Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návrh Evropské komise na potírání „zločinů z nenávisti“ ohrožuje svobodu projevu

Evropská komise přišla s návrhem, který může výrazně ohrozit svobodu projevu v celé EU. Konkrétně se jedná o nové opatření pro boj s nenávistí.

Na první pohled se tato iniciativa Komise může jevit ušlechtile, nicméně důsledky mohou mít skutečně nepříjemné dopady na stav svobody projevu.

Ve  Smlouvě o fungování EU (SFEU) je v článku 83 uvedený mj. seznam druhů trestné činnosti, kde je možné sladění norem na úrovni celé EU. Jedná se o poměrně omezený výčet zahrnující vesměs závažné zločiny s přeshraničním rozměrem. Konkrétně se jedná o terorismus, obchodování s lidmi a sexuální vykořisťování žen a dětí, nedovolené obchodování s drogami, nedovolené obchodování se zbraněmi, praní peněz, korupci, padělání platebních prostředků, počítačovou kriminalitu a organizovaný zločin.

Zdánlivě ušlechtilá snaha bojovat s nenávistí

V roce 2008 vstoupilo v EU v platnost tzv. Rámcové rozhodnutí o nenávistných projevech. To ukládá členským státům udělovat „účinné, přiměřené a odrazující sankce“ za jakékoli podněcování ke xenofobii, nenávisti na základě rasy nebo náboženství, popírání holocaustu a některé další formy popírání genocidy. Na první pohled vše vypadá jako krok správným směrem. U některých kategorií však může být spor o to, co všechno je možné mezi nenávistné projevy zařadit. Právě kvůli často nejasné hranici mezi nenávistnými projevy a naprosto legitimní kritikou např. v případě náboženství se jedná o velmi citlivou záležitost. V rámci EU byl v tomto naštěstí dosud zaujímaný většinou umírněný postoj. To se ale bohužel může v brzké době změnit.

Ve třetím odstavci článku 83 SFEU se totiž také píše, že na základě vývoje trestné činnosti je možné přijmout rozhodnutí zahrnující další oblasti trestné činnosti, které jsou vnímané jako mimořádně závažné s přeshraničním rozměrem. Nutné je v takových případech jednomyslné schválení Radou po souhlasu Evropského parlamentu. 

A přesně to hrozí právě v případě potírání nenávistných projevů. Komise totiž zamýšlí vytvoření centrálního rámce zločinů z nenávisti (hate crimes), které se týkají nejen barvy pleti a náboženství, jako tomu je nyní, ale také pohlaví, sexuální orientace, zdravotního postižení a věku. V souvislosti s tím vydala iniciativu s plánem a v době od 23. února až do 20. dubna mohli dát občané zpětnou vazbu, která se dočkala více než 1500 kritických reakcí. Velmi aktivní byli občané z Česka.

Návrh pomáhá jen euroskeptikům

Věřím, že Komise bude schopná ke kritickým hlasům přihlédnout, protože obavy z návrhu jsou skutečně na místě. Projevy nabádající k jednání, které vede k narušení bezpečí druhých či dokonce ohrožení jejich životů je třeba postihovat. Proto jsem podpořil i protiteroristickou legislativu na sociálních sítích. V tomto případě je ale situace jiná.

Už samotné splnění podmínek mimořádné závažnosti a přeshraničního rozměru budí v tomto případě oprávněné pochybnosti. Další problém návrhu je v tom, že verbální útoky na etnické, náboženské i jiné menšiny, osoby se zdravotním postižením, seniory i další skupiny staví na stejnou úroveň, jako je terorismus či obchod s narkotiky, což je naprosto nepřiměřené.

A jak jsem již naznačil výše, zdaleka největší problém je v tom, že není vůbec jasně vymezené, co všechno lze zařadit pod pojem nenávistné projevy.  Např. Aliance pro rodinu velmi správně upozorňuje na to, že tzv. hate speech může zahrnovat široké spektrum pokrývající nenávistné verbální projevy až po normální kultivovanou kritiku.

Vágní či velmi široké vymezení zločinů z nenávisti vede už nyní i v Evropě k potlačování i naprosto legitimních konzervativních postojů. Jako příklad bych rád uvedl případ finské křesťanskodemokratické političky Päivi Räsänen, která je už od roku 2019 vyšetřována kvůli veřejnému projevování svých konzervativních názorů na sexualitu a manželství, za což jí hrozí až šest let vězení.

Nejedná se tedy o žádné plané obavy. V případě schválení tohoto návrhu hrozí rozšíření podobných případů i v celé Evropě včetně Česka. Tomu je třeba zabránit, protože bez svobody projevu nemůže být žádná společnost skutečně svobodná. Návrh ke snížení nenávistí zcela určitě nepomůže a bude jen vodou na mlýn různým euroskeptikům. Nic z toho nemá současná Komise zapotřebí a měla by ve svém zájmu návrh stáhnout.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 31.5.2021 8:00 | karma článku: 32,21 | přečteno: 1095x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Proč už se lidé z hnutí ANO nehlásí k zastropování cen benzínu v Maďarsku?

Maďarské rozhodnutí zastropovat ceny pohonných hmot nám někteří donedávna prezentovali jako vzor toho, jak by se měla vláda starat o blaho svých vlastních občanů.

12.12.2022 v 8:49 | Karma: 27,05 | Přečteno: 795x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Britové začínají litovat odchodu z EU

Britové odešli z Evropské unie a tehdejší hlasování bylo poměrně těsné, pro odchod bylo necelých 52 % lidí. Jak se po čase ukazuje, nespokojenost s vystoupením z EU roste a i ti, kteří původně odejít chtěli, dnes brexitu litují.

5.12.2022 v 9:05 | Karma: 19,12 | Přečteno: 643x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Maďarsko se stalo politickým chudákem a ztrácí na všech frontách

Orbán maká pro Maďary! Až na to, že vůbec. Orbán dokázal možná tak udělat z Maďarska politického chudáka. Maďarsko totiž nemá dost pohonných hmot, nakupuje od Ruska drahý plyn a hrozí mu i odebrání evropských peněz. A to není vše.

28.11.2022 v 7:55 | Karma: 42,14 | Přečteno: 10500x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Protesty ekoteroristů mohou zabíjet a taky pomáhat Rusku

Přilepení se na silnici, polévka na obraze, demonstrace, stávky. Existují různé způsoby, jak se lidé snaží upozornit na klimatickou změnu. Některé jsou zcela v pořádku a mají svůj význam. Jiné mohou zabíjet a napomáhat Rusku.

21.11.2022 v 10:30 | Karma: 22,00 | Přečteno: 458x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Policista po útoku nožem zemřel. Útočník měl křičet Alláhu akbar

Minulý týden napadl nožem ozbrojený muž v Bruselu policejní hlídku v autě. Při útoku muž údajně křičel "Alláhu akbar". Zranění byli oba policisté, řidič vozu zranění podlehl. Jde o další extremistický útok v nedávné době v Evropě.

14.11.2022 v 9:25 | Karma: 25,45 | Přečteno: 723x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  15:56

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.