K čertu s takovým fotbalem, pane Bílek!

Včerejší remíza proti Skotsku přiblížila národní fotbalový tým k vysněné baráži pro mistrovství Evropy. Češi jásají, Skoti zuří. Já jsem z toho smutný.

Nechci se zas až tak zabývat fotbalem, jako spíše morálním dopadem toho všeho, co se ve Skotsku (a nejen tam) děje. Nároďák pod trenérem Bílkem předvádí jen stín toho, na co jsme byli zvyklí z dob minulých. Nemám mu to za zlé, někdy se holt daří a někdy ne, nemůžeme po zemi čítající cca 10 milionů obyvatel, aby pravidelně postupovala na mistrovství světa a Evropy. Proto mě vždy fascinují ty řeči o tom, jakou bídu hrajeme, že je to ostuda. Co bychom vlastně chtěli?

Proti Skotsku jsme ale nakonec dokázali remizovat. Celou dobu jsme hráli lépe, než soupeř a proto si prý remízu zasloužíme. Nezasloužíme. Vyrovnávací gól z poslední minuty padnul z penalty, která nebyla. Český hráč v pokutovém území nafilmoval pád, rozhodčí mu to takříkajíc zbaštil a bylo to. Penaltu proměnil Kadlec a naši se začali radovat. Nemám mu to za zlé, asi by po něm nikdo nemohl chtít, aby míč zakopnul pryč. Pro někoho by možná byl hrdinou, ale naprostá většina národa by ho označila za zrádce. Velký černý puntík patří Rezkovi, díky kterému se penalta pískla.

Rezek se vlastně dopustil podvodu. A to v přímém přenosu, před miliony lidí, kteří se na to buď na stadionu, nebo v televizi dívali. Skotové se sice vztekají, ale není jim to nic platné. Ze strany českých novinářů jsem žádné odsouzení neslyšel. A přitom je to úplně jasné. Stal se podvod, díky němuž náš tým dal gól a šance soupeře na postup na mistrovství Evropy se rapidně snížila. Ať na to koukám jakkoliv, je to podvod a tou radostí nad výsledkem zápasu jej vlastně schvalujeme a připouštíme, že podvádět není až tak špatné, naopak někdy je to naopak ku prospěchu věci. A hned druhý den nadáváme na korupci, úplatky, atd. Máme na to tedy právo?

Lze namítnout, že tohle se přeci normálně děje, jak u nás, tak za hranicemi. Viz nedávný případ z finále českého poháru. Tak proč s tím dělat takové štráchy… Jenže o tom to je, u fotbalu to začíná a pandury či openkartami končí. Podvod je podvod a lež je lež a je jedno, jestli tím někdo přišel o pět korun, nebo pět miliard. Vždycky na tom někdo vydělá a někdo prodělá, náš fotbal na tom tentokrát „vydělal“. Ale vysvětlujte to potom dětem, když se radujete u gólu vstřeleného díky podvodu a dítě potom druhý den jde do obchodu a ukradne lízátko… Kde je ten rozdíl? Já ho nevidím.

Český nároďák si dle mého názoru nezaslouží postoupit na mistrovství Evropy, a kdyby byli fotbaloví funkcionáři co proto, zakážou Rezkovi minimálně reprezentovat. Já se nechci koukat na úspěchy dokonané podfukem, dopingem začínaje, simulováním při fotbale konče. Sobotní remíza byl výsměch myšlence fair play, a pokud se nad tím někdo raduje, tak ať zítra nenadává, až si v bedně poslechne, jak někdo někde něco ukrad. Doufám, že moje děti si vzory budou hledat někde jinde, než v českém fotbale. A doufám, že Češi na Evropu nepostoupí.

Autor: Milan Zborník | neděle 4.9.2011 12:32 | karma článku: 28,04 | přečteno: 1588x
  • Další články autora

Milan Zborník

Nepalte knihy, prosím!

10.7.2016 v 8:49 | Karma: 12,71

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44