Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pokrytecká Čechie #2: Dezinformace a anti-EU výroky Petra Pavla o nezávislosti Tchaj-wanu

V souladu s politikou jedné Číny všechny členské státy EU uznávají Čínskou lidovou republiku (ČLR) jako jediný suverénní stát pod názvem "Čína" a nezávislost Tchaj-wanu neuznávají. Petr Pavel dezinformačně komunikuje opačné.

Žijme v pravdě vyzýval Václav Havel, ale vzdalujeme se od ní. Tchaj-wan (Čínská republika na Tchaj-wanu) je mezinárodně neuznaný stát, který uznává 13 z 193 státu OSN a v červenci 2022 velvyslanec EU v Číně Jorge Toledo Albinana prohlásil, že EU nepodporuje nezávislost Tchaj-wanu, ale "mírové sjednocení", a dodal: "Jsme přesvědčeni, že by měla existovat pouze jedna Čína, ale v případě vojenské invaze jsme dali jasně najevo, že EU spolu se Spojenými státy a jejich spojenci zavede podobná nebo ještě větší opatření, než jsme nyní přijali proti Rusku."

Na základě Nagojské rezoluce (1981) se Čínská republika na Tchaj-wanu a Čínská lidová republika (ČLR) vzájemně dohodly v rámci aktivit Mezinárodního olympijského výboru, kdy Čínská republika na Tchaj-wanu bude používat název Čínská Tchaj-pej s jinou vlajkou než Čínské republiky a tento název je užíván pro činnost v mnoha dalších mezinárodních organizacích a při některých událostech, jako Olympijské hry, Miss Earth, Paralympijské hry, Asijské hry, Univerziády a Mistrovství světa ve fotbale či členství ve Světové obchodní organizaci. V jiných jako např. Světová zdravotní organizace členem ani není.

Dříve se pak používaly v české diplomacii pojmy „teritorium Tchaj-wan“ či „samostatné celní území Tchaj-wan“. V roce 1995 se tehdejší ministr zahraničních věcí Josef Zieleniec vyjádřil, že ČR s ČLR udržuje diplomatické styky a s teritoriem Tchaj-wanu vztahy na nevládní úrovni, přičemž důsledně respektuje politickou linii existence pouze jedné Číny, jejíž součástí je i Tchaj-wan, a ČLR jedinou legitimní představitelkou. Tchaj-wan je nicméně neoddiskutovatelnou hospodářskou i sociální realitou, přičemž i s tímto teritoriem má ČR zájem rozvíjet především ekonomickou a obchodní spolupráci.

31.1.2023 Petr Pavel Tchaj-wan proti-unijně a dezinformačně označil ve smyslu nezávislé země:

Rozumím, že Čína má k mému hovoru s Tchaj-wanem výhrady. My jsme ale suverénní země a děláme to, co považujeme za správné. Tchaj-wan je demokratická země a my s ním sdílíme hodnoty, ale i významné obchodní vztahy, což je zcela v souladu se schválenou koncepcí zahraniční politiky.

3.2.2023 dokonce prohlásil jeho „přítel po boku“ ex-diplomat Petr Kolář:

Nemáme vůči Tchaj-wanu žádný předsudek, protože je to demokratická země, která má své těžké vztahy s Čínou. A přijmout telefonát tchaj-wanské prezidentky není v rozporu s českou koncepcí zahraniční politiky jedné Číny, která navíc neříká, která je ta jedna Čína.

Tchaj-wan také není členem Meziparlamentní unie, která sdružuje parlamenty celosvětově, která vznikla v roce 1889, a jejímž účelem je pěstování kontaktů mezi jednotlivými parlamenty a zdůrazňuje úzkou spolupráci s OSN. V jaké logice tedy mohly být oficiální služební cesty předsedy senátu Vystrčila a předsedkyně sněmovny Pekarové-Adamové schváleny?

Chceme-li mít diplomatické styky s Tchaj-wanem uznejme jeho suverenitu, a neznehodnocujme naši reputaci nedodržováním našeho vlastního svobodného postoje, kdy uznáváme politiku jedné Číny. Další věcí je, že tyto pokrytecké a dezinformační výroky, na které mainstreamová média ani žurnalisté neupozorňují potvrzují krizi a úpadek českého žurnalismu. A že se díky tomu máme v blízké budoucnosti na co těšit napovídá citát Josepha Pulitzera: „Naše republika a její tisk budou stoupat nebo upadat společně.“

 

Čtěte na podobné téma:

Pokrytecká Čechie #1: Petr Pavel suverenitu Tchaj-wanu neuznává, ale křivácky na něj volá

Charta 77 vznikla proti „Vystrčilům“

Autor: Josef Zbořil | sobota 4.2.2023 11:26 | karma článku: 36,30 | přečteno: 1206x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Peněženka u doktora

Vyšetření nejmenované peněženky na podezření z prázdnoty v době epidemie anti-babišismu a signalizující projevy Fialovy drahoty.

26.5.2023 v 5:30 | Karma: 15,92 | Přečteno: 305x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Tři příběhy Malého prince: na planetě Dotace, planetě Daňovka a Hanácké planetě

Tři příběhy Malého prince vygenerované s pomocí AI - umělé inteligence. Na planetách s pobíračem dotací, plátcem daní pro pobírače dotací a hanácké planetě.

25.5.2023 v 21:52 | Karma: 12,97 | Přečteno: 215x | Diskuse| Společnost

Josef Zbořil

Zrušme dezinformační pojem „volební urna“

České zákony o volbách zmiňují „volební schránka“ ne „volební urna“. Urna je stará římská jednotka velikosti půl amfory. Zrušme a nepoužívejme tento „dezinformační pojem“, obdobně jako to praktikuje Kanada ve francouzštině.

14.5.2023 v 14:09 | Karma: 14,81 | Přečteno: 304x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Milion EUR pro Václava Moravce? Raději racionalizujme informační tok dle Richty ze 60. let

Moderátor PhDr. Václav Moravec, Ph.D. et Ph.D. (1974) působí také na Univerzitě Karlově, kde "bojuje s dezinformacemi", naposledy za milion EUR od fy. Google.Nestačila by ale "racionalizace informačního toku" dle Richty ze 60.let?

7.5.2023 v 14:06 | Karma: 25,86 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Zrušme dezinformační pojem "popelnice"

Pokud žhavý a teplý popel do (plastových ani kovových) popelnic nepatří, tak pojem "popelnice" je anachronismem zasluhujícím si nápravu, popř. je "dezinformačním pojmem", jak je dnes v módě uvádět.

6.5.2023 v 20:38 | Karma: 20,31 | Přečteno: 506x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 281
  • Celková karma 12,39
  • Průměrná čtenost 1768x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".