Diskuse

Co na to NATO?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T

tromi

20. 8. 2008 17:05
Gruzii chtějí v nato jen kvůli ropě

rozhodně ne pro její ˇužasnou ekonomiku a infrastrukturu;-D

0 0
možnosti
M

mammamia

20. 8. 2008 13:33
???

The Group of Eight (G8, and formerly the (G6) or Group of Six), where The former term G6 is now frequently applied to the six most populous countries within the European Union (see G6 (EU)).

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

20. 8. 2008 13:35
Re: ???

G7 - the concept of a forum for the world's major industrialized democracies.

Toto diskusní fórum si vytvořili demokratické vlády pro sebe a je pouze na nich, koho mezi sebe pustí.

Už vás přešel průjem z e slavného vítěztví ruských zbraní? Říkal jsem vám, že budete křičet.

0 0
možnosti
RL

eldark

20. 8. 2008 13:18
Malý dovětek autore

Ruský medvěd by v případě členství Gruzie v NATO v žádném případě nepřekročil hranice Gruzie. Z minulosti je víc než zřetelné, že Rusové napadají pouze slabší protivníky a upřímně ruská technika použitá v konfliktu nepatří k rovnoceným protivníkům aliančních zbraní. A těch modernizovaných nemají dostatek, aby vyrovnali technologickou převahu NATO. Nehledě nato, že i v dobách tuhého socialismu za vlády Chruščova SSSR jen chrastilo zbraněmi, ale když USA ukázalo, že už to zašlo příliš daleko tak sověti couvli. Viz karibská krize. Takže si myslím, že důraznému odhodláním by Rusové porozumněli víc než bezzubé diplomacii a couvli by.

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

20. 8. 2008 13:10
G8

G8 není seskupení nejmocnějších států světa, ale předních států světa s nejvyspělejším hospodářstvím a s legální (demokraticky zvolenou vládou. Rusko se do G8 dostalo ze soucitu na rozpadlým SSSR s tím, že všechny podřebné reformy provede později. To se nikdy nestalo.

Pro zajímavost uvádím důkaz toho, že Rusko nemá v G8 co dělat ani z hospodářského hlediska:

HDP na hlavu v USD: USA 43000, GB 37 000,  Japonsko 36 000,  Kanada 35 000,  Německo a Francie 34 000, talie 30000 a RUSKO  5000.   

Ruské hospodářství vykazuje všechny známky špatně řízené rozvojové země, jejíž hlavní příjmy pocházejí z prodeje surovin na zahraničních trzích, a jeho vláda se dostala k moci pomocí tzv. voleb, které lze srovnat s volbami v Zimbabwe. Všichni protivníci současné ruské oligarchie jsou buď zavraždeni, v base, nebo za hranicemi. O tom, že Rusko do G8 nepatří, ale  brzy tam bude patřit Brazílie a Indie, se na Západě mluví již dlouiho, dávno před událostmi v Gruzii. Říkal jsem vám, že budete křičet.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

20. 8. 2008 13:19
HDP na hlavu

to je marketingově dobré. Rozhodující jsou však absolutní čísla. Ekonomická i vojenská. Tedy velikost vojenského rozpočtu (ale ne na hlavu), počty raket, letadel, ponorek, lodí. V konfliktu nerozhoduje životní úroveň civilistů. Ostatně Kuvajt měl několikanásobně větší HDP na hlavu než Irák a moc jim to nebylo platné. Lze předpokládat, že Německo v r. 1941 mělo podstatně vyšší HDP na hlavu než SSSR. Opačně ČSR mělo v r. 1938 větší HDP na hlavu než Německo.

0 0
možnosti
JT

Barry Goldwater

20. 8. 2008 12:53
Kdyby

Kdyby byla Gruzie členem NATO (krátkou dobu) a Rus by se pokusil o něco takového jako dnes (bylo by to v každém případě méně pravděpodobné), USA jako vůdčí síla NATO by měla mnohem širší možnosti rozhodování. Pokud by Rusové zaútočili v omezené, také reakce by mohla být  omezená.  Pokud by zaútočili plnou silou (považuji za nepravděpodobné), myslím, že  v případě Gruzie  by nebylo vhodné, aby NATO odpovědělo vojensky ihned a zatáhnout zemi do WWIII. Nicméně by následoval vztah nepřáteltví ze strany všech států NATO (zavázaly se k tomu), tj,. včetně rozvázání diplomatickýách styků, a hospodářký a politický nátlak by mohl být mnohem důraznější. Jinak je třeba dát Rusku jasně najevo, že jakýkoli útok na standardní zemi NATO by znamenal okamžitou odvetu všemi prostředky, které ma NATO k dispozici.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

20. 8. 2008 13:11
bohužel, stejně jako autor článku

vycházíte z mylných předpokladů. NATO je celkem v hluboké krizi. Většina států totiž neplní své závazky (plní je jen USA, GB a Dánsko). Nejsou plněny závazky, rozpočtové, strategické, bezpečnostní, logistické. Neplnění smluv začalo postupně, nejdřív se to vytýkalo, ale

jinak nic. Dnes jsou smluvy STANAG jen cárem papíru. Vždyť i ten US radar je reakcí USA na fakt, že NATO už američané příliš nevěří. USA už se teď mnohokrát přesvědčili, že se na spojence spolehnout nemohou.

0 0
možnosti
M

mammamia

20. 8. 2008 12:49
nesouhlasim

v tom pripade navrhuji prejmenovani g8 (ne na g7), protoze pak to nebude o seskupeni nejsilnejsich statu, ale trapna spekulace, posazena na spatnych zakladech. Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2076x
Třicetiletý optimista, který je šťastný a spokojený a tím demoralizuje své okolí.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám