Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skutečná solidarita není v populismu

Na včerejší tiskové konferenci TOP09 představila svůj volební program. Je přímo nacpaný nepopulárními opatřeními. Snižování platů ve státní sféře, krácení dávek, zvyšování spoluúčasti pacientů, placení školného. Ještě žádná jiná strana v historii ČR nepředložila takhle „nepopulární“ program. Žádné podbízení se typu 13tý důchod, rušení poplatků, levných banánů. Jen čistý pragmatický řez bez zbytečných příkras. Při předpokládaném růstu ekonomiky 3% ročně nám slibují v roce 2012 vyrovnaný rozpočet a následné snižování dluhu.

Dluh, to je ta věc, která by nás měla pálit ze všeho nejvíce. Každou chvíli někde slyším, že náš dluh ve srovnání s ostatními členskými státy EU není ještě tak hrozivý a že tedy není potřeba panikařit. Znamená to tedy, že když ostatní už letí z okna, já si můžu stoupnout na parapet? Moje maminka mi vždy říkala, když jsem přišel domů se špatnou známkou a tvrdil, že Pepík dostal ještě horší, že Pepík jí nezajímá. Dnes teprve doceňuji pravdivost jejích slov. Mě opravdu nezajímá, že zadluženost Německa, Itálie či Francie je mnohem větší, mě zajímá ta naše a to břemeno, které musíme nést a předávat ho našim dětem.

 Jakmile se někdo vzepře nápadu zvyšovat daně, rušit příplatky, zvyšovat dávky, je okamžitě označen za nesolidárního. Solidarita je zaklínadlo, kterým někteří ospravedlňují své předvolební telecí nápady. Ti, co platí daně, musí být přeci solidární s těmi, co je neplatí nebo platit nemohou. Solidárnost s důchodci, solidárnost s nezaměstnanými.... Jen tak na okraj, víte, že dnes si průměrný důchodce za svůj důchod pořídí asi tak 2x více, než si mohl pořídit učitel na základní škole v dobách komunismu? Ano, důchodce si možná nemůže pořídit plazmovou televizi, ale to tehdy také nemohl, protože žádná nebyla, může si ale koupit nějakou normální, nebo LCD s menší uhlopříčkou. A po nás se chce, abychom mu přispívali na tu plazmovku? Mluvím o průměrném důchodci.

 TOP09 se svým programem snaží o mnohem větší solidárnost, než kterákoliv jiná politická strana. Snaží se být solidární s těmi, co přijdou po nás. Za cenu zachování nebo drobného snížení současné životní úrovně (která je dnes velmi vysoká) se snaží vykoupit ty danajské dary z minulosti, kdy se nešetřilo, ač se šetřit mohlo a mělo. Člověk je tvor společenský, nicméně to neznamená, že by neměl být samostatný a dospělý. Dospělí lidé se mají umět postarat sami o sebe a nespoléhat se na to, že to za ně někdo vyřeší a žít na dluh budoucí. Zvedneme daně, aby bylo na 13tý důchod? Ok, ale pak přece po mně nikdo nemůže chtít, abych si šetřil na ten svůj. Zrušíme poplatky u lékaře? Ok, ale pak po mně nikdo nemůže chtít, abych se staral o své zdraví, když k doktorovi můžu zajít kdy se mi zachce. Necháme bezplatné školství? Ok, aspoň se je pár let navíc kde flákat, místo toho, aby si člověk skutečně mohl cenit svého vzdělání na kvalitní škole. Chceme-li být solidární, musíme si uvědomit, co to ta solidarita je. Není to rozhazování peněz, které vydělali jiní. Solidarita je umět myslet na ty, co přijdou po nás, aby se nemuseli oni prát s našimi hříchy, tak jako se my musíme prát s hříchy z let minulých. Pro takovou solidaritu jsem i já ochoten platit vyšší daně.

Autor: Milan Zborník | středa 31.3.2010 10:33 | karma článku: 27,65 | přečteno: 1053x
  • Další články autora

Milan Zborník

Nepalte knihy, prosím!

Pálení knih je špatné a je úplně jedno, jakým důvodem to ospravedlníte. Pálení knih také může motivovat lidi k tomu, aby pálili i něco jiného, jak už z historie víme...

10.7.2016 v 8:49 | Karma: 12,71 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

V době svých gymnazijních let, kdy jsem pilně studoval v pivnici Pod Petřínem a v přilehlém okolí, si vzpomínám, že v rámci svých studijních aktivit jsem sledoval i Českou televizi. V tomto médiu se jednoho dne objevil záběr tehdejšího poslance Miloše Zemana jedoucího pražskou tramvají. Ze záběru bylo jasně patrné, že Miloš Zeman, chytající se horního madla, v jeden moment vymrštil svou pravici rovně do výše cca 100 stupňů a tím tak vzdal hold vůdci třetí říše Adolfu Hitlerovi. Miloš Zeman jednoduše hajloval. Dopustil se přímé podpory nacismu, fašismu a bůhví čeho ještě. Tento muž!, kterého jinak samozřejmě velmi respektuji jako morální autoritu, obdivuji jeho ladný a elegantní styl etc. Bohužel.

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

Již z podstaty věci se považuji za přítele Ruska, alespoň té jeho racionálnější části, které je nyní v téhle zemi k čertu pomálu. Má žena je Ruska a náš syn má české i ruské občanství. Polovina naší rodiny jsou tedy Rusové, žijí v Rusku a do Čech nás jezdí navštěvovat. Máme mnoho ruských přátel, se kterými se stýkáme a máme ještě více těch českých, kteří se stýkají s námi. Já jsem Čech jak poleno a kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budu mít syna Rusáka, tak bych se mu hlasitě vysmál. Tolik k úvodu.

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

Po loňských volbách a vítězství současné koalice jsem se naivně domýšlel, že krom jiného konečně končí ona doba, kdy za všechno může Kalousek. Do té doby jsem měl totiž pocit, že za všechno zlé, co se mi děje, může tohle monstrum, jak se mi tehdejší opozice snažila nakukat. Teď je tehdejší opozice u moci a kdo by to byl neřekl, za všechno zlé zase může Kalousek...

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Putin je kriminálník. 5 let natvrdo!

Věděli jste, že v Rusku platí zákon, podle kterého tomu, kdo zpochybňuje územní celistvost Ruské federace, hrozí až 5 let natvrdo?

9.5.2014 v 21:18 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Pomalý návrat žen do práce po dětech? Je čas více zapojit otce, říkají experti

16. června 2024  20:20

Česko patří mezi země s nejpomalejším návratem rodičů po rodičovské do práce v celé Evropské unii....

Dělníci se zasekli v tubusu elektrárny. Ven je dostali až hasiči

16. června 2024  20:12

Hasiči v neděli několik hodin zachraňovali čtyři dělníky z převráceného vozíku v tubusu...

Rusku může globální oteplení pomoci, proto šíří klimatické lži, říká sociolog

16. června 2024

Premium Globální oteplování není. Za klimatickou krizi nemůže člověk, ale mimozemšťané. Jde o světové a...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2076x
Třicetiletý optimista, který je šťastný a spokojený a tím demoralizuje své okolí.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám