Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Japonsko zvládá covid-19 díky očkování, ne ivermektinu!

Možná jste taky na internetu četli zprávy o tom, jak Japonci přestali očkovat. Místo toho pak schválili Ivermektin a s pandemií si už nemusí dělat příliš velké starosti, protože nyní mají jen stovky nakažených.

Zní to sice zajímavě, vůbec ale nebude vůbec vadit, když na takovou zprávu hodně rychle zapomenete. Jedná se totiž o jednu z mnoha dezinformací, které se na nás valí ze všech stran. Zhruba 125milionovému Japonsku se nyní v boji s pandemií skutečně daří velmi dobře. Denní počty nově nakažených oscilují kolem stovky denně. Příčiny japonského úspěchu ale musíme hledat jinde než v užívání antiparazitika určeného především zvířatům.

Japonsko má plně naočkováno téměř 80 % populace.

Z opozdilce očkovacím premiantem

Pojďme ale pěkně popořádku. Země vycházejícího slunce letos v létě čelila na tamní poměry bezprecedentní vlně nakažených i zemřelých. V těch nejhorších dnech bylo v Japonsku zaznamenáno i více než 26 tisíc nových případů nakažených denně. Jednalo se o nebývale vysoký počet. Nicméně je třeba dodat, že v Česku, které má ale zhruba 12krát méně obyvatel než Japonsko, byly v posledních dnech 20tisícové počty nově nakažených na denním pořádku.

Japonsko bylo také v první polovině roku velmi pozadu s očkováním ve srovnání s ostatními rozvinutějšími zeměmi. Pro srovnání: 1. května 2021 mělo Česko plně naočkováno 9,5 % populace. Východoasijská ostrovní velmoc na tom byla ještě hůře. Očkováno zde bylo pouhých 0,8 % lidí. To se ale začalo měnit poté, co byla v létě v Japonsku zahájena masivní očkovací kampaň.  

Konec očkování?

A jak někteří přišli na to, že Japonsko přestalo očkovat a začalo masivně podávat Ivermektin? Na to je jednoduché vysvětlení. Zdrojem pro vznik nepravdivých informací se staly dvě události z konce srpna. Japonsko totiž opravdu přestalo s očkováním. Jednalo se však jen o očkování vakcínami od společnosti Moderna, protože dodávka 1,63 milionu dávek byla kontaminována.  

Vakcinace jako takové však ukončeny nebyly, což už se bohužel často nezmiňuje. Japonsko nejenže nezastavilo očkování, ale naopak dnes patří k nejrychleji a nejvíce očkujícím zemím na světě. Od 1. května 2021 se Japonsko dostalo z pouhých 0,8 % plně očkovaných na 77 % na konci listopadu. Česku nepomohl ani počáteční náskok, protože se za stejnou dobu dostalo z 9,5 % jen na 59,4 %. Zatímco Japonsko se za necelý půlrok stalo z opozdilce očkovacím premiantem, Česko naopak za ostatními vyspělými zeměmi zaostává.

Vývoj v počtu pozitivních případů Japonska a Česka od začátku pandemie.

Ivermektin možná funguje, ale…

Ani tvrzení, že Ivermektin získal schválení pro užití mezi covidovými pacienty v Japonsku a začal se ve velkém užívat, se nezakládá na pravdě. Zpráva se rozšířila poté, co v srpnu Haruo Ozaki, předseda Tokijské lékařské asociace, prohlásil na tiskové konferenci, že látka může covidovým pacientům prospívat s tím, že musí být dále zkoumána. Někteří si to ale nesprávně vykládali jako oficiální podporu této látky. Často totiž nesprávně uváděli Ozakiho jako vládního představitele.

Tokijská lékařská asociace je ale nezávislá organizace spadající pod Japonskou lékařskou komoru. Nejedná se o vládní agenturu a neodráží oficiální stanovisko japonské vlády ani ministerstva zdravotnictví.

Japonský úspěch má více příčin. Zemi vycházejícího slunce se nepochybně podařilo vlnu zastavit mimo jiné i díky masivní očkovací kampani. Svojí roli sehrála i opatření a disciplinovanost obyvatel v Japonsku, kde je navíc hluboce zakořeněný zvyk nosit roušky a dodržovat společenské rozestupy. Další příčinu je ale možné hledat v tom, že mutace delta se prostě sama zničila.

Podle nové a velmi diskutované teorie měla varianta delta nashromáždit příliš mnoho mutací schopných korigovat chyby viru. Za obratem k lepšímu tedy může stát „sebedestruktivní“ vlastnost varianty delta. Mimochodem, studie potvrdila, že Ivermektin možná při covidu pomáhá. Háček je v tom, že pouze v zemích, kde jsou lidé zároveň hojně napadeni parazity, což ale rozhodně není případ Japonska.

Přeji hezký den a veselou mysl!

 

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 6.12.2021 9:02 | karma článku: 35,92 | přečteno: 7763x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Proč už se lidé z hnutí ANO nehlásí k zastropování cen benzínu v Maďarsku?

Maďarské rozhodnutí zastropovat ceny pohonných hmot nám někteří donedávna prezentovali jako vzor toho, jak by se měla vláda starat o blaho svých vlastních občanů.

12.12.2022 v 8:49 | Karma: 27,05 | Přečteno: 795x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Britové začínají litovat odchodu z EU

Britové odešli z Evropské unie a tehdejší hlasování bylo poměrně těsné, pro odchod bylo necelých 52 % lidí. Jak se po čase ukazuje, nespokojenost s vystoupením z EU roste a i ti, kteří původně odejít chtěli, dnes brexitu litují.

5.12.2022 v 9:05 | Karma: 19,12 | Přečteno: 643x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Maďarsko se stalo politickým chudákem a ztrácí na všech frontách

Orbán maká pro Maďary! Až na to, že vůbec. Orbán dokázal možná tak udělat z Maďarska politického chudáka. Maďarsko totiž nemá dost pohonných hmot, nakupuje od Ruska drahý plyn a hrozí mu i odebrání evropských peněz. A to není vše.

28.11.2022 v 7:55 | Karma: 42,14 | Přečteno: 10500x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Protesty ekoteroristů mohou zabíjet a taky pomáhat Rusku

Přilepení se na silnici, polévka na obraze, demonstrace, stávky. Existují různé způsoby, jak se lidé snaží upozornit na klimatickou změnu. Některé jsou zcela v pořádku a mají svůj význam. Jiné mohou zabíjet a napomáhat Rusku.

21.11.2022 v 10:30 | Karma: 22,00 | Přečteno: 458x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Policista po útoku nožem zemřel. Útočník měl křičet Alláhu akbar

Minulý týden napadl nožem ozbrojený muž v Bruselu policejní hlídku v autě. Při útoku muž údajně křičel "Alláhu akbar". Zranění byli oba policisté, řidič vozu zranění podlehl. Jde o další extremistický útok v nedávné době v Evropě.

14.11.2022 v 9:25 | Karma: 25,45 | Přečteno: 723x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.