Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Autore eutanazie není dobrá smrt. Nikdy se nesmí zabíjet, život jste si sám nedal. Podvod eutanazie můžete vidět, jak se rozšiřuje všude po "moderním" světě na úkor lidí, kteří chtějí žít. Řád lidské společnosti může být v rozumnější léčbě umírajícíích, ale ne v darování smrti mladým, kteří nemohou ještě ani řídit auto.

0 0
možnosti
DN

Moje maminka v 84letech v noci dostala mozkovou příhodu. Volali jsme sanitu, byla v bezvědomí. Cestou do nemocnice přestala spontánně dýchat. Musela v sanitce byt zaintubována. Na AROoddeleni ji udělali na lůžku CT mozku. Rozsáhlé mozkové krvácení, bez šance přežít, pouze zůstalo tělo , poháněné srdcem a dýchacím přístrojem. Jsem lékařka. Koukala jsem u lůžka na přístroje a hodnoty: puls 160/ min... a to v klidu- srdce se snažilo okysličovat mrtvý mozek. Lekar mi povídá: nemůžeme ji odpojit. Musíme počkat, až to srdce vzdá.... Bylo mi hrozně. Moje máma zemřela na uštvané srdce. Jinak by to totiž byla vrazda, kdybych ji odpojila a v tom okamžiku se s ni rozloučila.

Plno laiků chodí k lůžku na ARO a toto si neuvědomují. Smrt není způsobena mozkovou mrtvici, ale přímo zničením srdce, které jsme nechali uštvat.

A to nemluvím o možnosti, ze někde se vyboural třeba mladý kluk a hledali pro něho lůžko na ARO, kde délka cesty sanitou třeba rozhodovala o tom jak dal bude žít.....

7 0
možnosti
MP

Já bych eutanazii určitě povolil, ale za velmi přísně stanovených podmínek a jen v konkrétních případech (především zdravotních), rozhodně bych to nestavěl do formy nějakého automatického lidské práva. Pokud má člověk vážnou nemoc, je jisté že se blíží konec, budou (nebo už jsou) velké bolesti, rozpad osobnosti apod., tak určitě. Ale pokud jen někdo chce sebevraždu třeba z důvodu, že má dluhy (které nechce splácet), deprese, utekla od něho manželka s dětmi, prohrál zrovna hodně peněz na automatech, fetuje a zrovna ho to napadlo jako vtipný nápad, mladá holka, se kterou se rozešel kluk a je to pro ní konec světa a nechce už dál žít (a co by s tím mohli dělat její rodiče?)..., tak v takovýchto případech bych to nepovoloval. Nebo někdo třeba ochrne a skončí na vozíku, a nechce už dál žít, ale přitom vhodnou péčí a psychickou pomocí by bylo možné ho vrátit do života - co má potom dělat manželka s dětmi, když se manžel takto zatvrdí a bude to chtít skončit? A co třeba vězni, kteří by chtěli ve vězení spáchat sebevraždu - bude možné jim třeba přinést na celu oprátku, ať si s ní dělají, co chtějí, bylo by to totéž? Takže ano, ale opatrně.

2 0
možnosti
PC

Ten Senecův citát jste ale pochopil špatně. Seneca jím oslavuje kvalitní život, ale rozhodně tím nenabádá k sebevraždám.

Většina lidí dnes i před staletími nechce o smrti ani slyšet, protože se bojí jednak umírání, jednak údajné konečnosti. Drží se života, přičemž "žijí" pouze uvězněni ve svých vlastních, iluzorních představách o životě, aniž by si uvědomovali, co vlastně skutečný život je. Takový život nedává příliš smysl a spíše připomíná smrt zaživa.

2 0
možnosti
MK

Dle mého názoru by eutanazie měla být v "Základní listině práv a svobod". Pokud tam nebude, tak je listina neúplná.

8 2
možnosti
JV

Osobně se domnívám, že nevyléčitelně nemocní, které v životě čeká už jen utrpení, by měli mít možnost důstojně odejít ze života i u nás. Pochopitelně pod velice přísnou kontrolou, v jasně daných zákonných mantinelech.

