Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč v Koreji oproti Itálii zvládají pandemii koronaviru?

Existuje řada dobrých příkladů zemí, které ukazují, jak má vypadat reakce na pandemii COVID-19. Jejich vlády, úřady, neziskovky, i občané začali ihned po informacích o výskytu jednat a nenechali nic náhodě. Situaci proto zvládají.

V těchto dnech se ukazuje, jak je vždy důležitá příprava a schopnost politiků v případě nutnosti předat krizové řízení odborníkům. Za příklad mohou sloužit čtyři asijské demokratické země – Japonsko, Jižní Korea, Taiwan, Singapuru, a pak město Hong-Kong. Co dělají?

 

1) První věcí bylo spuštění ústředních krizových štábů, kde vedle představitelů země sedí řada odborníků. Došlo tak k urychlené výměně informací o počtu nakažených, šíření viru nebo k zajištění pomůcek proti šíření viru. Během pár hodin například v Japonsku aktivovali biologickou jednotku armády a došlo k okamžitému rozdávání roušek, respirátorů a dezinfekce zdarma.

2) Začaly fungovat spolky a neziskovky, které zajišťovaly rozvoz materiálů, nákupy pro lidi, kontakt s veřejností a zapojily se do některých aktivit států. Státy řídily a řídí jejich činnost a snažily se jimi vykrýt oblasti, které nejsou schopny zajistit.

3) Okamžitě přerušili spojení do regionů s vysokým výskytem koronaviru. Všichni cestující přilétající z Číny čekali na letišti a kontroly byly i v přístavech.

4) Vlády ihned začaly jednat s ohledem na předchozí zkušenosti s vývojem viru SARS. Všechny tyto státy poslaly nemocné ihned do karantény. Japonsko bylo kritizované za to, že neumožňovalo lidem z výletní lodi vystoupit na své území. Postup se ale ukázal jako naprosto správný. Díky karanténě se virus rozšířil jen na 20 % obyvatel lodi a další na pevnině byli ochráněni.

5) Všechny státy zajistily během pár dní dostatek ochranných pomůcek, které začaly distribuovat mezi občany. Zavedla se povinnost nosit roušky a respirátory i na veřejnosti. Tím se výrazně omezilo šíření viru.

6) Státy také zakázaly pod obrovskou pokutou obchodovat s rouškami, gumovými rukavicemi, ochrannými brýlemi a dezinfekcí. Stanovila se nejvyšší možná cena prodeje.

7) Roušky a desinfekce byly dostupné zdarma i na veřejných místech zdarma – například na zastávkách veřejné dopravy, na letištích, ve vlacích nebo v autobusech.

8) Začali testovat všechny obyvatele – především Jižní Korea otestovala během pár dní stovky tisíc občanů. Cena testů se pohybovala v přepočtu od 1 090 Kč do 2 500 Kč. Stát tyto testy objednával od prosince 2019.  

9) Pravidelně a pravdivě komunikují s občany – v každém ze států je pravidelné večerní vysílání, kde televizní moderátoři a profesionálové seznamují lidi s kroky, které budou činit kvůli jejich bezpečnosti. Operátoři navíc několikrát denně začali lidem posílat zdarma informace o aktuálním stavu v jejich okolí.

10) Občané těchto států se začali chovat disciplinovaně. Když vláda řekla, že lidé nemají jezdit do problematických regionů, většina lidí od cesty upustila a nikoliv, že se tam jela narychlo rekreovat z důvodu nízkých cen dovolené.

Graf šíření koronaviru.

Pokud srovnáme šíření nemoci v Itálii a Jižní Koreji, tak jednoznačně z dat vidíme, že startovací čára byla přibližně stejná. Navíc Jižní Korea byla blíž ohnisku nákazy. Nicméně po několika dnech obrovského nasazení se podařilo šíření koronaviru zastavit. Navíc počty úmrtí jsou jen v řádech desítek. Italové bohužel šli opačnou cestou a vývoj viru podcenili, což má za následek nárůst nemocných a bohužel neustále stoupá i počet zemřelých.

A my si v České republice můžeme vybrat. Buď si budou politici honit své ego a lhát lidem o chaosu, nebo půjdeme cestou profesionálního řízení podobně, jako v asijských státech, kde je situace pod kontrolou. Podle mě je správně druhá cesta. A čím dříve se na ni vydáme, tím dříve to všechno zvládneme.

 

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 16.3.2020 10:42 | karma článku: 47,21 | přečteno: 42025x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Proč už se lidé z hnutí ANO nehlásí k zastropování cen benzínu v Maďarsku?

Maďarské rozhodnutí zastropovat ceny pohonných hmot nám někteří donedávna prezentovali jako vzor toho, jak by se měla vláda starat o blaho svých vlastních občanů.

12.12.2022 v 8:49 | Karma: 27,05 | Přečteno: 795x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Britové začínají litovat odchodu z EU

Britové odešli z Evropské unie a tehdejší hlasování bylo poměrně těsné, pro odchod bylo necelých 52 % lidí. Jak se po čase ukazuje, nespokojenost s vystoupením z EU roste a i ti, kteří původně odejít chtěli, dnes brexitu litují.

5.12.2022 v 9:05 | Karma: 19,12 | Přečteno: 643x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Maďarsko se stalo politickým chudákem a ztrácí na všech frontách

Orbán maká pro Maďary! Až na to, že vůbec. Orbán dokázal možná tak udělat z Maďarska politického chudáka. Maďarsko totiž nemá dost pohonných hmot, nakupuje od Ruska drahý plyn a hrozí mu i odebrání evropských peněz. A to není vše.

28.11.2022 v 7:55 | Karma: 42,14 | Přečteno: 10500x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Protesty ekoteroristů mohou zabíjet a taky pomáhat Rusku

Přilepení se na silnici, polévka na obraze, demonstrace, stávky. Existují různé způsoby, jak se lidé snaží upozornit na klimatickou změnu. Některé jsou zcela v pořádku a mají svůj význam. Jiné mohou zabíjet a napomáhat Rusku.

21.11.2022 v 10:30 | Karma: 22,00 | Přečteno: 458x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Policista po útoku nožem zemřel. Útočník měl křičet Alláhu akbar

Minulý týden napadl nožem ozbrojený muž v Bruselu policejní hlídku v autě. Při útoku muž údajně křičel "Alláhu akbar". Zranění byli oba policisté, řidič vozu zranění podlehl. Jde o další extremistický útok v nedávné době v Evropě.

14.11.2022 v 9:25 | Karma: 25,45 | Přečteno: 723x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.