Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ten Váš režim to dopracoval, Zborníku. Ekonomiku jste zhuntovali a stát zadlužujete. Je nutno najít rozumného hospodáře, proto dostávají komunisté hlasy R^

1 1
možnosti
Foto

Píšete "Co na tom, že se ve svých stanovách neustále odkazuje na stejnou ideologii jako v padesátých letech" 

Zde je odkaz na stanovy KSČM: http://www.kscm.cz/nase-strana/stanovy

Píše se v nich, co se ideologie týče: "Program KSČM vychází z marxistické teorie otevřené dialogu s mezinárodním komunistickým a levicovým hnutím, novým myšlenkám a poznatkům." Jestli myslíte toto, pak ideologií 50. let byl marxismus-leninismus, srovnávat jej s touto formulací je nesmyslné. Z Marxe vycházejí i sociálně demokratické strany a filosofové na Západě z něj čerpali celé 20. století a vracejí se k němu i dnes. Další ideologií KSČ byl tzv. "vědecký ateismus". Ten už taky není. Jeden můj soudruh je praktikující Žid, další vystudovaný teolog. Já jsem mystik a netajím to. Takže co? Jak to s tou ideologií tedy vlastně myslíte?

1 0
možnosti
Foto

To je neskutečné, přesně to, co na komunistech vadí Vám, třicátníkovi, vadí i mně, sedmdesátníkovi. R^R^

2 1
možnosti

Tak jako sedmdesátník si zcela jistě uvědomuje, že nebylo ale jiné volby.

0 0
možnosti

Podle pana Táborského (Náše nová ústava) Dnes stát jako největší administrátor a hospodář, podnikatel, průmyslník, ba i zemědělec a obchodník a jako vrchní kontrolor činnosti mnoha jiných veřejných svazů a orgánů i jednotlivých občanů, musí si zvolit pro tyto své rozsáhlé funkce politické i hospodářské methody méně byrokratické, methody, které by v nejvhodnější synthesu shrnuly dobré stránky správy veřejné správy s tím, co správného lze účelně a výhodně použít z kladů hospodaření a podnikání soukromého (s.250). Hospodářská struktura našeho státu byla už mnohem dále od soustavy individualistickokapitalistické, než byla struktura, s níž jsme vstoupili do propadliště mnichovského a byla (aspoň vnějším uzpůsobením podstatně blíže hospodářskému etatismu a kolektivismu.Nacionalizačními dekrety byla uzákoněna dalekosáhlá socializace ve všech hlavních oborech lidské činnosti, která je právem označována za největší socializační proces na světě po ruské revoluci (s.242-243)

1 5
možnosti

Tyto teze podezřele rýmují s poučkami, které do studentů Vysoké školy hospodářských a politických věd ve školním roce 1948/49  hustil  bývalý bankovní úředník, budoucí akademik, knihomol a Šikův školitel a oponent Felix Oliva spolu s Antonínem , Červinkou v kursu politické ekonomie socialismu, že stát je největší hybnou silou v hospodářství. Stát a lid tvoří jednolitý celek  Stát určuje prostředky na budovatelskou výstavbu - stanoví jaká odvětvi, jakým tempem a v jakých mezích se budou rozvíjet. Stát buduje nové podniky, staví nová města, silnice, MTS, sovchozy, státní obchod vnitřní i zahraniční. Stát má po ruce  aparát pro řízení národního hospodářství v celku i v jednotlivých státních podnicích.  Stát určuje mzdovou politiku, organizuje oběh zboží, stanoví ceny zboží, vede finanční a úvěrovou politiku, provádí redistribuci národního důchodu mezi jednotlivá odvětví, stanoví kvótu zásob, atd. Není hospodářský obor, kde by stát neřídil, neorganisoval výrobu.“ (s.77)

1 5
možnosti

Asi se nemýlím, když se domnívám, že pro znárodnnění se vyslovily v r. 1945 všecjhny tehdejší legální politické strany, ba i kulturní fronta (znárodnění rozhlasu, divadel a nakladatelství). Takže mám dotaz, čím se ti komunisté od těch ostatních odlišovali?

Znáte vůbec někoho, kdo byl tehdy proti nějak zásadně, a  co toho zavírání, pracovních táborů, trestů smrti, jakbysmet, třeba ve vztahu k Němcům?

Vystěhovali jsme, zbavili jsme majetku tři miliony lidí, kdopak se tehdy na tom nepodílel.

Nejde o to, ale proč potom nějak zvlášt vyzdvihujete ty komunisty?

2 8
možnosti

Mýlíte se. Pro znárodnění veškerých soukromých podniků, živností a naprosté většiny zemědělství se v roce 1945 veřejně nevyslovila žádná strana. Komunisté se ještě v roce 1948 verbálně zastávali živnostníků, byť se jim chystali zatnout tipec. A opravdu si téměř nikdo nepřál, aby zde vznikl velmi podobný režim, jaký poznali za Protektorátu.

7 2
možnosti
AA

90% souhlas, jenom ten konec to totálně zazdil!!

0 1
možnosti
MZ

díky, chápu, že ten konec je rejpnutí, ale on by mi to stejně někdo omlátil o hlavu, tak jsem to napsal rovnou, tedy jestli se bavíme o tom samém

4 1
možnosti
  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2076x
Třicetiletý optimista, který je šťastný a spokojený a tím demoralizuje své okolí.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám