Šetříme? Tropy. Nejen do Penny svetr a teplé ponožky!

Pocit chladu Vás přivítá hned při vstupu do prodejny. U otevřených chladících stěn už zatoužíte po svetru a teplých ponožkách a hned Vás napadne. Takhle se šetří? Tady bych účet za energie platit nechtěl. Vnímáte to stejně?

V minulých dnech teploty venku i v našich bytech klesly. Já naměřil 22. Tak co trenýrkáři ( a kalhotkářky) už jste začali mrznout? Musíte mít přece 25 jinak je to tragédie a budete strašně trpět. Tak přiznejte se kdo z Vás už topil?

Já se přiznám. Na deset minut jsem pustil našemu malému teplo z přímotopu do koupelny. Ti mladí dneska nic nevydrží. To my starší generace jsme jiní. Ošlehání větrem života bez řečí snášíme nepohodu a problémy. Víme, že to vše patří k životu. Nikdo z nás nefnuká, nevyplakává a věčně si na vše nestěžuje. Ta nejstarší generace je pochopitelně a logicky zcela nejlepší....

Nebo je to jinak? Proč je kolem nás tolik uknouraných a věčně si stěžujících nedospělých lidí? Ti ještě k tomu mají pocit, že všechny problémy jdou vyřešit stejně snadno a rychle jako když jdou do akce  pejskové z Tlapkové patroly. Horší než malé děti.

To jsem trochu odbočil, ale zase ne tak moc. Prodavačky z Penny jsou svým zaměstnavatelem na chladné zimní dny již z dob tropů připraveny. Svetr nebo hřejivá mikina a teplé ponožky pro ně nebudou problém. Studený odchov o který se jim starají chladící stěny je připraví dobře. A i nás zákazníky. My ovšem máme možnost rychle nakoupit a od stěn rychle utéci. Kdo by tam také déle mrznul?

Ty chladící stěny jistě všichni znáte. Jsou otevřené a začínají u země a končí až tam kam se dosáhne pro zboží. V obchodě je jich hned několik a zabírají ne celou jednu čelní stěnu, ale jsou i po bočních stranách. Otevřená megalednička do velkého prostoru se šílenou spotřebou energie. V ní už není zboží vyskládáno, ale prostor zabírají rovnou celé krabice. Pochopitelně. Zboží se dává do chladících stěn rychleji a je lepší ušetřit na počtu zaměstnanců než na spotřebované energii.

Zboží v regálech musí být pochopitelně víc, víc a víc. Abychom se měli lépe, lépe a lépe....až do nekonečna. Prý to tak může fungovat.

Já chodím nakupovat do Penny a Lídlu. Tam ty marnotratné mega chladící stěny mají. Nikoho ještě nenapadlo zboží víc porovnat či ubrat a aspon část těchto žroutů energie vypnout. 

Do Albertu kam také chodím nakupovat to mají kupodivu jinak. Chlazené zboží mají vyskládané v zasunovacích vitrínách a zákazník nemusí mít při nákupu jogurtu pocit, že je na Sibiři. Energetická náročnost jistě bude mnohem nižší. Asi jsou ochotni zaplatit více personálu, který má čas zboží vyndat z krabic a srovnat do úzkých chladících zasunovacích stěn. O tom to celé asi je. Někde to jde když se chce.

Jen si při nákupu u otevřených chladících stěn vždy říkám. Je to nutné? Proč? Když nechám chladničku otevřenou já hned začne na protest pípat. Kolik takto vybavených supermarketů v naší zemi je? Kolik jich je na celém světě? To se opravdu tak šíleně musí plýtvat energií?

Vrátím se na začátek k myšlence, která jistě při průchodu kolem chladících stěn nenapadne jen mě. " Tady bych energie platit nechtěl...." Tak pochopitelně ji platím. V ceně zboží.

A mám nepříjemný pocit, že brzy zaplatíme všichni i mnohem víc. Nejde jen o válku na Ukrajině a ruské magory. Klimatické změny jsou tady.

Tropické počasí, sucho a vysychající řeky. V Číně už začínají vypínat na určitý čas celé továrny ( asi za to může Fialova vláda). Energie není a pomalu se z ní stává předražené nedostatkové zboží.

Ani v této situaci není stále nutné všude energií šetřit?

Co Vy na to superobchodníci v supermarketech?

 

 

 

Autor: Zdeněk Bárta | středa 24.8.2022 7:06 | karma článku: 34,47 | přečteno: 4222x