Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Putinova „částečná“ mobilizace je Potěmkinova vesnice v praxi

Říká se, že zoufalí lidé dělají zoufalé činy. A jedním z nejsledovanějších zoufalců dnešní doby se stal ruský prezident Vladimir Putin, který v Rusku vyhlásil 21. září „částečnou“ mobilizaci.

Málo se to připomíná, ale jedná se dokonce vůbec o první mobilizaci na území Ruska od druhé světové války! Samotnou skutečnost, že se vůbec uchýlil k tomuto kroku, můžeme brát jako přiznání, že se ona „třídenní speciální operace“ na Ukrajině nedaří tak, jak se plánovalo. Rusové mají problém nejen s logistikou či špatnou organizací, což ukazují od začátku konfliktu, ale i s naprosto nedostatečným počtem vojáků.

(Ne)úplná mobilizace

Podle počátečních informací se měla mobilizace týkat 300 tisíc lidí. Vztahovat se měla především na lidi s čerstvě absolvovanou vojenskou službou a ty, kteří už mají za sebou nějakou bojovou zkušenost. Naopak se neměla vztahovat například  na studenty.

Jak se ale ukázalo, realita je podstatně odlišná. Již druhý den mobilizace v Rusku ukázal, že ji těžko lze považovat jen za "částečnou". V těch největších městech v evropské části jako Moskva či Petrohrad snad částečná je, ale zvláště v okrajových částech především na Kavkaze a Dálném východě jde prakticky o mobilizaci úplnou.

Začaly se objevovat informace o tom, jak jsou v celém Rusku muži shromažďováni na základě předvolání, která byla předávána osobně či v práci. Záhy poté už byli dále posíláni letadlem, vlakem či autobusem.

Lidé nad 60 let i studenti

Předvolání obdrželi v některých případech i lidé bez vojenských zkušeností, kteří nesloužili v armádě, lidé starší 60 let či dokonce otcové s více než čtyřmi dětmi. A to i přesto, že např. lidé, kteří mají čtyři a více dětí mladších 16 let, nepodléhají mobilizaci. Studenti na Burjatské státní univerzitě měli být dokonce odvedeni přímo ve škole během výuky.

Ukázalo se tedy, že povolání dostali i lidé, kteří neměli žádný výcvik a neměli dosud s armádou absolutně nic společného. Podle existujících pravidel být mobilizovaní vůbec neměli. Neplatí tak původní sliby Ruska o tom, že mobilizace se bude týkat jen lidí s bojovou zkušeností či lidi, kteří mají čerstvě za sebou službu v armádě.

Jelikož jsou mezi nimi lidé bez zkušeností, výcvik jim zabere minimálně několik měsíců. Vedle toho nemají dostatek zbraní a kvalitního vybavení, takže mnozí z nich budou posíláni na jistou smrt.

Prank na syna mluvčího Kremlu

Na jednom videu si opoziční novinář a spolupracovník Navalného Dmitrij Nizostev vystřelil z Nikolaje Peskova, který je synem Putinova tiskového mluvčího Dmitrije Peskova. Nizostev se představil jako odvodový komisař s tím, že se má Nikolaj Peskov dostavit ráno do vojenského centra, protože byl povolán.

Syn Putinova mluvčího ale hned odpověděl, jestli ví, kdo je zač a zdráhal se nastoupit. Jednalo se o žert, ale i tím se ukazuje nevelká ochota samotných vysoce postavených lidí bojovat. Umírat budou i nadále v nadprůměrné míře chudí lidé neruského původu z okrajových oblastí.

Nepříliš hladké odvody

Za takových okolností je pochopitelné, že mobilizace neprobíhá hladce a neobešla se úplně bez protestů a případů útoků na rekrutační střediska. Mnozí místo čekání na povolávací rozkaz raději neponechali nic náhodě a nakoupili letenky do destinací jako Istanbul, Dubaj nebo Jerevan, jejichž ceny během pár minut raketově vzrostly.

