Eutanazie. Kdo z Vás by nechtěl dobrou smrt?

Žádnou anketu s podobnou otázkou jsem nenašel. Nevím tedy kolik lidí by kliklo na možnost - Chci umírat v nesnesitelných bolestech a beznaději. Asi nikdo. A přesto tak lidé nedobrovolně umírají. Na dobrou smrt nemají nárok.

"Chci Vás informovat, že jsem důstojně zemřel...." Tento otevřený dopis nenapsal český "turista za smrtí", který si pro svou dobrou a důstojnou smrt musel zajet v minulých dnech do Švýcarska. Napsal ho jeho francouzský kolega v beznadějném utrpení svému prezidentovi. I ve Francii nemají trpící lidé možnost volby. Zemí kde je zákonem povolena eutanazie ( různou formou ) moc na světě není.

Už je to sedm let co jsem se tématem eutanazie zde na blogu psal. Můj postoj a souhlasný názor pro eutanazii se za tu dobu nezměnil. 

https://zdenekbarta.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=392851

Co se za tu dobu změnilo? U nás nic. Nově se k zemím, kde byla již schválena eutanazie ( Německo, Švýcarsko, Belgie, Nizozemí) přidaly další státy. V roce 2016 Kanada. Nově v Evropě od června letošního roku i Španělsko a Portugalsko.

Mimo Evropu Nový Zéland. Tam změna proběhla na základě lidového hlasování. V referendu 65 procent voličů rozhodlo pro možnost zvolit si dobrovolně dobrou a důstojnou smrt.

Jak by takové referendum dopadlo u nás? Průzkumy veřejného mínění, které jsem našel na toto téma mluví o tom, že asi podobně jako na Novém Zélandu. Podpora eutanazie je vysoká a přesto se u nás řešení pro trpící umírající lidi nenašlo. Politiky to moc nezajímá nebo mají strach toto téma otevřít. Někteří jím dokonce straší.

Budou volby. Jaké politické strany podporují u nás eutanazii? Nově ji do svého programu zařadila ČSSD ( v zoufalé snaze získat liberální voliče a zachránit se). Mezi předkladateli nového zákona o eutanázii byla i část poslanců ANO. Co ve skutečnosti udělaly tyto vládní strany pro uzákonění eutanazie za posledních osm let co byly u moci? Jedno velké nic....

Co opozice? Dlouhodobě podporuje eutanazii jen jedna strana. Všichni její poslanci byli i mezi předkladateli nového zákona. Pirátská strana....

Tento blog není žádná politická agitka pro nějakou stranu, pouze konstatování faktů. A také úvaha člověka, kterému přibývají roky a přemýšlí co bude dál. S ním a i se společností ve které žije. Jakým směrem se vydáme? Budu i já mít možnost zvolit si v případě potřeby dobrovolnou dobrou a důstojnou smrt...? Nakonec jen doplním citát, který jsem uzavřel i můj sedm let starý blog.

" Vždyt dobrem není žít, nýbrž dobře žít. Proto mudrc žije jen tak dlouho jak má, ne jak může. Vždy uvažujme o jakosti života, ne o jeho délce" ( Seneca )

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Bárta | neděle 4.7.2021 7:11 | karma článku: 35,84 | přečteno: 3328x