Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Strach jménem Greta o zapůjčenou planetu

Greta? Musím se přiznat, že mě tato culíkatá švédská dívka nezajímala.Až do té doby co se zde na blogu začaly rojit hysterické spisky plné dehonestace, urážek a nenávisti. Vše sepisováno údajnými konzervativními pravičáky. Proč? 

O tom, že ničení a drancování přírody je lidským dílem jistě není pochyb.Hloupost, bezohlednost, chamtivost. Od jednoho hloupě vyhozeného umělohmotného kapesníku v lese počínaje a bezohledným drancováním pralesů v Amazonii či na Síbiři  konče. Je opravdu správné nazývat každého ochránce přírody "ekoteroristou" nebo levičákem a plivat po něm? Zaslouží si ty údajně konzervativní plivance obyvatelé vesnic v okolí hnědouhelného dolu Turow jen proto,že brání své bydliště před ničením zeleně, hlukem, prachem a hlavně mají strach o vodu ve svých studních? Zaslouží si ty plivance Greta a všichni ti mladí, kteří mají strach o své bydliště - planetu Zemi? Jsou znepokojeni tím jak starší generace zachází se zeměkoulí kterou má od nich zapůjčenou. Oni tu budou žít po nás a jejich obavy jsou jistě oprávněné. Mají na ně právo.

Nic není pravdivější víc než citát - " Nezdědili jsme zeměkouli od svých předků,ale máme ji zapůjčenou od svých dětí" a tyto děti mají nyní strach a obavy. Dívka Greta je symbolem všech mladých a nejen jich,kteří se chtějí zamyslet nad světem ve kterém žijeme.Jaký je ten náš "normální svět"...?Svět manipulace a reklamy na cokoliv. Je opravdu to šílenství konzumu a spotřeby normální? To opravdu musíme do sebe cpát stále nová jídla v co největším množství? Neustále si kupovat stále nové a nové věci, které nepotřebujeme? To musí opravdu být každé dítě zavaleno hromadou hraček se kterými si ani nehraje?Musíme mít opravdu každý rok nové a jiné hadry,boty, kabelky a kdoví co ještě abychom byli in...? Musíme stále do nekonečna cestovat, abychom poznali nezapomenutelné zážitky na které za rok zapomeneme?

Všichni nám něco chtějí prodat a tvrdí nám,že za tou hromadou věcí a zážitků teprve budeme štastní a  náš život bude bohatší a nádherný. Je tomu opravdu tak? Kolik lidí jde tak daleko, že si toto umělé falešné štěstí kupuje na dluh? Asi si opravdu myslí, že ti štastní a rozesmátí lidé v reklamách na půjčky jsou z reálného světa.. .

Výroba všech těch zbytečných věcí zanechává uhlíkovou stopu, zatěžuje přírodu a podílí se na změně klimatu. Že to není stoprocentně vědecky dokázané a světem neuznávaný místní génius pan "Více takových Kožených"- Václav Klaus tvrdí opak? Co na tom, máme snad čekat na to až se ukáže,že Václav Klaus  neměl opět pravdu? Potom už bude na všechno pozdě.

Podobně jako výroba zbytečností přírodu zatěžuje nesmyslné cestování. Turisté toužící zažít něco nového a skvělého přeplnují města, historické památky a přírodní zajímavostí. Opravdu je potřebná cesta tam, kde zažijeme jen fronty, zkažený žaludek, stres a nakonec zklamání? Už i kdysi na nepřístupné nejvyšší hoře světa musíte stát ve frontě a brodit se odpadky. To je normální?

A nyní doprostřed této šílené hromadné konzumní hostiny zaplacené na dluh budoucích generací přijde někdo, kdo hodovníky požádá aby se uskromnili a začali žít jinak. Je celkem lidské, že se mu dostane nadávek i posměchu z umaštěných lačných úst a bude zasypán ohlodanými kostmi. Kdo ohrožuje jejich nacpané pupky je nepřítel.

