Romský rap

Dnes zveřejněný text jednoho romského rapera mě nejprve pobavil. Pomyslel jsem si něco o duté hlavě a otočil list. Pak jsem náhodou narazil na starší článek popisující masakr na jedné americké škole. Útočník těsně před tím, než zaútočil, zveřejnil velmi podobný text.

Text toho našeho českého (nebo romského, jak je libo) rapera, je evidentní výzvou k nenávistnému chování, mučení a vraždám. Šikovný právník by se z toho všeho zcela jistě dokázal vyvléknout s odkazem na uměleckou licenci. Nikdo mě ale nepřesvědčí, že jde o rasisticky zaměřený text, za který by se nemusela stydět ani ta nejtvrdší skinheadská kapela, jejíž koncerty jsou rozháněny těžkooděnci. Nikdo mě nepřesvědčí o tom, že onen mladík nesmýšlí o „bílé majoritě“ nijak špatně a že chce svým textem jen vyvolat nějakou debatu. Nikdo mě nepřesvědčí o tom, že tento raper není nebezpečný. Nedávno jsem někde na blogu četl článek o staré Landově kapele Orlík a o jejím rasismu. Autor se rozohňoval nad současnými Landovými aktivitami s údajně rasovým a rasistickým podtextem. Texty Orlíku jsou jen slabým odvárkem toho, co předvedl onen tanvaldský raper. A obhajovat to tím, že americký rap začínal se stejně tvrdými texty? Stačí si jen vygooglovat nějakého toho amerického rapera a zjistit si jeho „kádrový“ profil. Vraždy v něm nejsou žádnou výjimkou. Takže co s tím budeme dělat, vážení proromští aktivisti? Počkáte, až někde někdo zase dostane přes držku a budete to svádět na nevšímavost bílé většiny, nebo si konečně uvědomíte, že něco je špatně?

PS.: Dnes se tu objevil podobný článek na toto téma. Místo Romů autor psal o Cikánech, místo otázek, co s tím budeme dělat, přinášel odpovědi. Článek jsem dnes večer už nenašel. Zveřejnit rasistický text na stránkách idnesu je v pořádku, zveřejnit mnohem měkčí reakci  už vyžaduje práci cenzora? Tak kde to jsme, pane cenzor? Místo, abyste obhájil či se odvrátil od onoho umělce, strčíte raději hlavu do písku?

Autor: Milan Zborník | pátek 4.11.2011 18:47 | karma článku: 36,86 | přečteno: 2267x
  • Další články autora

Milan Zborník

Nepalte knihy, prosím!

10.7.2016 v 8:49 | Karma: 12,71

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44