Například Turkish Airlines měly na několik dní lety z Ruska zcela vyprodané. Jiní zvolili po souši cestu z Ruska do okolních zemí jako Gruzie, Mongolsko či Kazachstán, s nimiž má Rusko bezvízový styk. Přes vízovou povinnost vzrostl zájem také o Finsko. Na všech těchto hranicích se začaly tvořit mnohakilometrové kolony. V Putinově Rusku má největší vypovídací hodnotu hlasování nohama.

Neschopnost ruského velení a smrt desetitisíců Rusů

Ze zprávy o mobilizaci bychom si proto měli odnést jednu důležitou věc: Rusku viditelně teče do bot. Putin navíc ztratil soudnost a podobně jako to dělal za druhé světové války Hitler, průběh řady vojenských operací řídí sám.

Svědčí o tom zpráva, že odmítl žádosti velitelů, kteří z bojových linií volali po ustoupení z Chersonu. Požadovali, aby armáda mohla spořádaně ustoupit přes Dněpr, aby byly ušetřeny životy vojáků a nedošlo k poškození jejího vybavení. Důsledkem chyb a celkově chaotického přístupu je ruská armáda neschopná a pouze posílá na smrt další desetitisíce lidí v naprosto zbytečném konfliktu.

Ruský vládce spustil mobilizaci a už teď se na ukazuje, že část vojáků nedostane zimní uniformu a zimní boty. Helmy jsou z roku 1940, nemluvě o některém další muzeálním vybavení a ostatních věcech, které není potřeba komentovat. Ruská armáda je v rozkladu a Putin mimo realitu. Prostě Potěmkinova vesnice v praxi. Útrapy tak přináší ruská vláda nejen Ukrajině, ale i obyvatelům vlastní země.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Nad zastaralou výbavou, kterou dostávají ruští vojáci, kroutí celý svět. Některý vojenský materiál pochází třeba ze 40. minulého století.

 

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 26.9.2022 7:15 | karma článku: 26,40 | přečteno: 862x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Proč už se lidé z hnutí ANO nehlásí k zastropování cen benzínu v Maďarsku?

Maďarské rozhodnutí zastropovat ceny pohonných hmot nám někteří donedávna prezentovali jako vzor toho, jak by se měla vláda starat o blaho svých vlastních občanů.

12.12.2022 v 8:49 | Karma: 27,05 | Přečteno: 795x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Britové začínají litovat odchodu z EU

Britové odešli z Evropské unie a tehdejší hlasování bylo poměrně těsné, pro odchod bylo necelých 52 % lidí. Jak se po čase ukazuje, nespokojenost s vystoupením z EU roste a i ti, kteří původně odejít chtěli, dnes brexitu litují.

5.12.2022 v 9:05 | Karma: 19,12 | Přečteno: 643x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Maďarsko se stalo politickým chudákem a ztrácí na všech frontách

Orbán maká pro Maďary! Až na to, že vůbec. Orbán dokázal možná tak udělat z Maďarska politického chudáka. Maďarsko totiž nemá dost pohonných hmot, nakupuje od Ruska drahý plyn a hrozí mu i odebrání evropských peněz. A to není vše.

28.11.2022 v 7:55 | Karma: 42,14 | Přečteno: 10500x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Protesty ekoteroristů mohou zabíjet a taky pomáhat Rusku

Přilepení se na silnici, polévka na obraze, demonstrace, stávky. Existují různé způsoby, jak se lidé snaží upozornit na klimatickou změnu. Některé jsou zcela v pořádku a mají svůj význam. Jiné mohou zabíjet a napomáhat Rusku.

21.11.2022 v 10:30 | Karma: 22,00 | Přečteno: 458x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Policista po útoku nožem zemřel. Útočník měl křičet Alláhu akbar

Minulý týden napadl nožem ozbrojený muž v Bruselu policejní hlídku v autě. Při útoku muž údajně křičel "Alláhu akbar". Zranění byli oba policisté, řidič vozu zranění podlehl. Jde o další extremistický útok v nedávné době v Evropě.

14.11.2022 v 9:25 | Karma: 25,45 | Přečteno: 723x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.