Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O fungování dvou firem

Díky volbám máme možnost vytvořit nové manažery největší zdejší firmy, která se jmenuje ČR. Zdroje jsou naše daně, cílem má být růst životní úrovně. Umíte si představit, co by se stalo, kdyby na jmenování vedení třeba ve vaší firmě měl vliv třeba brigádník nebo vrátný?

Představte si, že velká firma hledá svého generálního ředitele. Přihlásíte se do konkurzu. Stojíte před komisí složenou z ekonomů a expertů na řízení takového provozu. Předložíte jim svojí vizi vedení společnosti. Díky vhodně navrženým opatřením, jak firmu udržet v zisku a v růstu, jste zvolen za generálního. Vaší odměnou vám bude částečně plat a částečně také podíl na zisku firmy. Čím lépe bude firma prosperovat, tím lépe pro vás. Pokud bude vše fungovat tak jak má, budoucnost máte zajištenou. Vaší prioritou je, aby firma vydělávala a rostla. Rostoucí firma může přijímat nové a nové zaměstnance, zisky pomáhají tvořit rezervy na dobu krize. Zbytečně se neutrácí, investuje se do rozumných projektů. Část zisků se používá na zkvalitňování pracovních podmínek zaměstnanců. Občas se o něčem pohádáte s odbory, ale žádný větší tlak to není, protože mantinely pro vyjednávání máte nastaveny tak, aby každý věděl, kam může a kam už ne. Vše šlape, tak jak má.

 Představte si, že se na 4 roky stanete manažerem velké firmy. Neprojdete žádným kvalifikovaným výběrovým řízením, do čela vás zvolí samotní zaměstnanci. Hlas uklízečky starající se o záchodky ve třetím patře má v tento moment stejnou váhu jako hlas manažera se znalostmi chodu firmy nebo účetního, který vidí do její finanční situace. Víte, že je to jen na ty čtyři roky, pokud budete chtít nastoupit na delší dobu, nezbyde vám zase nic jiného, než projít volbami. V průběhu tohoto období nejste odměňován za hospodářské výsledky, neparticipujete na růstu společnosti. Máte fixní plat, občas si z kantýny odnesete nějakou tu flákotu na přilepšenou, co zbyla, ale to je vše. Ovšem ten fixní plat je fajn a nebylo by od věci si ho ještě nějakou dobu udržet, proto vaším jediným cílem je za 4 roky vyhrát volby. To ovšem znamená zajistit si dostatek hlasů. Koukněme se na strukturu oné firmy. Neomezeným vládcem jste vy. Dole pod vámi je pár manažerů starajících se o skutečné fungování a zajišťují zakázky, ze kterých má pak firma peníze. Těch je ale jen pár, jejich hlasy vás nezvolí. Pod nimi jsou různí projektantni, inženýři a zaměstnanci, kteří zajišťují realizaci těch zakázek. Těch už je o trošku víc, ale pořád to není dost na to, aby vás za 4 roky dostali opět do sedla. Pod nimi jsou dělníci. Stavaři, zedníci, svářeči, řidiči. Masa zaměstnanců podílejících se na realizaci projektu. Vlastně o tom moc nevědí, jen dělají práci, která je jim dána. Postaví zeď, svaří trubku, odvezou zboží. Práci jim vždy zadá někdo zezhora. K tomu jsou tam uklízečky, kuchařky, vrátní a všechen ten personál, díky kterému celá ta budova šlape. Tohle už je mnohem zajímavější masa, tohle jsou ti lidé, co by vám mohli pomoci vyhrát volby. Co uděláte? Nasměrujete vaší pozornost právě sem. Dobrý den paní Nováková, copak vás trápí? Ále... moc drahý obědy v kantýně. Opravdu? No tak je zlevníme! Ale šéfe, na to nemáme dost v peněz v rozpočtu..... To nevadí, půjčíme si. A co trápí vás, pane Svobodo? Cože, špatná doprava? Tak vám koupíme auto! Ale šéfe, ty lidi můžou jezdit autobusem, jezdí dobře, na auta nejsou peníze! To nevadí, půjčíme si.... A protože firma je veliká, tak banky jí půjčují a půjčují a vy máte na levnější obědy, auta pro všechny, příspěvky na dovolenou. Co na tom, že firma na to nevydělá? Důležité je být zvolen za 4 roky znova. Jak asi bude firma s takovým vedením fungovat? Špatně. Případné zisky se rozpynou do nesmyslů, které stojí další peníze i v budoucnosti. Firma neroste, má dluhy, nemá z čeho splácet. Nikdo už jí nepůjčí, musí se začít zeštíhlovat, propouštět, snižovat stavy, rušit zaměstnanecké benefity. Všichni se bouří, je konec. Vaše vize dalších 4 let se bortí.