Ne každý se chce zamyslet nad tím co jí, kolik toho musí sníst a v jaké kvalitě.Co vše a kde si kupuje. Proč to kupuje. Zda opravdu všechny ta zbytečné věci musí mít.a zda méně není někdy více.Musí se opravdu zamilovat do nové kuchyně? Je to normální? Zamyslet se nad tím kam a proč cestuje.Jaký způsob dopravy zvolí .Zamyslet se zda zbytečně neplýtvá energií a vodou. Zda nemůže pomoci sázením stromů a péčí o ně.Zamyslet se nad celým svým životem a nad tím co on sám může udělat proto, aby bylo zmírněno ohrožení změny klimatu. Přemýšlet co je v životě opravdu důležité a co si nikde nekoupí. Uskromnit se a začít žít jinak.

Pokud má někdo problém s culíkatou dívkou a s mládím všeobecně, tak jako kdysi arogantní soudruh Štěpán, tak zde nabízím slova šedivého starce.Zde je citát filosofa profesora Erazima Koháka - " Cílem dobrovolné skromnosti není askeze, ale naopak výběrová náročnost v níž volíme lepší kvalitu života na místě konzumu"

Autor: Zdeněk Bárta | středa 21.8.2019 6:38 | karma článku: 37,26 | přečteno: 7564x
  • Další články autora

Zdeněk Bárta

Kolik nerozhodných a váhavých voličů přesvědčil PP nebo AB?

Právě jim byla určena včerejší televizní debata určena. Rozhodnuté voliče a je jedno z jaké strany zajímat nemusela. Já jsem ji také znechuceně vypnul asi v polovině. Kolik vůbec takových voličů je? Je jich jen 10% nebo 30%?

23.1.2023 v 7:04 | Karma: 22,00 | Přečteno: 588x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

Smrt šikanisty (učitele)

Nebo smrt učitele (šikanisty)? První nadpis je pravdivější. Zoufalý ponižovaný mladý kluk zahnaný do kouta zabil šikanistu, který byl jeho učitelem. To byl pravý důvod proč zaútočil. Nic jiného. Případy šikany končí často naopak.

21.1.2023 v 7:42 | Karma: 29,25 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Osobní

Zdeněk Bárta

Nevoliči "menšího zla" nakonec pomohou jen k vítězství "většímu zlu". Spokojeni?

Volíme. Čas se rozhodnout. Je velmi relativní někoho označit za menší či větší zlo. Každý může už pouze dva kandidáty vnímat a hodnotit úplně jinak. Možnost A nebo možnost B. Už se nedá nikam uhnout jako v 1.kole. Dá? Nevolit?

19.1.2023 v 9:52 | Karma: 40,90 | Přečteno: 11311x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

Flanelová pozitivní revoluce

Nebude se tím tajit. Byl jsem připraven jít volit tak, aby se prezidentem nestal Babiš. Kohokoliv. Do 2.kola postoupil Pavel. Nikdy předtím jsem ho neviděl na "živo". Nevěděl jsem co je jako člověk zač. Další bezvýrazný panák?

18.1.2023 v 7:42 | Karma: 29,67 | Přečteno: 890x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

N + F + H = 1 295 697 hlasů. Kdo je získá?

Oba soupeři Pavel a Babiš získali v prvním kole skoro stejný počet hlasů. Nyní se bojuje o to kdo získá hlasy ostatních kandidátů. Mobilizovalo se již v prvním kole a výsledkem byla rekordní účast voličů. Už není kde moc brát.

17.1.2023 v 7:29 | Karma: 17,83 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Než bude ministrem, musí Tuleja vysvětlit okolnosti svých publikací, řekl Fiala

3. května 2024  12:09,  aktualizováno  12:30

Premiér Petr Fiala (ODS) má za důležité, aby kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja do...

Ruské jednotky vstoupily na základnu v Nigeru, kde sídlí americká armáda

3. května 2024  12:18

Ruské vojenské jednotky vstoupily na leteckou základnu v Nigeru, kterou využívá americká armáda....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho pak našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  12:09

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Rok od tragického požáru v Brně: osm obětí připomíná pietní místo u stromu

3. května 2024  12:08

Drobné bílé kamínky, srdíčka, květiny i vzkazy se hromadí u stromu v brněnské Plotní ulici. Ještě...

  • Počet článků 574
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2114x
Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.