Dovedu si totiž úplně klidně představit, že někdo jeho nemoci zneužije a pohne ho k sebevraždě ze zištných důvodů. To musí být, podle mého názoru, striktně a naprosto jasně ošetřeno. Musí být zřejmé, že jde o skutečné a vážně míněné rozhodnutí nemocného a nikoliv někoho, kdo z jeho smrti bude mít majetkový nebo jiný prospěch.

V tomto ohledu je v zásadě nutno nalézt odpovědi ve dvou rovinách. První otázkou je, jestli úleva umírajících od utrpení za to riziko stojí. Já se domnívám, že ano. To je ovšem jen etický respektive humanitární rozměr. Zároveň je nutno vyřešit i rovinu právní a do té se nikomu moc nechce. Značná část veřejnosti je vysloveně proti.

Suma sumárum, nevěřím, že se v tomto ohledu u nás v dohledné době něco změní. Nikdo si na to netroufne :-/

0 2
možnosti
Foto

Určitě nejsme žádní průkopníci a máme se možnost učit od států které už mají dlouholeté zkušenosti. Země podporující eutanazii budou postupně přibývat a snad se k nim brzy přidáme i my....

4 0
možnosti
Foto

J41a64n 26Š51i40k

4. 7. 2021 13:44

Názory některých, že si sami rozhodnou...Nevím, nedokážu posoudit jak se kdo rozhoduje, ani mi to nepřísluší. Ale ze svého okolí vím, že jen málokdo skončil v plenkách tak, že jeden den byl naprosto v pořádku a druhý den netečně ležel a díval se do stropu. U drtivé většiny šlo o postupný proces. V době, kdy je člověk se schopný rozhodovat racionálně, tak si říká ne, ještě ne, jsem v pořádku. Až se budu cítit hůře, tak potom..půjdu do domova nebo odejdu. Jenže postupně se "racionalita" nebo soudnost, ať si tomu říká jak kdo chce, vytrácí. Jednoho dne už je to jedno, protože žádné rozhodnutí se neučiní.

5 0
možnosti
Foto

Každý případ je úplně jiný a je těžko posuzovat něco co člověk neprožil. Co bude? Jak to bude se mnou? Proč nemít po ruce možnost to dobrovolně ukončit? Někdo toho schopen je a tuto volbu by měl mít. Dnes se podobné případy řeší "normální" sebevraždou pokud má na ni člověk ještě sílu a možnost tak učinit. Jde pouze o možnost volby o šanci mít i své umírání pod kontrolou. Ne každý je toho schopen a bude se tu zoufale držet do poslední chvíle i za cenu beznaděje a bolesti....třeba jednou i já. Na druhé straně bych měl rád možnost si sám vybrat jak dál a nemít jen jedinou možnost....

2 0
možnosti
AM

V ČR se v praxi používá paliativní sedace.

Nesmí se podat látka, která zkracuje život, ale navození umělého spánku při dušnosti, bolestech apod. zakázané není.

3 0
možnosti
VB

Političtí vězni v 50. letech minulého století se taky "sami" přiznali ke zločinům, které nespáchali, člověku se bohužel vždy dá "pomoci" k tomu "správnému" rozhodnutí.

2 1
možnosti
Foto

Co to tady blábolíte....?

3 2
možnosti
VB

Pokud člověk není schopen unést fakt, že tak jako se narodil do plenek, tak možná skončí opět v plenkách, pak je to možná jeho problém (pokud nevyzkouší např. psychoterapii nebo jiné formy zabývat se něčím jiným než svým ego). Že by sebevrazi mimo resort zdravotnictví byli silnějšími osobnostmi?

1 6
možnosti

Můžete mi říci jediný důvod, proč bych měl být schopen unést fakt, že dožiju jako ležák v plenkách?:-)

4 0
možnosti
  • Počet článků 574
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2114x
Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.