Drtivým „vítězem“ krajských voleb je mlčící většina

65 % lidí bojkotovalo právě uskutečněné krajské volby. Je celkem jedno, zda tyto nevoliče ovládla apatie či naštvanost na politiku obecně. 

Jak tento výsledek číst a jak mu rozumět? Sociologové či politologové by se vytasili s několikastránkovými rozbory těch či oněch důvodů a příčin. Mě zaujal propočet mého kamaráda J., se kterým se zapojil do diskuze o volbách na sociálních sítích. S dovolením jej cituji:

"Udělal jsem si takový malý propočet, kolik občanů tu kterou stranu nechce (nevolilo) a výsledek mě opravdu překvapil (nechápu, že na tak křehkém základu stojí naše demokracie, a že si ti politici vůbec dovolí zaštiťovat se nějakými mandáty). Hnutí ANO nechce 92,72 občanů ze sta, ČSSD nechce 94,73 lidí ze sta, Komunisty 96,36, ODS 96,73, KDU 98,82 a ostatních 83 stran nechce 87,08 občanů ze sta. (Výpočet je jednoduchý – hlas nedalo nikomu 65,43% obyvatel, hlas dalo 34,57% a z daných hlasů jsou známa procenta úspěšnosti stran.)" … tolik kamarád J.
Důvěra občanů v politiku je opravdu velmi malá, křehká a stále asi bohužel klesající… Vinu na tomto stavu však nenesou dle mého jen politici stávající či minulí, ale i nezájem a nechuť zajímat se o věci veřejné od občanů obecně plus představa, že nic nezměním, že si to stejně upečou podle svého ti druzí atd. Pak se ale nedivme celkovému apatickému přístupu většiny – u těchto voleb 65% lidí…. Tato většina volby bojkotovala a má na to plné právo, méně by se však k dění v kraji měla asi následně vyjadřovat.

 

Autor: Zbyněk Konvička | neděle 9.10.2016 14:58 | karma článku: 26,07 | přečteno: 1964x