Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zabíjí Pákistánci křesťanku za napití se z muslimské studně?

Případ pákistánské křesťanky jménem Asia Bibi, které nyní hrozí smrt, mnou opravdu otřásl. Co provedla tak strašného, že byla tato matka pěti dětí odsouzena k nejhoršímu možnému trestu? V podstatě nic. Pouze se napila se ze studny, z níž čerpali muslimové. Vesničanky to označily za rouhačství, resp. urážku proroka Mohameda, a ženě za to hrozí trest smrti oběšením. Zní to absurdně, ale bohužel je to pravda.  

Jak děsivé a šokující praktiky jsou přítomné uvnitř pákistánské justice, můžeme vidět ze svědectví této statečné pákistánské křesťanky. Asia Bibi popisuje chvíli, kdy si vyslechla svůj verdikt, následovně:

„Plakala jsem osamoceně a zakrývala si hlavu rukama. Nemůžu už déle snášet pohled na lidi plné nenávisti aplaudující zabití nebohé dělnice na farmě. Už je nevidím, ale stále je slyším, dav tleskající soudci ve stoje a skandující: „Zabte ji! Zabte ji! Allahu Akbar!“

Budovu soudu zaplavil euforický dav, který vtrhl do dveří a skandoval: „Pomstu pro svatého proroka! Alláh je veliký! Hodili mě do dodávky jako koš na odpadky. V jejich očích jsem ztratila veškerou lidskost.“

 

Život této ženy visí skutečně na vlásku

Život této ženy visí na vlásku. Asia Bibi vede už čtyři roky bitvu s pákistánskými soudy a spasit ji může už jenom nejvyšší soud. Zbytek rodiny na tom není o mnoho lépe, protože musí žít v permanentním strachu. Manžel Bibi se s dětmi skrývá a tají svou pravou identitu.

Není divu, protože by jej mohl potkat stejný osud, jako nedávno křesťanský pár, který byl zaživa upálený více než tisícihlavým davem. Stačilo pouhé obvinění ze spálení veršů Koránu, aby byl nevinný pár zlynčován rozvášněným davem. Zmíněné obvinění se však nikdy neprokázalo

Manžel odsouzené křesťanky se údajně se živí jako nádeník. Svoji manželku navštěvuje její muž jednou za měsíc. Musí při tom absolvovat pět a půl hodiny dlouhou cestu do vězení v Multanu. V posledním vzkazu, který po něm Bibi poslala, děkuje pařížskému starostovi, který nabídl rodině azyl.

 

Obhájci lidských práv jsou často zavražděni

Ani obhájci lidských práv to nemají v Pákistánu lehké.  Aktivní veřejné vystupování proti zákonu proti rouhání může v Pákistánu člověka stát život. Šahbáz Bhattí, ministr pro menšiny a jediný křesťanský ministr tehdejší vlády zaplatil za svoji obhajobu odsouzené ženy životem. Zavražděn byl pákistánskými talibanci, kteří ho považovali za „ známého rouhače.“ Stejný osud potkal také pandžábského guvernéra Salmana Tasíra, který byl zabit členem vlastní ochranky za podporu Asia Bibi a za svoji opozici vůči zákonu proti rouhání.

Jak je tedy možné, že EU poskytuje finanční pomoc zemi, která umožňuje takové praktiky? Evropský parlament už vyzval ke zrušení zákona proti rouhání, který bývá využívaný jako nástroj užívaný mj. k pronásledování příslušníků menšin. Paradoxně jsou ale ve velké většině oběťmi zákona proti rouhání sami muslimové.

  Nesmí ale zůstat jen u rezolucí. EU musí zvážit další rozvojovou pomoc a obchodní preference poskytované Pákistánu. Osvobození křesťanky odsouzené k smrti by mělo být podmínkou „sine qua non“ pro pokračování jakékoli pomoci. Přes to prostě vlak nejede.  

Dodržování základních lidských práv je konec konců jednou z podmínek EU pro země, kterým se rozvojové pomoci a obchodních preferencí ze strany EU dostává, tak proč pomoc neomezit či nezastavit? EU zde musí projevit svoji sílu, aby mohla být ve světě respektovanou silou.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pátek 5.12.2014 12:49 | karma článku: 37,39 | přečteno: 2762x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Proč už se lidé z hnutí ANO nehlásí k zastropování cen benzínu v Maďarsku?

Maďarské rozhodnutí zastropovat ceny pohonných hmot nám někteří donedávna prezentovali jako vzor toho, jak by se měla vláda starat o blaho svých vlastních občanů.

12.12.2022 v 8:49 | Karma: 27,05 | Přečteno: 795x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Britové začínají litovat odchodu z EU

Britové odešli z Evropské unie a tehdejší hlasování bylo poměrně těsné, pro odchod bylo necelých 52 % lidí. Jak se po čase ukazuje, nespokojenost s vystoupením z EU roste a i ti, kteří původně odejít chtěli, dnes brexitu litují.

5.12.2022 v 9:05 | Karma: 19,12 | Přečteno: 643x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Maďarsko se stalo politickým chudákem a ztrácí na všech frontách

Orbán maká pro Maďary! Až na to, že vůbec. Orbán dokázal možná tak udělat z Maďarska politického chudáka. Maďarsko totiž nemá dost pohonných hmot, nakupuje od Ruska drahý plyn a hrozí mu i odebrání evropských peněz. A to není vše.

28.11.2022 v 7:55 | Karma: 42,14 | Přečteno: 10500x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Protesty ekoteroristů mohou zabíjet a taky pomáhat Rusku

Přilepení se na silnici, polévka na obraze, demonstrace, stávky. Existují různé způsoby, jak se lidé snaží upozornit na klimatickou změnu. Některé jsou zcela v pořádku a mají svůj význam. Jiné mohou zabíjet a napomáhat Rusku.

21.11.2022 v 10:30 | Karma: 22,00 | Přečteno: 458x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Policista po útoku nožem zemřel. Útočník měl křičet Alláhu akbar

Minulý týden napadl nožem ozbrojený muž v Bruselu policejní hlídku v autě. Při útoku muž údajně křičel "Alláhu akbar". Zranění byli oba policisté, řidič vozu zranění podlehl. Jde o další extremistický útok v nedávné době v Evropě.

14.11.2022 v 9:25 | Karma: 25,45 | Přečteno: 723x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.