Jánošík David

Jestliže byl před pár týdny David Rath ten největší vyvrhel, kterého mohla česká společnost „vyvrhnout“, dnes začínám mít ten pocit, že karta se poněkud obrací a mnozí se na pana doktora začínají dívat jako na další nevinnou oběť systému. Proč jen jsme tak krátkozrací?

Různí lapkové, zbojníci a vrazi byli mýtyzováni odjakživa. Většinou k tomu stačilo málo, občas někde zapomenout nějaký ten kus prasete nebo hodit do kasičky v kostele pár drobných a člověk, který do té doby jen kradl, podváděl a vraždil, se najednou stává lidovým hrdinou. Jánošík, Robin Hood, Nikola Šuhaj, Kájínek… Dnes se o nich zpívají písně, točí filmy a staví sochy a přitom se vesměs jednalo o prachobyčejné kriminálníky. Stejné to je i s Davidem Rathem, který evidentně kradl, podváděl a korumpoval (a já nebudu nijak politicky korektní, abych tu říkal ta nyní oblíbená slova o presumpci nevinny) a již se pomalinku začíná kolem něj utvářet mýtus toho „poctivého“ kluka, který měl jen tu smůlu, že mu doba nepřála. Zaručují se za něj různé více i méně známé osobnosti, a co hůř, dokonce i politici. V jeho jménu se zakládá i politické hnutí, které má bojovat proti korupci. Vážení… na tohle je i Kocourkov krátký, nemyslíte? Co je mi po tom, že má rodinu a děti (dokonce dvě rodiny). Co je mi po tom, že vlastně nikam utéct nechce a že je tak fixován na své blízké? V tomhle státě je ve vyšetřovací vazbě umístěno spousta taťků a mamek za mnohem menší přečiny, než je chycení se sedmi miliony, a nikoho nezajímá ta rodina doma. David Rath s námi opět začíná hrát jednu ze svých her. Najednou to prý již není ten průbojný a sebevědomý doktor ze sněmovny, nyní se nám celý změnil a pokoru by mohl rozdávat. Najednou je to vlastně již chudák, který nemá ani těch 14 milionů, aby se mohl z vazby vyplatit. Najednou je to ten největší rodinný typ pod sluncem, který kdy žil a po jeho blízkých se mu stýská, že by se srdce ustrnulo…

  1. Ano, je jasné, že když vás vytrhnou z luxusu a strčí do cely o rozměrech 2x4 metry a na sluníčko vás pustí denně na 60 minut, tak to s vámi něco udělá. Nicméně již po měsíci si člověk zvykne a určitě se nejedná o tak citelný životní zlom, aby se díky tomu člověk radikálně ze dne na den změnil. Rozhodně ne David Rath. David Rath je pořád stejný, nafoukaný arogantní stratég, který se umí přizpůsobit a i když jeho hra má v současnosti jiná pravidla a jiné mantinely, hraje stále dál, jen z vazební cely, kam na něj nikdo nevidí, vypouští do světa zkazky o pokoře a snaží se přesvědčit o své bezúhonnosti.
  2. Že pan doktor nemá 14 milionů? No a kdopak by tomu věřil? To víte, že je má, ta sedmička od vína nebyl první úplatek, který přijal. O tom svědčí i to sebevědomí, se kterým si pro výslužku šel. Takovým sebevědomím může u kriminálního činu se sazbou kolem deseti let hýřit jen člověk, který v tom umí chodit a má jich pár už za sebou. Rathův majetek bude v desítkách milionů. Že nemá těch 14, to je jen další hra, která má ukázat na to, jak je pan doktor vlastně chudý a že nemá… A tou zásadní věcí je, že kdyby se teď z jeho účtů těch 14 milionů vylilo, bylo by pak velmi snadné odhalit i ten zbytek a David přece z něčeho musí žít, až vyleze ven. Splacením kauce by jen přivedl policii na další stopu.
  3. Pohádky o rodině mi nebude vykládat člověk, který krom manželky má i milenku, veřejně se tím chlubí a nějaké rodinné hodnoty jsou mu tímto u zadku. Ano, Rath bude mít rád své děti, ale to je tak všechno, jako příkladný rodinný typ by mohl vystupovat maximálně tak někde v Afghánistánu, kde jsou na to zvyklí. Tady žijeme v Evropě pane doktore a když už se nám tedy „zadaří“ si vedle manželky naklofnout i nějakou tu milenku, snažíme se to tutlat, nebo se tím minimálně nechlubit. Mnohoženství bych se u nás rozhodně dožít nechtěl, což vás evidentně nepálí.

Sumasumárum: David Rath je obyčejný gauner. Určitě není jediný, který v tom chlívku chrochtal do koryta, zatím je ale jediný (a snad ne poslední), kterého při tom chytli. Jeho současná role se má pokusit přesvědčit pár lidí o tom, že on je jiný, že nic neukradnul, že je nevinný a že je to vlastně hodný kluk, který to s námi myslí dobře a podle slov jeho otce bychom mu jako slušní lidé měli držet palce. Já se za slušného člověka považuji a rozhodně budu držet palce případu David Rath, aby se dotáhnul do konce a aby dostal, co si skutečně zaslouží. A to je podle všeho kriminál.  

Autor: Milan Zborník | čtvrtek 30.8.2012 11:08 | karma článku: 26,82 | přečteno: 1371x
  • Další články autora

Milan Zborník

Nepalte knihy, prosím!

10.7.2016 v 8:49 | Karma: 12,71

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44