat. Druhým úkolem bylo navrhnout a vyrobit takovou poštovní brašnu, která by splňovala náročná kritéria. Měla by být lehká, nepromokavá, aerodynamická, bezpečně zamykatelná, a to do takové míry, že ani sám kojot nemůže narušit listovní tajemství tím, že by do brašny nahlížel.   Právě tady v náročném úkolu obstáli čeští výrobci. Na svět se dostala lehká kožená taška, která se upoutá na obě strany hřbetu kojota, naloží se rovnoměrně zásilkami a kojot se vydá na svou linku.

Během pilotních zkoušek projektu došlo k několika nečekaným příhodám. Předně, Kanada je země dvojjazyčná a podle zákona, všechny poštovní instituce v Kanadě musí alespoň nabízet bilinguální komunikaci. Ukázalo se, že někteří kojoti odmítli nosit francouzský text Courrier Express společně s textem Express Mail.  Šarvátku mezi pracovníky kanadských pošt a kojoty snadno vyřešilo odstranění specifikujícího podstatného jména. Běhat pak kojoti začali  s anglickým označením  Express vpravo a francouzským  textem Express vlevo. Na některých usedlostech však farmáři samolepky záměrně prohazovali. Tak se dostal francouzský Express doprava a anglický výraz Express doleva. Bylo to vnímáno jako provokace a nášivky byly odstraněny.

Jiná událost se stala v jižní Manitobě 12. června 2011 na lince 252. Kojot s úředním jménem Jack sežral levou polovinu brašny, protože obsahovala zásilku slaniny pro farmáře Olivera Bowena v západní Manitobě. Nevyvážený náklad pak nutil Jacka běžet v kruhu a doručení se zpozdilo o dva týdny. 25. června byl Jack rázně zastaven cíleně nasazeným skunkem Fredem. Ten uplatnil své prostředky, vyprázdil své pachové žlázy do Jackovy tváře a Jack musel byl z poštovních služeb odstaven.

K jiné mrzutosti došlo na podzim loňského roku, způsobené pravděpodobně faktem, že kojoti, jako státní zaměstnanci, mají nárok na různé úlevy. Do poštovního depa v oblasti Fort Macleod přiběhl přerostlý kojot a dožadoval se nasazení na linku 115 mezi farmami v jižní Albertě. Ukázalo se, že jde o podvod ve chvíli, kdy se kojot po přijetí do pracovního poměru od srdce zasmál a radostně si zamnul přední tlapy.

České brašny s pracovním označením Vpřed se osvědčují jak na dlouhých linkách, tak i při bleskových, spěšných donáškách. Dnes se potkávají poštovní kojoti s kvalitními českými brašnami na velmi vytížených tratích v celých dlouhých proudech. České družstvo, které brašny vyrábí a vyváží, nalezlo odbyt i na jiných trzích severských oblastí. Brašny souběhu Vperjod jsou robustnější, zatímco varianta Eteenpäin je vybavena březovou metličkou, která při běhu kojota mrská na nahé kůži třísel.

Služba je oblíbená natolik, že sám teď vidím sedět před vrátky poštovního kojota s brašnami. Dívám se pozorněji a usuzuji, že ten co se smál, byl nakonec přece jen přijat.

Autor: Zdeněk Šťastný | pondělí 1.4.2013 0:25 | karma článku: 12,00 | přečteno: 350x
  • Další články autora

Zdeněk Šťastný

Po stopě pohlednice z Peru

Není to poprvé. Jenomže tentokrát ten úkaz lze už chápat jako výzvu. Začněme ale popořádku. Právě v tuto chvíli posloucháme na jedné z dominantních vysílacích stanic koncert před vstupem do Nového roku – Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Před časem jsme si koupili půvabnou reklamní tabuli, upozoňující na čokoládu ze Zory Olomouc, včera nás zaujala kombinovaná police Prague a nedaleko v témž obchodě pokrývala téměř celou stěnu plastika Marka Schovánka. Nebylo by to nic neobvyklého, pokud bych nehovořil o Kanadě.

31.12.2014 v 23:52 | Karma: 8,53 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Hra pro náročné

Jde o hru založenou na zákonitostech z oboru epidemiologie. Dovoluji si však předeslat, že jde o hru, která vyžaduje jistou porci smělosti, možná na hranici sázky. Běží zde o hru potenciálně vyvolávající závislost, které se účastník už nikdy nemusí zbavit a navíc zavlečení do hry je vysoce nakažlivé. Otevřeně se proto obracím na ty, kteří z čehokoli, co neznají mají obavy, aby se účasti zřekli.

29.12.2014 v 16:40 | Karma: 9,38 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Originálním inkoustem

Uvažoval jsem nad tím, zda tento blog zveřejnit. Vůbec ne pro obsah sdělení. Je ale psán anglicky a bylo by ke škodě toho textu, kdybych jej překládal. Naopak, právě v angličtině má punc pravosti. Napsala jej moje dcera, profesí novinářka, pro kanadské čtenáře a vlastně nebyl míněn pro českou obec. Já si jej však s jejím souhlasem přesto dovolím uveřejnit a jen prosím, aby své čtenáře nalezl. Přiznávám, že angličtina může být nesnadná pro porozumění českým očím. Jsem si ale jist, kdo chce rozumět, ten porozumí. Bez ohledu na jazyk. Autorem blogu je tedy Marketa Stastna, Ottawa.

23.9.2014 v 22:57 | Karma: 8,44 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

A jak to bylo dál?

Obvykle nechávám promlouvat a jednat hrdiny svých literárních příběhů. Někdy je však na místě promluvit přímo. Zamýšlím se nad tím, kde jsou hranice mezi tolerancí a appeasementem, metaforou a demagogií, případně svobodou slova a arogancí.

29.8.2014 v 18:11 | Karma: 5,82 | Přečteno: 191x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Aprílové království

Za lesy, prý v dálce kdesi za ploty a za vrátky je království bez adresy z Aprílové pohádky.

1.4.2014 v 0:53 | Karma: 5,54 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O jeho smrti...

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 565x
Žiji v Kanadě a mám tím pádem jednu nevýhodu a jednu výhodu. Tou nevýhodou je skutečnost, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích. Na druhé straně mám však obrovskou výhodu v tom, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích

Seznam rubrik