Den otců nebo Den ochlastů?

Den otců se zatím příliš neuchytil. To je škoda. Měl by se slavit každou třetí neděli v červnu. Jeden z reklamních letáků supermarketu tento svátek připomíná a nabízí dárky pro otce. Širokou nabídku alkoholu od piva po rum. 

A i další sortiment. Sklenice a textil s potiskem načepovaných piv. Není to nějaká mýlka? Dnes se přece neslaví Den ochlastů.

"Den otců je svátek na počest otců, oslavující otcovství, vztah otce k dítěti a roli otce ve společnosti". Tolik oficiální text. V médiích jsem jako propagaci zaregistroval vkusnou a milou fotografii prince Williama ve společnosti svých dětí.

Co v Česku? České otce má symbolizovat alkohol? Je nutné ho vnucovat i při takové to příležitosti? Pokud už nějaké dítě svátek zaregistruje a bude chtít  s maminkou pro tátu něco koupit má to být flaška tvrdého chlastu? Opravdu ve svém sortimentu nenašel supermarket něco vhodnějšího?

My muži - otcové přece i rádi jíme a symbolické šišky salámu nejsou vhodným dárkem? Doufám, že již je pryč doba kde v kosmetické výbavě "správného muže" byl jen kopřivový šampon a všechny ty deodoranty a vůni vydávající sprchová mýdla byla jen pro "buzeranty". Český muž o sobe i pečuje. Už by to nemělo být nemyté a potem zapáchající prase. Ani pánská kosmetika není vhodným dárkem?

A co doplnkový sortiment? Opravdu někoho nenapadne nic jiného než rádobyvtipná trička s pivním motivem? Co nějaké nářadí? Do dílny i na zahradu. Nebude pro svého syna otec lepším příkladem s aku vrtačkou v ruce než s flaškou chlastu?

Svátek otců není moc známý a to i přes propagaci v médiích. Konkrétně v rádiu. U nás doma ho máme jako kulisu puštěné celý den. Poslouchá ho vůbec někdo? K mému překvapení ano. 

" Tatínku, v rádiu říkali, že je dnes Svátek otců. To máš svátek i ty". Překvapeně jsem se na malého pětiletého rozhlasového posluchače podíval a přisvědčil. Následovala upřímná gratulace a dárek. Ten si hned vymyslel. Dárkem byla nabídka pomoci při sázení stromků. Udělalo mi to opravdu radost a mám o další hezkou vzpomínku víc. A tak jsme šli sázet. Pětiletý muž má už svůj první úkol splněn. Zasadil strom a to další na něho ještě v životě snad čeká....

Tím nejlepším dárkem pro každého tátu by měl být společně strávený čas se svými či do výchovy mu svěřenými dětmi. A k tomu alkohol opravdu nepotřebuje....

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Bárta | pondělí 19.6.2023 9:16 | karma článku: 36,38 | přečteno: 3407x