 Problém státu je stejný jako problém druhé zmiňované firmy. Manažeři jsou do čela zvolení i hlasy, které o skutečném chodu takové firmy nevědí vůbec nic, nebo i hlasy lidí, kteří do této firmy nepřispívají a nikdy nepřispívali. A těch hlasů není málo, často se stane, že ty volby rozhodnout. Co pak tedy chtít od politiků, kteří mají před sebou 4, možná 8 let? Jim je jedno, že po nich bude potopa. Řešení je jednoduché, plaťme politiky podle toho, jak hospodaří s našimi penězi. Volby jsou jen o tom, kdo bude ve skutečnosti vládnout tím, co my tu vyděláme. Budete se starat dobře? Není problém vyplatit vám prémie. Nebudete se starat dobře, budete jen rozhazovat a utrácet a dělat dluhy? Nedostanete nic. Stát je jedna velká firma starající se o své zaměstnance od narození až do smrti. 4 roky jsou krátká doba na to, abychom nepřemýšleli, co bude dál. My potřebujem, aby tahle firma fungovala a rostla i poté a abychom nemuseli doplácet na to, co zdevastuje jedno blbé vedení. Přesně takovou devastaci plánuje ČSSD a pokud se jí povede pomocí nekvalifikovaných voličů vyhrát volby, nebude to trvat ani ty 4 roky, než tahle firma bude v opravdu velkých problémech. ČSSD nám svými sliby a skutky ukazuje, že o prosperitu jí ve skutečnosti vůbec nejde....

Autor: Milan Zborník | středa 14.4.2010 10:41 | karma článku: 22,57 | přečteno: 866x
  • Další články autora

Milan Zborník

Nepalte knihy, prosím!

Pálení knih je špatné a je úplně jedno, jakým důvodem to ospravedlníte. Pálení knih také může motivovat lidi k tomu, aby pálili i něco jiného, jak už z historie víme...

10.7.2016 v 8:49 | Karma: 12,71 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

V době svých gymnazijních let, kdy jsem pilně studoval v pivnici Pod Petřínem a v přilehlém okolí, si vzpomínám, že v rámci svých studijních aktivit jsem sledoval i Českou televizi. V tomto médiu se jednoho dne objevil záběr tehdejšího poslance Miloše Zemana jedoucího pražskou tramvají. Ze záběru bylo jasně patrné, že Miloš Zeman, chytající se horního madla, v jeden moment vymrštil svou pravici rovně do výše cca 100 stupňů a tím tak vzdal hold vůdci třetí říše Adolfu Hitlerovi. Miloš Zeman jednoduše hajloval. Dopustil se přímé podpory nacismu, fašismu a bůhví čeho ještě. Tento muž!, kterého jinak samozřejmě velmi respektuji jako morální autoritu, obdivuji jeho ladný a elegantní styl etc. Bohužel.

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

Již z podstaty věci se považuji za přítele Ruska, alespoň té jeho racionálnější části, které je nyní v téhle zemi k čertu pomálu. Má žena je Ruska a náš syn má české i ruské občanství. Polovina naší rodiny jsou tedy Rusové, žijí v Rusku a do Čech nás jezdí navštěvovat. Máme mnoho ruských přátel, se kterými se stýkáme a máme ještě více těch českých, kteří se stýkají s námi. Já jsem Čech jak poleno a kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budu mít syna Rusáka, tak bych se mu hlasitě vysmál. Tolik k úvodu.

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

Po loňských volbách a vítězství současné koalice jsem se naivně domýšlel, že krom jiného konečně končí ona doba, kdy za všechno může Kalousek. Do té doby jsem měl totiž pocit, že za všechno zlé, co se mi děje, může tohle monstrum, jak se mi tehdejší opozice snažila nakukat. Teď je tehdejší opozice u moci a kdo by to byl neřekl, za všechno zlé zase může Kalousek...

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Putin je kriminálník. 5 let natvrdo!

Věděli jste, že v Rusku platí zákon, podle kterého tomu, kdo zpochybňuje územní celistvost Ruské federace, hrozí až 5 let natvrdo?

9.5.2014 v 21:18 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Pomalý návrat žen do práce po dětech? Je čas více zapojit otce, říkají experti

16. června 2024  20:20

Česko patří mezi země s nejpomalejším návratem rodičů po rodičovské do práce v celé Evropské unii....

Dělníci se zasekli v tubusu elektrárny. Ven je dostali až hasiči

16. června 2024  20:12

Hasiči v neděli několik hodin zachraňovali čtyři dělníky z převráceného vozíku v tubusu...

Rusku může globální oteplení pomoci, proto šíří klimatické lži, říká sociolog

16. června 2024

Premium Globální oteplování není. Za klimatickou krizi nemůže člověk, ale mimozemšťané. Jde o světové a...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2076x
Třicetiletý optimista, který je šťastný a spokojený a tím demoralizuje své okolí.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám