Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Očima čtyřletého. Ježíšek nebo Santa Claus?

Kdo má být ten dárkonoš? Pokud Vám jsou čtyři roky vidíte svět jinak. Nezajímá Vás nějaký pseudoboj za kulturní tradice a český národ. Chcete slyšet pohádkový příběh plný postav a fantazie. Pořád se ptáte. Proč? Jak vypadá?

Pokud Vám jsou v dnešní kultuře čtyři roky už znáte Santa Clause  To je přece ten pán s dlouhými bílými vousy co roznáší na Vánoce dětem dárky. V jednom díle Tlapkové patroly ho tlapky zachránily a tím i celé Vánoce i s dárky pro všechny děti. Na celém světě. Proti tlapkám z Tlapkové patroly se dost špatně argumentuje.

I já znám Santa Clause a jeho svět. Mám rád fantazii a rád vyprávím. Něco podle toho co už někdo svou fantazií vytvořil nebo mám nějaký základ, kterého se mohu chytit a sám vyprávět. Santa Claus není jen ten červeně oblečený dědula, ale přináší sebou celý pohádkový svět ze spoustou postav. Rád bych to tomu malému vyprávěl a on by tak rád poslouchal. Ovšem nemohu. Máme Ježíška.....

Ježíšek. Co na to říci? Je neviditelný a nepřináší sebou vůbec nic pohádkového. Pokud tedy nejsme v katolické rodině a celý příběh o narození Ježíše nám má sloužit pouze k tomu abychom do malých hlaviček tlačili hned od začátku nějakou sektářskou církevní propagandu vycucanou z prstu. Přece snad každý ví, že skutečné datum narození Ježíše je neznámé a datum oslavy svátku ukradli jeho následovníci pohanům.

Ježíšek. Česká kulturní tradice? Římsko - katolická? Pár procent lidí je skutečně ve většinově ateistickém Česku ovcemi této církve. Je celkem zajímavé, že v ateistickém Česku lpíme na náboženském symbolu dárkonoše. Ježíšek - dárkonoš nemá nic společného ani s katolíky. Je to protestanský symbol a německými protestanty vymyšlený dárkonoš, který měl vytlačit a nahradit toho původního římsko - katolického. Nyní nevhodného svatého Miluláše. To se mu také podařilo a nový protestanský dárkonoš už dlouho panuje i v římsko - katolických rodinách. Do Česka tuto "českou" kulturní tradici přinesli Němci.

Ježíšek. Co Vy tlačíte dětem do hlaviček? Něco údajně ryze českého? Tak to se musíme podívat co by to mělo vlastně být. Kde to najít? Co je víc národní a české než Babička německo - české spisovatelky Boženy Němcové. Nechme tedy promluvit přímo babičku co říká svým malým vnoučatům.

"Což nevíte, že Jezulátko není vidět ani slyšet? Jezulátko sedí v nebi na světlém trůnu a posílá dárky hodným dětem po andělích, kteří je přinášejí na zlatých oblacích. Neslyšíte nic než zvonků hraní"

Tohle? Brrrr. To bych nás všechny mohl rovnou nahnat do kostela s kdysi tradičním vánočním dárkem - modlitební knížkou v ruce, aby nám tam pan farář natlačil do hlavy další šílené bludy, které ( a to je na tom nejhorší) myslí úplně vážně.

Ježíšek. Jak vypadá? Co na to tomu čtyřletému říci? Je árijského typu se světlými kudrnatými vlásky, tak jak je často vypodoben? Byl to přece normální chlápek. Snědý a černovlasý žid, galileanský Semita té doby. Svým zjevem nevynikal. Proč by ho jinak musel Pilát ve chvíli zrady označit polibkem? Proto, že vypadal podobně jako ostatní a římští vojáci se mohli snadno splést.

