Máte slovo o psychiatrii, edukaci společnosti příliš nepomohlo

Tým pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou se v posledním díle snažil edukovat naši společnost o psychiatrii a psychiatrických pacientech za účasti lékařů, soudce, starostů a pacientů trpících některou z psychiatrických poruch.

Není divu, že se to M. Jílkové ani velké části hostů příliš nedařilo. Přisuzovat to lze několika aspektům. Jednak nešťastnému formátu pořadu, který příliš neumožňuje věcnou a korektní diskuzi, neb je to „novácký kotel“ v menším. A pak akcentací bulvarizovaného tématu vražd, které měli mít na svědomí lidé trpící schizofrenií. Toto nešťastné zúžení celé široké problematiky psychiatrie ničemu neprospělo. Především tomu, že běžní laici bez vlastní zkušenosti či ze svého nejbližšího okolí s psychiatrií, budou ještě více zmateni a dost možná vystrašeni, objeví-li se další a čtenářsky „vděčný“ palcový titulek v Blesku o vraždícím schizofrenikovi. Závěrečné slovo M. Jílkové s výzvou o toleranci a respektování práv psychiatrických pacientů, z nichž je většina spíše vystrašených obětí systému, než nebezpečím pro společnost, už pořad příliš nespasilo.

Diskuze se pohybovala mezi dvěma extrémními póly, které reprezentovali ředitelka Českého Helsinského výboru (liberální) a starosta Uherského Brodu (represivní). Obdivuji však všechny vystoupivší hosty - psychiatrické pacienty (kteří jsou právě spíše oběti systému než někým, z koho by měl mít kdokoliv obavy), kteří šli s kůží na trh a veskrze hovořili více k věci a díky osobní zkušenosti zasvěceněji, než pan starosta z Uherského Brodu a kupodivu i než psychiatr a exministr Ivan David. Je dobře, že v pořadu však zazněla i statistika, která jasně hovoří o tom, že těmi, kdo vraždí, jsou z drtivé většiny ti, kteří netrpí žádnou duševní poruchou, nýbrž asociálové s poruchami osobnosti. Naopak psychiatričtí pacienti, kteří nejsou společnosti nebezpeční, jsou často cejchování a stigmatizováni při hledání práce, bytu, ale i v rodinách a v partnerských vztazích.

Novinářsky „atraktivní“ téma bylo uchopeno zkrátka nešťastně až bulvárně, což není zcela nejlepší vizitkou veřejnoprávního média, které by se nemělo ohlížet tolik na sledovanost pořadu jako spíše na vyváženost a snahu o to přinést co možná nejobjektivnější informace.

Stránky pořadu a tento díl ZDE.

 

 

Autor: Zbyněk Konvička | pátek 19.6.2015 0:14 | karma článku: 9,27 | přečteno: 455x