Nemám rád tyhle sektářské lži a překrucování reality. To raději poctivě vymyšlený příjemně atheistický bělovousý děda v červeném obleku z té kouzelné říše fantazie, která je kdesi na severu. Plná sobů a skřítků. O té lze krásně vyprávět. Kouzelný příběh a pohádka, to je to co čtyřletého zajímá.

Tak dost ! Žádná rebelie ! Žádný Santa Claus na saních tažených kouzelnými soby ! Jsem fakt ovce. Budeme mít u nás doba Ježíška. Toho neviditelného bez pohádkového příběhu. Nadšený z toho nejsem a můj čtyřletý posluchač také nebude. Nemám z toho sám za sebe dobrý pocit, takhle ho připravit o pohádkové vyprávění plné kouzel.....

No nic. Každý chvilku tahá pilku dárkonoše. Nejdřív to byl katolický svatý Mikuláš, potom protestanský Ježíšek a potom....kdo ví?

Není to tak dávno co náš školkáček ve školce s naší pomocí vydlabával poprvé dýni. I pro nás to bylo poprvé. Halloween se už pomalu stává novou českou tradicí .Proč ne? Je to původně keltský lidový svátek a v českých žilách je dost původní keltské krve. 

 

 

 

 

Autor: Zdeněk Bárta | čtvrtek 16.12.2021 9:06 | karma článku: 8,96 | přečteno: 319x
  • Další články autora

Zdeněk Bárta

Ukrajincům se pomohlo hned. Na Romy se desítky let zapomíná.

To mám tvrdí ředitel neziskovky Romodrom Tamagoš, na jejíž chod jen tento rok nezapomněl poslat stát 100 milionů korun. Sprostota a drzost. Chápe vůbec co říká? Nebo chce záměrně plivnout do obličeje všem plátcům daní? Chce víc?

13.7.2023 v 8:50 | Karma: 12,37 | Přečteno: 169x | Diskuse

Zdeněk Bárta

Fuj!! Polonahá burleska útočila na morálku v Třebíči !

Je polonahé tělo burlesky útokem na morálku a nevhodné pro oči děti? " Burlare" slovní základ z italštiny znamená smát se či vysmívat se a tak se svému nadpisu blogu směju. I těm konzervativně pohoršeným občanům.

20.6.2023 v 13:52 | Karma: 27,72 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

Exkancléř Mynář vyskladnil ( ukradl?) šperky za 535 000.

Takhle se to dělá. Nic primitivního jako dlažební kostka hozená do výlohy klenotnictví. Výsledek je ovšem stejný. Šperky jsou fuč. Prezidenský sklad darů je skoro prázdný. Část šperků osobně vyskladnil kancléř ( zloděj?) Mynář.

20.6.2023 v 9:19 | Karma: 41,92 | Přečteno: 4358x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

"Putin ví co dělá, Sláva Putinovi!" aneb " Z čeho mám žít?"

Nesourodé duo se na romské pietě rozjelo. Pořvávající stařec a mladý fousatý Rom využívají možnost oslovit národ a získat pro svůj boj proti Ukrajincům jeho sympatie. Podařilo se? Z mého pohledu a vnímání světa se podařil opak.

19.6.2023 v 14:58 | Karma: 36,28 | Přečteno: 1431x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

Den otců nebo Den ochlastů?

Den otců se zatím příliš neuchytil. To je škoda. Měl by se slavit každou třetí neděli v červnu. Jeden z reklamních letáků supermarketu tento svátek připomíná a nabízí dárky pro otce. Širokou nabídku alkoholu od piva po rum.

19.6.2023 v 9:16 | Karma: 36,38 | Přečteno: 3407x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

To je antisemitská i Bible? Část republikánů odmítá zákon na ochranu Židů

5. května 2024  15:58

Americká Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila návrh zákona zaměřeného proti...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

Sabotáže a jiné útoky. Rusko chystá Evropě perné chvíle, varují tajné služby

5. května 2024  15:40

Tajné služby v různých evropských zemí varují vlády, že Rusko plánuje sabotážní akce napříč...

  • Počet článků 574
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2114x
Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.